Rețete de post

Prajitura Cosmos



Prajitura Cosmos

Din seria mea de prajituri Universul Dulce, azi va impartasesc o noua reteta. Prajitura are doua foi albe, o foaie de cacao si creme cu unt, cacao si cafea. Este o prajitura pentru iubitorii de ciocolata si nu numai J

Ingrediente:
pentru foi:
6 oua (toate albusurile + numai 5 galbenusuri);
un varf lingurita sare;
6 linguri de zahar;
Seminte de vanilie;
1 cescuta ulei;
6 linguri de faina;
un plic praf de copt;
1 lingura de cacao doar pentru foaia de cacao.

pentru sirop:
200 ml apa;
2 linguri zahar;

Pentru crema de unt:
1 pachet de unt 80% grasime (200 g);
Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa;
2 linguri de cacao;
1 galbenus;
seminte de vanilie;
1 lingurita cafea;

pentru crema cu lapte si cacao:
200 ml lapte;
3 linguri zahar;
3 linguri faina;
seminte de vanilie;
100 g unt;
1 lingura cacao;
1 lingurita cafea;

pentru glazura de ciocolata:
lapte (in functie de cat de subtire doriti glazura);
100 g ciocolata neagra;

pentru decor:
200 ml frisca lichida;
Floricele sau alte decoratiuni de zahar;

Mod de preparare:

Se vor folosi 6 albusuri si 5 galbenusuri, iar 1 galbenus la crema de unt.
Pentru foi: se separa ouale, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga 6 linguri de zahar si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga cele 5 galbenusuri, unul cate unul. Se toarna incet si uleiul, amestecand continuu cu mixerul. Apoi se adauga praful de copt, 6 linguri de faina si se omogenizeaza. Se obtine o compozitie moale, pufoasa si aerata.
Din compozitia rezultata, o treime se amesteca impreuna cu o lingura de cacao.
Se coc in tava intinsa pregatita cu hartie de copt, din compozitia alba, doua foi, apoi din compozitia neagra, o foaie. Timpul de coacere pentru fiecare foaie este de aprox 10 min la foc mediu, pentru ca sunt subtiri.

Pentru sirop: se fierb pe foc mic 200 ml apa cu 2 linguri de zahar pentru aprox 5 minute.

Crema de unt: se prepara un sirop, de data aceasta, din 3 linguri de zahar cu 30 ml apa si se lasa pe foc pana se topeste zaharul.
Separat, se amesteca un pic galbenusul, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului siropul cu ibricul. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit.  (Daca am pune untul acum, s-ar topi.) Veti vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Se amesteca cu mixerul si se adauga untul taiat cubulete, putin cate putin. Se adauga si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie, cafeaua si cacaoa, omogenizand, moment in care se constata textura cremoasa, deci crema s-a definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Eu consider ca o lingurita de cafea este suficienta.

Pentru crema  cu lapte si cacao, procedam astfel: intr-o craticioara se pun laptele cu faina, zaharul si semintele de la cealalta pastaie de vanilie (impreuna cu pastaia) si se fierb la foc mic. Cand incepe sa se ingroase, se mai amesteca un pic, apoi se da de pe foc. Abia acum se adauga untul, cacaoa, cafeaua si se amesteca bine.


Pentru glazura de ciocolata: se incalzeste laptele (mai mult sau mai putin, in functie de cum o doriti de subtire, eu am pus aprox 50 ml) impreuna cu ciocolata rupta in bucatele in vasul de chocolate fondue si se amesteca bine pana se obtine o glazura omogena. Avantajul acestor vase este ca incalzirea se face lent, e constanta si ciocolata nu se arde. Insa daca nu aveti chocolate fondue, incalziti laptele intr-un ibric, dar nu il fierbeti. Il dati de pe foc si puneti ciocolata inauntru, amestecand bine pana se obtine o glazura omogena. Lasati-o cateva minute la racit.

Pentru a asambla: la baza se pune o foaie alba, se insiropeaza (nu prea tare, ci doar o atingere delicata. S-ar putea sa nu aveti nevoie de tot siropul). Se intinde crema de unt, dar nu toata, ci se pastreaza o lingura pentru cateva flori de decor. Se asaza la mijloc foaia de cacao, se adauga a doua crema, iar deasupra vine cealalta foaie alba.
Se toarna glazura de ciocolata peste prajitura si se da macar o jumatate de ora la frigider.
Intre timp, frisca lichida se bate cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa, apoi se poate orna prajitura cu frisca si decoratiuni de zahar sau orice decoratiuni va plac.
Se da prajitura la frigider.

Timp de coacere: 30 min (10 min de fiecare foaie)
Timp de pregatire: 1h 45 min

Portii: 16





Pofta Buna!

Comentarii