Tort cu capsuni



Tort cu capsuni 3 Mai

Pentru aniversarea parintilor nostri am pregatit un tort cu nuca, crema de capsuni si ornat cu frisca, crema ganache si capsuni.

Ingrediente:

pentru blat avem nevoie de:
5 oua;
4 linguri de zahar;
3 linguri de faina;
3 linguri cu nuca;
un praf de copt;
un varf lingurita sare;

pentru sirop avem nevoie de:
apa 400 ml;
2 lingurite esenta rom;
3 linguri zahar;

pentru crema ganache alba:
50 g ciocolata alba;
50 ml frisca lichida batuta

pentru crema de capsuni:
spuma de capsuni din 5 capsuni, 2 linguri zahar si 200 ml apa;
o cutie mascarpone (250 g);
2 linguri zahar pudra vanilat;
100 ml frisca lichida batuta;

pentru decor:
frisca lichida 100 ml;
50 g ciocolata alba;
cateva capsuni;
confetti de zahar Dr.Oetker;
litere de ciocolata alba

Mod de preparare:
Spuma de capsuni:
Se spala capsunile, se taie cubulete si se pun intr-o craticioara cu zaharul si apa. Se fierbe cam 15 minute, pana scade lichidul. Se da de pe foc si se lasa la racit. Se bate cu blenderul pana se face spuma. Eu am folosit 5 capsuni mari, din care am obtinut cam un pahar de spuma, insa fiecare foloseste dupa gust.


Se pregatesc acum si capsunile invelite in ciocolata, pentru a se intari la frigider pana este gata tortul. Astfel, se topesc cateva patratele de ciocolata alba si se lasa un pic sa se inchege. Cand incepe sa se raceasca, devine mai vascoasa si adera mai bine pe fructe. Capsunile spalate si uscate se dau prin ciocolata si se lasa apoi la frigider pentru a se intari.


Blatul:
Se separa ouale. Se spumeaza albusurile cu mixerul cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile. Apoi se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura usor astfel incat sa ramana compozitia aerata. Se toarna intr-o cratita rotunda pregatita cu foaie de copt si se da la cuptor cam 25 de minute. 

Siropul:
Intre timp, se pune pe foc mic ibricul cu apa si zaharul si se lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga esenta de rom.


Dupa ce s-au racit blatul si siropul, se taie blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.

Crema ganache alba:
Intr-un castronel, se toarna 50 ml frisca lichida incalzita si se adauga 50 g ciocolata alba tocata marunt, amestecand bine. Se da la frigider, sa se raceasca bine, apoi se bate cu mixerul ca frisca. Va arata ca o crema.

Crema de capsuni:
Restul de frisca lichida se bate cu mixerul pana devine cremoasa. Pentru crema de capsuni, se folosesc cam 100 ml (sau dupa gust), iar restul de 100 ml, la ornat.
Intr-un castron mare, se amesteca bine cu mixerul crema mascarpone cu zaharul pudra vanilat. Se incorporeaza treptat spuma de capsuni, care ii va da o nuanta delicata de roz, apoi si frisca batuta. Se umple tortul cu crema de capsuni, avand grija sa pastram deoparte una-doua linguri de crema si pentru ornat.


Decorul:
Se imbraca tortul in frisca, se orneaza cu flori mici din frisca, trandafiri din crema de capsuni ramasa, flori mici pe laterala din crema ganache alba. 



In centru, se asaza cu grija capsunile in invelite in ciocolata. Se presara confetti de zahar. Am folosit si litere de ciocolata alba pentru scris (facute in casa cu ciocolata alba topita si racita, folosind sabloane cumparate, apoi pastrate la frigider pana la utilizare).


Sfat: pentru zaharul pudra vanilat: eu am dat la rasnita zaharul pentru a fi mai fin si il pastrez intr-un borcan cu o pastaie de vanilie pentru a-l aroma.


Portii: 15
Diametrul formei de copt: 20cm
Timp total: 3h




Pofta Buna! 

Comentarii