Mini croissante cu gem
Mini croissante cu gem
Mini croissante cu
aluat de casa si umplute cu gem de caise sau gem de zmeura. Dupa ce am
experimentat mai multe aluaturi, am observat ca laptele usuca, asa ca l-am
inlocuit cu smantana. De asemenea, am constatat ca este important ca untul sa
fie mereu rece, asa ca trebuie sa nu uitam sa-l dam si pe el la frigider odata
cu aluatul. Desigur ca mai trebuie imbunatatit pana la a ajunge la adevaratul
foietaj frantuzesc, insa pana atunci puteti testa si varianta mea. Mini
croissantele au fost delicioase.
Ingrediente:
pentru mini croissante:
25 g drojdie
proaspata;
250 ml apa
calduta;
2 linguri
smantana;
1 ou;
3 linguri zahar;
1 jumatate lingurita
cu sare;
150 g unt rece;
Faina cat
cuprinde;
In plus: unt pentru
impachetari si un ou pentru uns.
Pentru umplutura:
gem de caise, de zmeura sau orice va place.
Mod de preparare:
Se pregateste aluatul:
intr-un vas incapator, se amesteca faina cu drojdia proaspata. Se taie untul (incercati
sa folositi un unt cu un procent ridicat de grasime) bucatele si se adauga
peste faina, se amesteca faramitand cu degetele. Se adauga si apa calduta,
zaharul, sarea, smantana si oul. Se framanta pana se obtine un aluat pufos, dar bun de
intins.
Se presara faina
pe masa de lucru si se intinde aluatul in foaie potrivita ca grosime. Se pun
din loc in loc bucatele de unt (cu degetele, pentru a le presa mai usor). Se da
la frigider pentru o ora (nu uitati sa dati si untul inapoi la frigider), dupa
care se repeta procedeul (se intinde in foaie potrivita ca grosime, se pun din
nou bucatele de unt si se impatureste aluatul si se da la rece). Se impatureste
astfel de 3-4 ori.
Eu incep
dimineata si ajung sa le coc spre amiaza. Este destula munca, insa va veti
bucura cand o sa vedeti ce a crescut aluatul si ce pufos s-a facut. Eu consider
ca merita rezultatul. Veti obtine un aluat cu cateva straturi frumoase si
fragede. Daca le mai umpleti si cu gem de caise si le pudrati la final cu
zahar, vor fi delicioase.
Dupa ultima
impaturire, se intinde aluatul pe masa presarata cu faina, intr-o foaie
potrivit de groasa, se taie in fasii triunghiulare lungi. Cand taiati fasiile
de aluat, veti vedea ca acestea se despart si se strang, spre deosebire de
aluatul obisnuit (datorita straturilor).
Se adauga un pic
de gem (incercati sa folositi numai gem, eu am umplut cateva si cu dulceata
care a curs in tava si s-a cam ars, deci e mai bun gemul). Se ruleaza de la
baza inspre varf, sub forma de mini croissante (sper sa va ajute pozele mele)
si se asaza intr-o tava cu foaie de copt (mai distantate intre ele, pentru ca
isi maresc volumul la cuptor).
Se ung cu ou
batut bine si se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute sau pana
devin aurii. Dati focul spre mediu in primele 5 minute, apoi il faceti mic.
Se obtin 2 tavi.
Se pot pastra in
cutii metalice pentru prajituri. Pot fi luate si la pachet.
Timp total: aprox
4h 30min
Portii: 10
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!