Prajiturele de Craciun
Prajiturele de Craciun
Zilele trecute am pregatit aceasta prajitura cu blat pufos de
cacao si vin rosu, crema cu alune de padure si decorate cu bomboane verzi si
rosii.
Ingrediente:
Pentru blat:
100 g unt sau
margarina;
4 galbenusuri;
5 linguri de zahar;
1 varf lingurita
sare;
8 linguri de
lapte;
2 linguri vin
rosu;
2 linguri de
cacao;
6 linguri de faina;
1 plic praf de
copt;
Pentru crema de alune:
300 ml lapte;
3 galbenusuri;
3 linguri de zahar;
1 lingura zahar
vanilat Bourbon;
2 linguri (cu
varf) faina;
1 varf lingurita
sare;
50 g unt;
1 mana alune de
padure;
150 ml frisca
lichida
Pentru decor:
Bomboane verzi si
rosii
Mod de preparare:
Blatul:
Se freaca margarina
sau untul cu zaharul, se adauga, rand pe rand, galbenusurile, apoi si laptele,
vinul, faina, cacaoa, praful de copt amestecand bine.
Se pune compozita
intr-o tava, pe foaie de copt, se da la cuptorul incins pentru 35 de minute, la
foc mediu. Cand este gata, se scoate si se lasa la racit.
Crema de alune:
Se incalzeste
laptele intr-un ibric, cat sa fie fierbinte, nu trebuie sa fiarba. Separat, se
amesteca intr-o craticioara, cu un tel, galbenusurile cu zaharul, zaharul
vanilat Bourbon si faina, apoi se toarna peste ele in fir subire laptele
incalzit si se omogenizeaza. Se pune amestecul pe foc si se fierbe pana se
ingroasa (cand incepe sa faca acele balonase ca la ciulama, este gata), apoi se
da de pe foc si se adauga untul, se amesteca bine. Se lasa la racit. Cand se
raceste, crema se mai ingroasa.
Se pun pe foc mic
intr-o craticioara cateva alune de padure curatate si taiate in jumatati
impreuna cu putina sare. Cand s-au rumenit bine, se dau deoparte, se lasa un
pic la racit, apoi se maruntesc cu rasnita pentru a obtine o pudra fina. Sfat:
Nu exagerati cu alunele, intrucat au o aroma destul de puternica!
Se bate cu
mixerul frisca lichida, pana se obtine o frisca moale, matasoasa. Pentru a
finaliza crema, se presara alunele de padure macinate si frisca si se amesteca
un pic cu mixerul.
Asamblare si ornare:
Se decupeaza din
pandispan cercuri, pe care le ornam cu crema si peste care presaram bomboane
colorate.
Timp: 1h 20min
Portii: 10
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!