Rețete de post

Rochițe de ciocolată

Rochițe de ciocolată

Aceasta e versiunea mea culinară pentru rochițe.
Fiecare rochiţă are 3 straturi de ciocolată (albă, cu lapte şi neagră), e umplută cu fursec şi cremă de whisky, are o bezea la bază, un brâu din frişcă şi guler din bomboană, facută tot în casă.

Ingrediente:
Pentru fursecuri:
2 gălbenuşuri + 1 albuş;
1 lingură zeamă de lămâie;
un vârf linguriţă sare;
3 linguri zahăr;
4 linguri ulei;
2 linguri (pline) făină;
jumătate de linguriţă praf de copt Dr. Oetker;

Pentru bezele:
2 albuşuri;
un vârf linguriţă sare;
4 linguri zahăr;
1 lingură zeamă de lămâie;
1 linguriţă făină;

Pentru crema de whisky:
120 g unt;
2 linguriţe cacao;
1 linguriţă cafea;
4 linguri zahăr;
1-2 linguri whisky (sau altă tărie)

Pentru rochiţe şi bomboane:
100 g ciocolată albă;
100 g ciocolată cu lapte;
100 g ciocolată neagră;

În plus:
100 ml frişcă lichidă;
Coajă de portocală şi de lămâie;
Stafide.

Mod de preparare:
Mai întâi se pregătesc rochiţele şi bomboanele de ciocolată, pentru că trebuie să stea la frigidier până se întăresc.
Se topeşte ciocolata albă la chocolate fondue sau pe baie de aburi. Se ung formele de silicon pentru brioşe cu un strat subţire de ciocolată. Se lasă un pic deoparte, să se usuce ciocolata şi să se întărească un pic. Ciocolata rămasă se utilizează pentru bomboane, turnând-o în forma specială din silicon.  Forma folosită de mine are tot felul de modele pentru bomboane: trandafiri, margarete şi flori de cireş. Se poate vedea în poză. Puteți folosi orice formă vă place.
Se procedează la fel ca mai sus şi cu ciocolata cu lapte, folosind ciocolata rămasă la bomboane.
Se procedează la fel şi cu ciocolata neagră, turnând restul de ciocolată în forma pentru bomboane. De data aceasta, din ciocolata neagră se păstrează un pic şi pentru decorul final.
Se dau rochiţele şi bomboanele de ciocolată la frigider. De asemenea, pentru o uscare mai rapidă şi mai bună se pot da la frigider şi între straturile de ciocolată.

Pentru fursecuri: se bat spumă albuşurile cu un praf de sare, zeama de lămâie şi zahărul. Se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, făina şi praful de copt, se omogenizează. Se toarnă în forme mici din hârtie de copt şi se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 15-20 de minute. Se obţin 30 de fursecuri moi şi pufoase, din care vom avea nevoie doar de 6, însă restul se poate servi separat, mai târziu. Se lasă la răcit, apoi se scot din hârtiuţe. Cu fursecurile vom umple rochiţele.

Pentru bezele: se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zeama de lămâie, pe măsură ce spuma se întăreşte, se adaugă zahărul şi se bate până se obţine o bezea tare, lucioasă. Se adaugă şi făina, amestecând uşor cu o lingură. Se formează bezele pe o tavă cu foaie de copt şi se coc aprox 15 minute, la foc mic, apoi se stinge focul şi se lasă în cuptor să se răcească şi să se usuce (pentru cuptorul cu gaz). Bezelele vor servi ca bază pentru rochiţe.

Pentru cremă: se amestecă bine untul cu zahărul, cacaoa, cafeaua, se toarnă încet whisky sau altă tărie, moment în care se va separa un pic crema, dar se amestecă bine cu telul pentru a omogeniza.

Frişca lichidă se bate cu mixerul până devine cremoasă.

Pentru a asambla:
Pasul 1: se desprind cu grijă rochiţele şi bomboanele de ciocolată din formele de silicon.
Pasul 2: se scobesc superficial 6 fursecuri de miezul lor.


Pasul 3: rochiţele se întorc cu fundul în sus, se pun înăuntru fursecurile, se umplu cu crema de whisky. Se presară pe ele coajă de portocală şi de lămâie (ţinute în zahăr la borcan) şi stafide.
Pasul 4: se ornează cu frişcă pentru a lipi acum bezeaua pe post de bază.


Pasul 5: se întorc rochiţele şi se aşază pe un platou, se ornează cu frişcă-pe post de brâu, i se pune fiecăreia în vârf câte o bomboană-pe post de guler, iar ciocolata neagră păstrată deoparte se picură peste ele.

Porții: 6
Timp de pregătire: 2h
Timp de gătire: 35 min




Poftă Bună!

Distincții:
Rețetă premiată de revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 8 din iulie 2018.

Comentarii