Tort cu vanilie si rulouri de napolitana (Cristina 2017)
Tort cu vanilie si rulouri de napolitana
Pentru onomastica surorii mele am pregatit un tort cu blat de cacao,
crema de vanilie si ciocolata, decorat cu frisca si rulouri de napolitana umplute cu
crema.
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
6
galbenusuri;
250 g
unt sau margarina;
5
linguri de zahar;
6
linguri (cu varf) faina;
10
linguri lapte;
2
linguri (cu varf) cacao;
un plic praf
de copt;
un varf
lingurita sare;
pentru crema de vanilie:
3 galbenusuri;
350 ml
lapte;
3
linguri zahar;
2
linguri (cu varf) faina;
Jumatate
de pastaie de vanilie;
100 g
unt;
Ciocolata
neagra dupa gust;
pentru sirop avem
nevoie de:
apa 400
ml;
3
linguri zahar;
25 g whisky
sau alta tarie;
pentru ornat avem
nevoie de:
200 ml frisca
lichida;
Ornamente
de zahar;
O cutie
de rulouri de napolitana umplute cu crema
Mod
de preparare:
Blatul:
Se
amesteca untul (sau margarina) cu
zaharul, un praf de sare, se adauga, rand pe rand, galbenusurile, laptele,
faina, cacaoa si praful de copt. Se toarna intr-o tava rotunda pregatita cu
foaie de copt si se coace la foc mediu aprox 30-35 de minute.
Siropul:
Se face
un sirop din apa cu zahar si se lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da de
pe foc, se adauga whisky sau alte esente.
Cremele:
Pentru crema de vanilie: intr-o craticioara, se amesteca
galbenusurile cu zaharul, semintele de vanilie si faina. Se toarna incet
laptele cald, amestecand si batand tot timpul cu un tel pentru a o face mai
aerata, apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Se
da de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine.
Pentru crema de ciocolata: se toarna intr-un castronel un
pic din crema de vanilie si se amesteca bine cu putina ciocolata neagra.
Dupa ce
s-au racit blatul, crema si siropul, se taie blatul in 2 foi si se insiropeaza.
Decorul:
Se umple
tortul cu crema de vanilie, pastrand insa 2 linguri de crema si pentru ornat. Se intinde peste aceasta, cu grija, si crema
de ciocolata si se adauga capacul tortului.
Frisca
lichida se bate cu mixerul pana devine cremoasa si consistenta.
Se
imbraca tortul in frisca. Se orneaza cu flori de frisca si, in mijloc, cu crema
de vanilie ramasa. Se decoreaza cu ornamente de zahar, iar marginile se imbraca
in rulouri de napolitana umplute cu crema.
Se da la
rece pana la servire.
Portii:
15
Timp
total: aprox 3 ore
Pofta Buna!
Rețetă premiată la Concursul „Rețete” din revista „Click! pentru femei” și publicată în nr. 37 din septembrie 2017.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!