Tort cu nuca, crema de unt si frisca
Tort cu nuca, crema de
unt si frisca
Pentru aniversarea a 36 de ani de casnicie a parintilor nostri, am
pregatit tortul nostru clasic cu nuca, crema de unt si frisca.
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
5 oua;
5
linguri de zahar;
2
linguri de faina;
7
linguri cu nuca;
un
praf de copt;
un varf
lingurita sare;
pentru crema de unt:
200 g
unt 80% grasime;
4
linguri de zahar;
Semintele
de la o jumatate de pastaie de vanilie;
3
lingurite cacao;
1
lingurita cafea macinata;
pentru sirop avem
nevoie de:
apa
500 ml;
1
lingurita (sau dupa gust) esenta rom;
4
linguri zahar;
1
lingurita coaja de portocala la borcan;
pentru ornat avem
nevoie de:
frisca
lichida 200 ml;
ciocolata
neagra;
flori
de zahar
Mod
de preparare:
Blatul:
Se
separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac
spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se
adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si
amestecam cu o lingura. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de
copt, si se da la cuptor 30 de minute.
Siropul:
Se pune
pe foc vasul cu apa, zaharul, coaja de portocala (din cea tinuta in zahar la
borcan) si se fierbe cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga esenta de
rom.
Dupa
ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua parti (baza trebuie sa
fie mai groasa decat capacul) si il insiropam.
Crema de unt:
Se amesteca
bine untul cu zaharul, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie, cacaoa,
cafeaua pana se obtine o crema consistenta. Se umple tortul cu crema de unt,
avand grija sa oprim o lingura de crema si pentru cateva flori de decor.
Decorul:
Frisca
lichida se bate cu mixerul pana se intareste, insa nu o bateti prea mult, ca sa
nu se stranga la frigider.
Se
imbraca tortul in frisca si se orneaza cu frisca si flori de unt, flori de zahar apoi se da la
frigider pana pregatim decoratiunile de ciocolata.
Pentru
a face decoratiuni de ciocolata pe margine, topim putina ciocolata neagra la
chocolate fondue sau pe baie de abur. O dam deoparte un minut, apoi umplem o
punga (speciala pentru ornat) cu ciocolata, manevrand cu grija, caci este
fierbinte. Pe o fasie lunga de foaie de copt, desenam modelul dorit, apoi
asteptam cateva minute sa se usuce la temperatura camerei.
Dam modelul
la frigider pe un suport ca sa preia forma dorita sau pe o tava, ca sa ramana
dreapta, ca atunci cand o scoatem de la rece, sa o putem rupe in bucati mai
mici. Oricare din optiuni este la fel de gustoasa.
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!