Tort Eufrosina (2017)
Tort Eufrosina
Pentru onomastica mamei am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă
cu alune de pădure, decorat cu crema ganache, frişcă şi floricele de zahăr.
Porţii:
15
Timp
total: aprox 3h 30min
Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
5
ouă + 2 albuşuri;
un
vârf linguriţă sare;
5
linguri zahăr;
4
linguri făină;
un
plic praf de copt;
4
linguri nucă măcinată;
pentru crema cu alune de pădure:
2
gălbenuşuri;
250
ml lapte;
3
linguri zahăr;
Un
plic zahăr vanilat Bourbon;
2
lingurifăină;
50
g unt;
Câteva
alune de pădure;
50
ml frişcă lichidă;
pentru crema ganache:
100
g ciocolată cu lapte,
150
ml frişcă lichidă
pentru sirop avem nevoie de:
2 pere;
200 ml
vin alb demidulce,
200 ml
apă,
3
linguri zahăr,
1
linguriţă coajă de portocală,
1
linguriţă coajă de lămâie,
O jumătate
de baton de vanilie
pentru ornat avem nevoie de:
50
ml frişcă lichidă;
Flori
de zahăr;
Mod
de preparare:
Blatul:
Se
separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă
treptat gălbenuşurile. Se încorporează şi ingredientele uscate: praful de copt,
făina şi nuca, amestecând cu o spatulă de jos în sus, ca să rămână compoziţia
aerată. Se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, se coace la foc mediu
30 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.
Siropul de fructe
şi vin:
Se pune o crăticioară cu apa, vinul, zahărul, batonul de vanilie, coaja de portocală şi de lămâie pe foc mic. Când încep să se formeze bule, se adaugă perele, se lasă până se înmoaie. Se scot fructele pe o farfurie (se pot folosi la alte prăjituri). Se lasă siropul să fiarbă 10 minute, până scade şi se îngroaşă un pic. Se lasă la răcit.
Crema cu alune de pădure:
Se rumenesc bine câteva alune de
pădure într-o crăticioară cu puţină sare (fără ulei). Se lasă la răcit, se
decojesc, se macină la râşniţă sau la maşina de tocat nucă.
Într-o crăticioară, se amestecă bine cu telul gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făina, turnând laptele cald. Se bate un pic cu telul să fie aerată şi se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă bine. După ce se răceşte, va căpăta textura unei budinci mai groase. Se adaugă alunele măcinate şi frişca lichidă şi se amestecă cu mixerul 2-3 minute, până devine fină şi mătăsoasă.
Crema ganache:
Se încălzeşte frişca lichidă, având grijă să nu fiarbă. Se adaugă ciocolata ruptă în bucăţele, se amestecă până se topeşte ciocolata şi se lasă la răcit. Apoi se bate cu mixerul până devine mătăsoasă.
Asamblare şi Decor:
Se
taie blatul şi se însiropează.
Se
umple cu crema de alune de pădure, având grijă să dăm deoparte 2 linguri de
cremă şi pentru decor.
Se
bate frişca lichidă până devine consistentă.
Se
îmbracă tortul în crema ganache, se ornează cu flori din frişcă, din crema
rămasă, se decorează cu flori de zahăr şi se presară pe margini alune măcinate.
Se dă la rece până la servire.
Sfaturi:
Este bine ca nuca să fie rumenită la cuptor 10 minute, înainte de a fi măcinată, astfel este mult mai aromată.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!