Prajitura Elena
Prajitura
Elena
De ziua mea, v-am adus ceva bun :) o prajitura cu blat de negresa
(al doilea in topul preferintelor mele, dupa blatul cu nuca), caramel si crema
de cafea. Crema de cafea pe care am pregatit-o pentru tortul surorii mele a
incantat toata familia, asa ca am pregatit-o si pentru ziua mea.
Ingrediente:
Pentru blat:
200 g Rama Maestro 72% grasime;
Galbenusurile de la 5 oua;
5 linguri de zahar;
1 varf de lingurita de sare;
10 linguri de lapte;
4 linguri rase de cacao;
5 linguri de faina;
1 plic praf de copt;
Pentru caramel:
5 linguri de zahar;
Apa;
50 g unt;
200 ml smantana pentru gatit 23% grasime
La Dorna;
pentru crema de cafea:
o cutie mascarpone (250 g);
5 linguri zahar pudra vanilat;
200 ml frisca lichida;
Un plic cafea solubila;
Confetti de zahar si fire de zahar de la
Dr. Oetker
Mod de preparare:
Blatul:
Se separa ouale si se folosesc doar
galbenusurile (albusurile se pot pastra la frigider pentru alta prajitura). Se amesteca
margarina cu zaharul, cu mixerul, se adauga galbenusurile unul cate unul. Apoi se
adauga si laptele, cacaoa, faina, praful de copt si se amesteca usor cu lingura.
Se pune compozita intr-o tava pregatita
cu foaie de copt si se da la cuptorul incins pentru 20-25 de minute, la foc
mediu. Cand este gata, se lasa la racit.
Caramelul:
Pntru ca l-am vrut mai subtire, mai
cremos, am folosit mai multa smantana, insa fiecare poate adapta
cantitatile in functie de preferinte.
Inainte de a va apuca de treaba, trebuie
sa aduceti ingredientele la temperatura camerei. Puneti smantana intr-un ibric,
ca sa o turnati mai usor cand veti avea nevoie.
Astfel, se pun pe foc mic, intr-o
craticioara cu fundul gros (pe care eu o folosesc si cand fac inghetata), zaharul
si apa cat sa-l acopere. Se lasa sa fiarba si sa se topeasca zaharul si, cand siropul
devine auriu, se da de pe foc, se adauga untul, se pune inapoi pe foc,
amestecand de-acum tot timpul.
Va face o spuma aurie, trebuie amestecat in
continuare cam un minut, ca se se omogenizeze, apoi se toarna si
smantana incet cu ibricul. Se mai lasa sa fiarba pana se ingroasa, amestecand mereu. Se da de pe
foc. Va arata cremos ca o budinca. Se lasa la racit, atunci veti vedea ca se va
mai ingrosa.
Crema de
cafea:
Se bate cu
mixerul frisca lichida pana devine cremoasa. Separat, intr-un castron mare, se
bate cu mixerul, la viteză mică, crema mascarpone cu zahărul pudră vanilat, adaugand
treptat frisca si cafeaua solubila. De data aceasta, am pus mai multa frisca si
am folosit cafea solubila Doncafe, e mai intensa.
Asamblare si decor:
Se toarna caramelul peste blat, niveland
cu grija, se orneaza cu crema de cafea cu ajutorul posului si se decoreaza cu
confetti si fire de zahar.
Se da la frigider pana la servire.
Portii: 16
Timp total: aprox 2h
Portii: 16
Timp total: aprox 2h
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!