Rețete Pascale

Prajitura Elena


Prajitura Elena

De ziua mea, v-am adus ceva bun :) o prajitura cu blat de negresa (al doilea in topul preferintelor mele, dupa blatul cu nuca), caramel si crema de cafea. Crema de cafea pe care am pregatit-o pentru tortul surorii mele a incantat toata familia, asa ca am pregatit-o si pentru ziua mea.

Ingrediente:
Pentru blat:
200 g Rama Maestro 72% grasime;
Galbenusurile de la 5 oua;
5 linguri de zahar;
1 varf de lingurita de sare;
10 linguri de lapte;
4 linguri rase de cacao;
5 linguri de faina;
1 plic praf de copt;

Pentru caramel:
5 linguri de zahar;
Apa;
50 g unt;
200 ml smantana pentru gatit 23% grasime La Dorna;

pentru crema de cafea:
o cutie mascarpone (250 g);
5 linguri zahar pudra vanilat;
200 ml frisca lichida;
Un plic cafea solubila;
Confetti de zahar si fire de zahar de la Dr. Oetker

Mod de preparare:
Blatul:
Se separa ouale si se folosesc doar galbenusurile (albusurile se pot pastra la frigider pentru alta prajitura). Se amesteca margarina cu zaharul, cu mixerul, se adauga galbenusurile unul cate unul. Apoi se adauga si laptele, cacaoa, faina, praful de copt si se amesteca usor cu lingura.
Se pune compozita intr-o tava pregatita cu foaie de copt si se da la cuptorul incins pentru 20-25 de minute, la foc mediu. Cand este gata, se lasa la racit.


Caramelul:
Pntru ca l-am vrut mai subtire, mai cremos, am folosit mai multa smantana, insa fiecare poate adapta cantitatile in functie de preferinte.
Inainte de a va apuca de treaba, trebuie sa aduceti ingredientele la temperatura camerei. Puneti smantana intr-un ibric, ca sa o turnati mai usor cand veti avea nevoie.
Astfel, se pun pe foc mic, intr-o craticioara cu fundul gros (pe care eu o folosesc si cand fac inghetata), zaharul si apa cat sa-l acopere. Se lasa sa fiarba si sa se topeasca zaharul si, cand siropul devine auriu, se da de pe foc, se adauga untul, se pune inapoi pe foc, amestecand de-acum tot timpul. 


Va face o spuma aurie, trebuie amestecat in continuare cam un minut, ca se se omogenizeze, apoi se toarna si smantana incet cu ibricul. Se mai lasa sa fiarba pana se ingroasa, amestecand mereu. Se da de pe foc. Va arata cremos ca o budinca. Se lasa la racit, atunci veti vedea ca se va mai ingrosa.


Crema de cafea:
Se bate cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa. Separat, intr-un castron mare, se bate cu mixerul, la viteză mică, crema mascarpone cu zahărul pudră vanilat, adaugand treptat frisca si cafeaua solubila. De data aceasta, am pus mai multa frisca si am folosit cafea solubila Doncafe, e mai intensa.

Asamblare si decor:
Se toarna caramelul peste blat, niveland cu grija, se orneaza cu crema de cafea cu ajutorul posului si se decoreaza cu confetti si fire de zahar.
Se da la frigider pana la servire.

Portii: 16
Timp total: aprox 2h



Pofta Buna!

Comentarii