Tort cu crema de vanilie si capsuni


Tort cu crema de vanilie si capsuni

Pentru aniversarea tatei am pregatit un tort cu blat de nuca, crema de vanilie, imbracat in ciocolata, capsuni si frisca.

Ingrediente:

pentru blat avem nevoie de:
6 oua (mari);
5 linguri de zahar;
3 linguri de faina;
10 linguri (rase) cu nuca;
un praf de copt;
un varf lingurita sare;

pentru crema de vanilie:
4 galbenusuri;
400 ml lapte;
5 linguri zahar;
4 linguri (rase) faina;
Jumatate de pastaie de vanilie;
100 g unt;

pentru sirop avem nevoie de:
apa 500 ml;
4 linguri zahar;
1 lingurita coaja de portocala la borcan;

pentru ornat avem nevoie de:
capsuni dupa gust;
200 ml frisca lichida;
200 g ciocolata cofetarie;
optional: lapte

Mod de preparare:

Blatul:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam bine. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 30-35 de minute.

Siropul:
Se pune pe foc vasul cu apa, zaharul, coaja de portocala (din cea tinuta in zahar la borcan) si se fierbe cam 5 minute.

Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si il insiropam.

Pentru crema: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca cele 4 galbenusuri cu zaharul, semintele de vanilie si faina. Se toarna incet laptele cald (nu fierbinte, pentru a nu se praji ouale), se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se adauga si pastaia de vanilie. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul. Acum scoatem pastaia de vanilie, adaugam untul si amestecam bine.


Decorul:
Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste, insa nu o bateti prea mult, ca sa nu se stranga la frigider, ci atat cat sa ramana moale, matasoasa.  
Se imbraca tortul in ciocolata topita la chocolate fondue (daca vi se pare groasa, o puteti subtia cu lapte cald), se orneaza cu frisca si cu capsunile spalate in prealabil, uscate cu un servet si apoi date prin ciocolata.
Se da la rece inainte de servire.








Pofta Buna!




Comentarii