Tort Cos cu flori si zmeura
TortCos cu flori si zmeura
Tort cu nuca, whisky, crema de unt si cafea, decorat sub forma de cos cu flori de unt (facute in casa), flori de napolitana (cumparate) si zmeura.
Ingrediente:
pentru florile de unt:
50 g unt;
Sirop sau zeama din dulceata de cirese;
1 lingurita zahar pudra vanilat;pentru blat avem nevoie de:
5 oua;
5
linguri de zahar;
2
linguri de faina;
7
linguri cu nuca macinata;
un
praf de copt;
un varf
lingurita sare;
pentru sirop avem nevoie de:
apa 500 ml;
4 linguri zahar;
1 lingurita coaja de portocala la borcan;
2 linguri whisky;pentru crema de unt:
200 g
unt;
3
linguri de zahar;
Semintele
de la o jumatate de pastaie de vanilie;
2
linguri cacao;
1
lingurita cafea macinata;
pentru ornat avem
nevoie de:
frisca
lichida 250 ml;
flori
de unt;
sirop
de cirese;
zmeura;
confetti de zahar,
margarete si frunze de napolitana Dr.Oetker.
Mod
de preparare:
Florile de unt:
Se amesteca intr-o cescuta untul cu zaharul pudra
vanilat si sirop sau zeama de dulceata de cirese, atat cat s-o coloreze si sa-i
dea aroma. Se fac florile cu posul pe o tavita in care am pus hartie de copt,
se decoreaza cu un strop de sirop cu ajutorul unei scobitori. Este destul de
migalos. Se dau la frigider pana la folosire insa numai acoperite cu folie ca
sa nu prinda alte arome.
Blatul:
Se bat
spuma albusurile cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile,
praful de copt, faina si nuca. Compozitia se toarna intr-o cratita rotunda, pe
foaie de copt, si se da la cuptorul incins aprox 30 de minute astfel: la foc
mediu in primele 10 minute, apoi la foc mic pana devine rumen. Se lasa
la racit.
Siropul:
Se pregateste
siropul cu apa, zaharul, coaja de portocala (din cea tinuta in zahar la borcan)
si se fierb cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga whisky sau alte arome. Se lasa la racit.
Se taie
blatul in doua parti (cu baza mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.
Zmeura
se spala cu grija, ca sa n-o destramam si se usuca pe un servet. Pana se usuca
ea, se pregatesc celelalte.
Crema de unt:
Se amesteca
bine untul cu zaharul, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie,
cacaoa, cafeaua pana se obtine o crema consistenta. Se umple tortul cu crema de
unt.
Decorul:
Se bate
cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa.
Se imbraca
tortul in frisca, eu am optat pentru un model cosulet, acea impletitura care se
vede in poza si pe care am putut s-o realizez folosind kit-ul minunat de duze din camara Bucatarasului :)
Pentru
scris, se amesteca intr-o cescuta putina frisca batuta anterior in care se adauga
si un varf de cutit de cacao. Cacaoa o va face vartoasa, asa ca se poate subtia
cu o lingura de cafea preparata.
Se
orneaza cu florile de unt, zmeura, margarete cu frunze
din napolitana si confetti de zahar.
Se da
la frigider pana la servire.
Timp total:
aprox 3h 25min
Portii:
12
Pofta Buna!
Distinctii:
Reteta publicata in revista Carticica Practica nr. 10/2017 „Mai mult dulce”
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!