Sarmalute asortate

Sarmalute asortate
Ingrediente:
Aprox 800 g carne de porc tocata;
1 ceapa alba;
1 castronel orez;
150 ml apa;
1 varza alba murata si cateva foi de vita de vie;
2 linguri bulion + alte 2 linguri pentru sos;
Condimente: sare, piper negru macinat si cimbru dupa gust;
Optional: sunca si cateva bucati de carne de porc

Mod de preparare:
Varza murata se lasa intr-un castron cu apa rece cu o seara inainte.

Intr-un vas incapator se amesteca carnea cu ceapa tocata marunt, orezul spalat bine, se condimenteaza dupa gust si se adauga 2 linguri generoase cu bulion. Pentru a nu iesi uscate, ci moi, pufoase, eu pun si apa la acest amestec, cam o cescuta.
Pe fiecare frunza de varza punem un pic de carne si rulam sarmaluta. Eu am avut si cateva foi de vita de vie, asa ca am facut sarmalute asortate.


Pe fundul unei cratiti adanci se pune un strat de sunca taiata feliute, ca sa isi lase grasimea. Sau puteti inlocui sunca cu ulei simplu, daca va place mai mult.
Se asaza sarmalutele de jur-imprejur, se adauga si si bucatele de carne. Puteti umple cu sarmalute sau puteti lasa loc in mijloc pentru bulion. De data aceasta, eu am umplut cu sarmalute. Se adauga doua linguri de bulion pentru sos si se acopera cu apa, astfel incat sa ne mai ramana un spatiu liber de 3 degete deasupra sarmalelor.
Sarmalele vor fierbe pe aragaz, la foc mic, cam 2 ore, apoi le mai dam la cuptor la foc potrivit, pentru aprox o ora si jumatate.


Se servesc cu mamaliga calda si/sau smantana.

Timp total: aprox 4h
Portii: eu am obtinut 48 de sarmalute (aprox 12 portii)


Pofta Buna!


Comentarii