Prajiturele de Craciun


Prajiturele de Craciun

Zilele trecute am pregatit aceasta prajitura cu blat pufos de cacao si vin rosu, crema cu alune de padure si decorate cu bomboane verzi si rosii.

Ingrediente:
Pentru blat:
100 g unt sau margarina;
4 galbenusuri;
5 linguri de zahar;
1 varf lingurita sare;
8 linguri de lapte;
2 linguri vin rosu;
2 linguri de cacao;
6 linguri de faina;
1 plic praf de copt;

Pentru crema de alune:
300 ml lapte;
3 galbenusuri;
3 linguri de zahar;
1 lingura zahar vanilat Bourbon;
2 linguri (cu varf) faina;
1 varf lingurita sare;
50 g unt;
1 mana alune de padure;
150 ml frisca lichida

Pentru decor:
Bomboane verzi si rosii

Mod de preparare:
Blatul:
Se freaca margarina sau untul cu zaharul, se adauga, rand pe rand, galbenusurile, apoi si laptele, vinul, faina, cacaoa, praful de copt amestecand bine.
Se pune compozita intr-o tava, pe foaie de copt, se da la cuptorul incins pentru 35 de minute, la foc mediu. Cand este gata, se scoate si se lasa la racit.

Crema de alune:
Se incalzeste laptele intr-un ibric, cat sa fie fierbinte, nu trebuie sa fiarba. Separat, se amesteca intr-o craticioara, cu un tel, galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat Bourbon si faina, apoi se toarna peste ele in fir subire laptele incalzit si se omogenizeaza. Se pune amestecul pe foc si se fierbe pana se ingroasa (cand incepe sa faca acele balonase ca la ciulama, este gata), apoi se da de pe foc si se adauga untul, se amesteca bine. Se lasa la racit. Cand se raceste, crema se mai ingroasa.
Se pun pe foc mic intr-o craticioara cateva alune de padure curatate si taiate in jumatati impreuna cu putina sare. Cand s-au rumenit bine, se dau deoparte, se lasa un pic la racit, apoi se maruntesc cu rasnita pentru a obtine o pudra fina. Sfat: Nu exagerati cu alunele, intrucat au o aroma destul de puternica!
Se bate cu mixerul frisca lichida, pana se obtine o frisca moale, matasoasa. Pentru a finaliza crema, se presara alunele de padure macinate si frisca si se amesteca un pic cu mixerul.

Asamblare si ornare:
Se decupeaza din pandispan cercuri, pe care le ornam cu crema si peste care presaram bomboane colorate.

Timp: 1h 20min
Portii: 10


Pofta Buna!

Comentarii