Tort cu capsuni
Tort cu capsuni 3 Mai
Pentru aniversarea parintilor nostri am pregatit un tort cu nuca,
crema de capsuni si ornat cu frisca, crema ganache si capsuni.
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
5 oua;
4
linguri de zahar;
3
linguri de faina;
3
linguri cu nuca;
un
praf de copt;
un varf
lingurita sare;
pentru sirop avem
nevoie de:
apa 400
ml;
2
lingurite esenta rom;
3
linguri zahar;
pentru crema
ganache alba:
50 g
ciocolata alba;
50 ml
frisca lichida batuta
pentru crema de capsuni:
spuma
de capsuni din 5 capsuni, 2 linguri zahar si 200 ml apa;
o cutie
mascarpone (250 g);
2
linguri zahar pudra vanilat;
100 ml
frisca lichida batuta;
pentru decor:
frisca
lichida 100 ml;
50 g ciocolata alba;
cateva
capsuni;
confetti
de zahar Dr.Oetker;
litere de ciocolata alba
litere de ciocolata alba
Mod
de preparare:
Spuma de capsuni:
Se
spala capsunile, se taie cubulete si se pun intr-o craticioara cu zaharul si
apa. Se fierbe cam 15 minute, pana scade lichidul. Se da de pe foc si se lasa
la racit. Se bate cu blenderul pana se face spuma. Eu am folosit 5 capsuni mari,
din care am obtinut cam un pahar de spuma, insa fiecare foloseste dupa gust.
Se pregatesc
acum si capsunile invelite in ciocolata, pentru a se intari la frigider pana
este gata tortul. Astfel, se topesc cateva patratele de ciocolata alba si se
lasa un pic sa se inchege. Cand incepe sa se raceasca, devine mai vascoasa si
adera mai bine pe fructe. Capsunile spalate si uscate se dau prin ciocolata si
se lasa apoi la frigider pentru a se intari.
Blatul:
Se
separa ouale. Se spumeaza albusurile cu mixerul cu un praf de sare si zaharul, se
adauga treptat galbenusurile. Apoi se adauga praful de copt, faina si nuca si
amestecam cu o lingura usor astfel incat sa ramana compozitia aerata. Se toarna
intr-o cratita rotunda pregatita cu foaie de copt si se da la cuptor cam 25 de
minute.
Siropul:
Intre timp, se pune
pe foc mic ibricul cu apa si zaharul si se lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se
da de pe foc, se adauga esenta de rom.
Dupa
ce s-au racit blatul si siropul, se taie blatul in doua parti (baza trebuie sa
fie mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.
Crema ganache alba:
Intr-un
castronel, se toarna 50 ml frisca lichida incalzita si se adauga 50 g ciocolata alba tocata
marunt, amestecand bine. Se da la frigider, sa se raceasca bine, apoi se bate cu
mixerul ca frisca. Va arata ca o crema.
Crema de capsuni:
Restul de frisca lichida se bate cu mixerul pana devine
cremoasa. Pentru crema de capsuni, se folosesc cam 100 ml (sau dupa gust), iar
restul de 100 ml, la ornat.
Intr-un castron mare, se amesteca bine cu mixerul crema
mascarpone cu zaharul pudra vanilat. Se incorporeaza treptat spuma de capsuni,
care ii va da o nuanta delicata de roz, apoi si frisca batuta. Se umple tortul
cu crema de capsuni, avand grija sa pastram deoparte una-doua linguri de crema
si pentru ornat.
Decorul:
Se imbraca
tortul in frisca, se orneaza cu flori mici din frisca, trandafiri din crema de
capsuni ramasa, flori mici pe laterala din crema ganache alba.
In centru, se
asaza cu grija capsunile in invelite in ciocolata. Se presara confetti de
zahar. Am folosit si litere de ciocolata alba pentru scris (facute
in casa cu ciocolata alba topita si racita, folosind sabloane
cumparate, apoi pastrate la frigider pana la utilizare).
Portii: 15
Diametrul formei de copt: 20cm
Timp total: 3h
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!