Tort cu nuca, crema de unt si frisca


Tort cu nuca, crema de unt si frisca

Pentru aniversarea a 36 de ani de casnicie a parintilor nostri, am pregatit tortul nostru clasic cu nuca, crema de unt si frisca.

Ingrediente:

pentru blat avem nevoie de:
5 oua;
5 linguri de zahar;
2 linguri de faina;
7 linguri cu nuca;
un praf de copt;
un varf lingurita sare;

pentru crema de unt:
200 g unt 80% grasime;
4 linguri de zahar;
Semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie;
3 lingurite cacao;
1 lingurita cafea macinata;

pentru sirop avem nevoie de:
apa 500 ml;
1 lingurita (sau dupa gust) esenta rom;
4 linguri zahar;
1 lingurita coaja de portocala la borcan;

pentru ornat avem nevoie de:
frisca lichida 200 ml;
ciocolata neagra;
flori de zahar


Mod de preparare:

Blatul:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 30 de minute.


Siropul:
Se pune pe foc vasul cu apa, zaharul, coaja de portocala (din cea tinuta in zahar la borcan) si se fierbe cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga esenta de rom.

Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si il insiropam.


Crema de unt:
Se amesteca bine untul cu zaharul, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie, cacaoa, cafeaua pana se obtine o crema consistenta. Se umple tortul cu crema de unt, avand grija sa oprim o lingura de crema si pentru cateva flori de decor.

Decorul:
Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste, insa nu o bateti prea mult, ca sa nu se stranga la frigider.
Se imbraca tortul in frisca si se orneaza cu frisca si flori de unt, flori de zahar apoi se da la frigider pana pregatim decoratiunile de ciocolata.




Pentru a face decoratiuni de ciocolata pe margine, topim putina ciocolata neagra la chocolate fondue sau pe baie de abur. O dam deoparte un minut, apoi umplem o punga (speciala pentru ornat) cu ciocolata, manevrand cu grija, caci este fierbinte. Pe o fasie lunga de foaie de copt, desenam modelul dorit, apoi asteptam cateva minute sa se usuce la temperatura camerei.
Dam modelul la frigider pe un suport ca sa preia forma dorita sau pe o tava, ca sa ramana dreapta, ca atunci cand o scoatem de la rece, sa o putem rupe in bucati mai mici. Oricare din optiuni este la fel de gustoasa.




Pofta Buna!




Comentarii