Maci cu vanilie si alune


Maci cu vanilie si alune

Am facut mai multe prajituri cu pandispan de ciocolata si diverse decoruri: unele cu vanilie, alune, frisca si capsuni, altele cu ness si ciocolata razuita, iar altele cu glazura de ciocolata, frisca, alune si capsuni.

Ingrediente:
Pentru aluat:
200 g unt sau margarina;
5 linguri zahar;
5 oua;
1 varf lingurita sare;
8 patratele de ciocolata neagra;
50 g alune nesarate tocate;
7 linguri faina;
1 plic praf de copt;
1 lingurita cacao;

Pentru sirop:
200 ml apa;
2 linguri zahar;
1 lingura esenta de vanilie;

Pentru glazura de ciocolata:
80 g ciocolata de cofetarie 52% cacao;
3 linguri frisca lichida;
50 g unt;

Pentru crema de vanilie:
1 galbenus;
150 ml lapte;
2 linguri zahar;
1 lingura faina;
1 lingura zahar vanilat Bourbon;
50 g unt;

Pentru crema de ness:
1 galbenus;
150 ml lapte;
2 linguri zahar;
1 lingura faina;
1 lingurita ness;
50 g unt;
1 lingura frisca;

Pentru decor:
Cateva capsuni;
200 ml frisca lichida;
Putina ciocolata neagra pentru ras;
alune nesarate tocate marunt.


Mod de preparare:
Pandispanul:
Se topeste ciocolata. Se bat cu mixerul untul cu zaharul, se adauga treptat ouale, un praf de sare, apoi se toarna incet ciocolata un pic racita si alunele nesarate tocate marunt. Se adauga faina, cacaoa si praful de copt si de aici se amesteca cu o spatula, astfel incat compozitia sa ramana aerata.
Se toarna compozitia rezultata intr-o tava, pe hartie de copt, se da la cuptorul preincalzit, pentru 30 de minute, la foc mediu. Se lasa la racit.


Se face un sirop cu apa si zaharul, se lasa sa fiarba cam 5 minute, apoi se da de pe foc si se adauga esenta de vanilie. Se lasa la racit.

Glazura de ciocolata:
Se pune ciocolata la topit impreuna cu frisca lichida, in vasul de la chocolate fondue sau pe baie de abur. Se adauga si untul si se amesteca bine pana se topeste si devine cremoasa.


Pentru cremele de vanilie si ness: puteti prepara toata crema odata, apoi o separati in doua vase. Astfel, se amesteca galbenusurile cu zaharul si faina, cu un tel, se toarna in fir subtire laptele cald, nu fierbinte, apoi se pune pe foc mic. Se fierbe pana se ingroasa, amestecand mereu, ca sa nu se lipeasca. Apoi se da de pe foc si se adauga untul, se amesteca bine. Se separa crema in doua vase: intr-unul punem zaharul Bourbon sau esenta de vanilie, iar in celalalt vas o lingurita de ness (eu am avut Jacobs Velvet) si o lingura de frisca (batuta inainte) pentru a fi mai fina.


Decorul:
Se bate frisca lichida pana devine cremoasa si matasoasa.
Se toaca marunt alunele nesarate.
Se taie prajitura in patrate si se insiropeaza, dar nu prea tare. Eu am obtinut 20 de bucati.
Se da o parte din prajituri prin crema de ciocolata, se decoreaza cu frisca, alune si capsuni.


Alte prajituri se dau prin crema cu ness, se orneaza cu frisca si putina ciocolata neagra razuita.



Celelalte prajituri, si preferatele mele, se dau prin crema de vanilie si se orneaza cu frisca, alune si felii de capsuni dispuse sub forma de floare.



Se dau prajiturile la frigider pana la servire.

Timp total: 2h 30min
Portii: 20



Pofta Buna!



Comentarii