Maci cu vanilie si arahide
Am
facut mai multe prajituri cu pandispan de ciocolata si diverse decoruri: unele
cu vanilie, arahide, frisca si capsuni, altele cu ness si ciocolata razuita, iar
altele cu glazura de ciocolata, frisca, arahide si capsuni.
Ingrediente:
Pentru aluat:
200 g
unt sau margarina;
5
linguri zahar;
5 oua;
1 varf
lingurita sare;
8
patratele de ciocolata neagra;
50 g
arahide nesarate tocate;
7
linguri faina;
1 plic
praf de copt;
1
lingurita cacao;
Pentru sirop:
200 ml
apa;
2
linguri zahar;
1 lingura
esenta de vanilie;
Pentru glazura de ciocolata:
80 g
ciocolata de cofetarie 52% cacao;
3
linguri frisca lichida;
50 g
unt;
Pentru crema de vanilie:
1
galbenus;
150 ml
lapte;
2
linguri zahar;
1
lingura faina;
1
lingura zahar vanilat Bourbon;
50 g unt;
Pentru crema de ness:
1
galbenus;
150 ml
lapte;
2
linguri zahar;
1
lingura faina;
1
lingurita ness;
50 g
unt;
1
lingura frisca;
Pentru decor:
Cateva
capsuni;
200 ml
frisca lichida;
Putina
ciocolata neagra pentru ras;
arahide nesarate tocate marunt.
Mod
de preparare:
Pandispanul:
Se
topeste ciocolata. Se bat cu mixerul untul cu zaharul, se adauga treptat ouale,
un praf de sare, apoi se toarna incet ciocolata un pic racita si arahide nesarate tocate marunt. Se adauga faina, cacaoa si praful de copt si de aici se
amesteca cu o spatula, astfel incat compozitia sa ramana aerata.
Se
toarna compozitia rezultata intr-o tava, pe hartie de copt, se da la cuptorul preincalzit,
pentru 30 de minute, la foc mediu. Se lasa la racit.
Se
face un sirop cu apa si zaharul, se lasa sa fiarba cam 5 minute, apoi se da de
pe foc si se adauga esenta de vanilie. Se lasa la racit.
Glazura de ciocolata:
Se pune
ciocolata la topit impreuna cu frisca lichida, in vasul de la chocolate fondue
sau pe baie de abur. Se adauga si untul si se amesteca bine pana se topeste si
devine cremoasa.
Pentru cremele de vanilie si
ness: puteti
prepara toata crema odata, apoi o separati in doua vase. Astfel, se amesteca
galbenusurile cu zaharul si faina, cu un tel, se toarna in fir subtire laptele cald,
nu fierbinte, apoi se pune pe foc mic. Se fierbe pana se ingroasa, amestecand
mereu, ca sa nu se lipeasca. Apoi se da de pe foc si se adauga untul, se
amesteca bine. Se separa crema in doua vase: intr-unul punem zaharul Bourbon
sau esenta de vanilie, iar in celalalt vas o lingurita de ness (eu am avut
Jacobs Velvet) si o lingura de frisca (batuta inainte) pentru a fi mai fina.
Decorul:
Se
bate frisca lichida pana devine cremoasa si matasoasa.
Se
toaca marunt arahidele nesarate.
Se
taie prajitura in patrate si se insiropeaza, dar nu prea tare. Eu am obtinut 20 de bucati.
Se da
o parte din prajituri prin crema de ciocolata, se decoreaza cu frisca, arahide si
capsuni.
Alte prajituri se dau prin crema cu ness, se orneaza cu frisca si putina ciocolata neagra razuita.
Celelalte
prajituri, si preferatele mele, se dau prin crema de vanilie si se orneaza cu
frisca, arahide si felii de capsuni dispuse sub forma de floare.
Se dau
prajiturile la frigider pana la servire.
Timp total: 2h 30min
Portii: 20
Pofta Buna!
Distincții:
Rețetă premiată la Concursul „Click!
Îți dă o rețetă gustoasă pe zi” și publicată în ziarul Click! din 23 iunie 2018.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!