Tort Cos cu flori si zmeura



TortCos cu flori si zmeura


Tort cu nuca, whisky, crema de unt si cafea, decorat sub forma de cos cu flori de unt (facute in casa), flori de napolitana (cumparate) si zmeura.


Ingrediente:
pentru florile de unt:
50 g unt;
Sirop sau zeama din dulceata de cirese;
1 lingurita zahar pudra vanilat;

pentru blat avem nevoie de:
5 oua;
5 linguri de zahar;
2 linguri de faina;
7 linguri cu nuca macinata;
un praf de copt;
un varf lingurita sare;

pentru sirop avem nevoie de:
apa 500 ml;
4 linguri zahar;
1 lingurita coaja de portocala la borcan;
2 linguri whisky;

pentru crema de unt:
200 g unt;
3 linguri de zahar;
Semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie;
2 linguri cacao;
1 lingurita cafea macinata;

pentru ornat avem nevoie de:
frisca lichida 250 ml;
flori de unt;
sirop de cirese;
zmeura;
confetti de zahar, margarete si frunze de napolitana Dr.Oetker.


Mod de preparare:
Florile de unt:
Se amesteca intr-o cescuta untul cu zaharul pudra vanilat si sirop sau zeama de dulceata de cirese, atat cat s-o coloreze si sa-i dea aroma. Se fac florile cu posul pe o tavita in care am pus hartie de copt, se decoreaza cu un strop de sirop cu ajutorul unei scobitori. Este destul de migalos. Se dau la frigider pana la folosire insa numai acoperite cu folie ca sa nu prinda alte arome.


Blatul:
Se bat spuma albusurile cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile, praful de copt, faina si nuca. Compozitia se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptorul incins aprox 30 de minute astfel: la foc mediu in primele 10 minute, apoi la foc mic pana devine rumen. Se lasa la racit.


Siropul:
Se pregateste siropul cu apa, zaharul, coaja de portocala (din cea tinuta in zahar la borcan) si se fierb cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga whisky sau alte arome. Se lasa la racit.

Se taie blatul in doua parti (cu baza mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.

Zmeura se spala cu grija, ca sa n-o destramam si se usuca pe un servet. Pana se usuca ea, se pregatesc celelalte.


Crema de unt:
Se amesteca bine untul cu zaharul, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie, cacaoa, cafeaua pana se obtine o crema consistenta. Se umple tortul cu crema de unt.


Decorul:
Se bate cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa.


Se imbraca tortul in frisca, eu am optat pentru un model cosulet, acea impletitura care se vede in poza si pe care am putut s-o realizez folosind kit-ul minunat de duze din camara Bucatarasului :)


Pentru scris, se amesteca intr-o cescuta putina frisca batuta anterior in care se adauga si un varf de cutit de cacao. Cacaoa o va face vartoasa, asa ca se poate subtia cu o lingura de cafea preparata.

Se orneaza cu florile de unt, zmeura, margarete cu frunze din napolitana si confetti de zahar.
Se da la frigider pana la servire.

Timp total: aprox 3h 25min
Portii: 12







Pofta Buna!


Distinctii: 
Reteta publicata in revista Carticica Practica nr. 10/2017 „Mai mult dulce”

Comentarii