Ecleruri asortate


Ecleruri asortate

Eclerurile cu vanilie sunt preferatele mele, pe cele cu ciocolata le daruiesc cu placere celorlalti membri ai familiei mele :)

Ingrediente:
Pentru ecleruri:
doua pahare cu apa (aprox 600 ml in total);
un pahar cu ulei (aprox 300 ml);
1 lingurita praf de copt;
1 varf de cutit de sare;
Un castron mare cu faina (aprox 380 g);
5 oua mari – de la care folosim 3 galbenusuri si 5 albusuri.

Pentru crema:
Cele 2 galbenusuri ramase;
400 ml lapte;
2 linguri (cu varf) faina;
3 linguri zahar;
50 g unt;
Semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie;
Cateva patratele de ciocolata cu lapte (pentru crema de cacao).

Pentru glazura:
ciocolata cu lapte.


Mod de preparare:
Eclerurile:
Se pun la fiert apa cu uleiul si un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc si adaugam faina, praful de copt impreuna cu un varf de cutit de sare. Amestecam energic si apoi lasam la racit compozitia 30 de minute.

Dupa ce s-a racit, putem adauga toate albusurile + numai 3 galbenusuri, amestecand continuu. Punem cu lingurita sau cu spritul ecleruri intr-o tava, pe foaie de copt, si le umezim cu apa, pentru a nu se arde moturile eclerurilor.
Dam la cuptor cam 15 de minute, la foc mic. Dupa aceea, scoatem tava din cuptor, intepam eclerurile cu grija, sa iasa aerul din ele si sa nu ramana crude inauntru.
Le mai dam la cuptor inca 10 minute la foc mediu.



Crema:
Se amesteca cele 2 galbenusuri ramase impreuna cu zaharul, semintele de vanilie laptele si faina si se pune pe foc mic amestecul. Avem grija sa amestecam bine, sa nu se formeze cocoloase (fierbe destul de repede). Cand incepe sa se ingroase compozitia, amestecam continuu cam un minut, apoi dam de pe foc, adaugam untul si putem separa crema in doua castronele (sau mai multe, in functie de cate creme dorim). O parte de crema o lasam simpla, iar in cealalta adaugam cateva patratele de ciocolata cu lapte. Apoi lasam cremele la racit.


Dupa ce se racesc si eclerurile, se face un orificiu mic intr-o parte, se curata, daca mai e cazul, de miezul dinauntru si le putem umple cu crema.

Glazura:
Se topeste ciocolata la chocolate fondue sau pe baie de abur. Eu prefer prin prima metoda, folosind o lumanare mica pe care o asez sub vasul de portelan. Am observat ca ciocolata se topeste incet si ramane cremoasa si lucioasa. In plus, se intareste mai greu, dandu-ti timp sa le ornezi.
Se decoreaza eclerurile cu glazura de ciocolata, bomboane decorative.

Am mai pregatit si elcleruri-trandafiri cu vanilie si dulceata de cirese si un ecler-floare cu vanilie.

Timp: aprox 2h 30min
Portii: 3 tavi :)





Pofta Buna!

Comentarii