Rochițe de ciocolată
Rochițe de ciocolată
Aceasta
e versiunea mea culinară pentru rochițe.
Fiecare
rochiţă are 3 straturi de ciocolată (albă, cu lapte şi neagră), e umplută cu
fursec şi cremă de whisky, are o bezea la bază, un brâu din frişcă şi guler din
bomboană, facută tot în casă.
Ingrediente:
Pentru
fursecuri:
2 gălbenuşuri
+ 1 albuş;
1 lingură
zeamă de lămâie;
un vârf
linguriţă sare;
3
linguri zahăr;
4
linguri ulei;
2
linguri (pline) făină;
jumătate
de linguriţă praf de copt Dr. Oetker;
Pentru
bezele:
2 albuşuri;
un vârf
linguriţă sare;
4
linguri zahăr;
1 lingură
zeamă de lămâie;
1 linguriţă
făină;
Pentru
crema de whisky:
120 g
unt;
2
linguriţe cacao;
1
linguriţă cafea;
4
linguri zahăr;
1-2
linguri whisky (sau altă tărie)
Pentru
rochiţe şi bomboane:
100 g
ciocolată albă;
100 g
ciocolată cu lapte;
100 g
ciocolată neagră;
În plus:
100 ml
frişcă lichidă;
Coajă de
portocală şi de lămâie;
Stafide.
Mod de preparare:
Mai întâi
se pregătesc rochiţele şi bomboanele de ciocolată, pentru că trebuie să stea la
frigidier până se întăresc.
Se topeşte
ciocolata albă la chocolate fondue sau pe baie de aburi. Se ung formele de
silicon pentru brioşe cu un strat subţire de ciocolată. Se lasă un pic
deoparte, să se usuce ciocolata şi să se întărească un pic. Ciocolata rămasă se
utilizează pentru bomboane, turnând-o în forma specială din silicon. Forma folosită de mine are tot felul de modele
pentru bomboane: trandafiri, margarete şi flori de cireş. Se poate vedea în poză.
Puteți folosi orice formă vă place.
Se
procedează la fel ca mai sus şi cu ciocolata cu lapte, folosind ciocolata
rămasă la bomboane.
Se
procedează la fel şi cu ciocolata neagră, turnând restul de ciocolată în forma pentru
bomboane. De data aceasta, din ciocolata neagră se păstrează un pic şi pentru
decorul final.
Se dau
rochiţele şi bomboanele de ciocolată la frigider. De asemenea, pentru o uscare
mai rapidă şi mai bună se pot da la frigider şi între straturile de ciocolată.
Pentru
fursecuri: se bat spumă albuşurile cu un praf de sare, zeama de lămâie şi zahărul.
Se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, făina şi praful de copt, se
omogenizează. Se toarnă în forme mici din hârtie de copt şi se coc la cuptorul
preîncălzit, la foc mediu, 15-20 de minute. Se obţin 30 de fursecuri moi şi
pufoase, din care vom avea nevoie doar de 6, însă restul se poate servi
separat, mai târziu. Se lasă la răcit, apoi se scot din hârtiuţe. Cu
fursecurile vom umple rochiţele.
Pentru
bezele: se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zeama de lămâie, pe măsură
ce spuma se întăreşte, se adaugă zahărul şi se bate până se obţine o bezea
tare, lucioasă. Se adaugă şi făina, amestecând uşor cu o lingură. Se formează bezele
pe o tavă cu foaie de copt şi se coc aprox 15 minute, la foc mic, apoi se stinge
focul şi se lasă în cuptor să se răcească şi să se usuce (pentru cuptorul cu
gaz). Bezelele vor servi ca bază pentru rochiţe.
Pentru
cremă: se amestecă bine untul cu zahărul, cacaoa, cafeaua, se toarnă încet whisky
sau altă tărie, moment în care se va separa un pic crema, dar se amestecă bine
cu telul pentru a omogeniza.
Frişca
lichidă se bate cu mixerul până devine cremoasă.
Pentru a
asambla:
Pasul 1:
se desprind cu grijă rochiţele şi bomboanele de ciocolată din formele de
silicon.
Pasul 2:
se scobesc superficial 6 fursecuri de miezul lor.
Pasul 3:
rochiţele se întorc cu fundul în sus, se pun înăuntru fursecurile, se umplu cu
crema de whisky. Se presară pe ele coajă de portocală şi de lămâie (ţinute în
zahăr la borcan) şi stafide.
Pasul 4:
se ornează cu frişcă pentru a lipi acum bezeaua pe post de bază.
Pasul 5:
se întorc rochiţele şi se aşază pe un platou, se ornează cu frişcă-pe post de
brâu, i se pune fiecăreia în vârf câte o bomboană-pe post de guler, iar
ciocolata neagră păstrată deoparte se picură peste ele.
Porții:
6
Timp de
pregătire: 2h
Timp de gătire:
35 min
Poftă Bună!
Distincții:
Rețetă premiată de revista Practic în
Bucătărie și publicată în nr. 8 din iulie 2018.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!