Tartă Rapsodia



Tartă Rapsodia

Tartă delicioasă în culorile toamnei, cu aluat foietaj, cremă de vanilie şi nucă rumenită, decorată cu mere şi pere poşate în vin alb cu mirodenii.


Ingrediente:

Aluat:

·       400 g aluat foietaj,

·       1 gălbenuş pentru uns,

 

Pentru cremă:

·       3 gălbenuşuri,

·       3 linguri zahăr pudră vanilat,

·       300 ml lapte,

·       2 linguri făină,

·       100 g unt,

·       1 lingură nucă rumenită şi măcinată,

 

Pentru fructele poșate:

·       2 mere,

·       3 pere,

·       300 ml vin alb demidulce,

·       300 ml apă,

·       3 linguri zahăr,

·       1 linguriţă coajă de portocală,

·       1 linguriţă coajă de lămâie,

·       1 baton de vanilie

 

Mod de Preparare:

Laşi aluatul la dezgheţat la temperatura camerei.

Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor 10 minute, la foc mic spre mediu, o scoţi ca s-o ungi cu gălbenuşul bătut. Vei observa că se desumflă, dar nu-ţi face griji, căci o dai la cuptor înapoi până se rumeneşte, iar ea se va umfla la loc. O laşi la răcit.

Între timp, pregăteşti crema: amesteci cu un tel gălbenuşurile cu zahărul pudră vanilat şi făina, turnând laptele cald în fir subţire. Baţi un pic cu telul ca sa fie aerată, apoi o fierbi pe foc mic până se îngroaşă ca o budincă. Dai de pe foc, adaugi untul şi amesteci bine. Laşi la răcit, apoi pui şi nuca rumenită şi măcinată şi amesteci.

Speli merele şi perele, le tai in felii subţiri, mai puţin o pară pe care o tai în lungime, astfel încât să arate ca o rochiţă, având grijă să îi păstrezi şi cotorul.




Pentru poşarea fructelor: într-o crăticioară pui apa, vinul, zahărul, batonul de vanilie, coajă de portocală şi de lămâie şi alte mirodenii care îţi plac. Pui crăticioara pe foc mic şi când vezi că apar bule mic (înainte de a începe să fiarbă), adaugi fructele şi le laşi astfel până se înmoaie, dar nu foarte tare, ca să nu se destrame (depinde şi de cât de coapte sunt). Vei vedea că fructele vor lua nuanţa vinului. Scoţi fructele pe o farfurie şi le laşi la răcit. Dar siropul îl mai laşi să fiarbă cam 10 minute, până când a scăzut şi s-a îngroşat un pic.



Umpli tarta cu crema de vanilie şi nucă, aşezi în mijloc para-rochiţă şi decorezi în jurul ei cu feliile de mere şi pere, apoi ungi fructele cu o pensulă cu sirop, având grijă să nu le înmoi prea tare, ci doar să le dai luciu.


Timp total: aprox 1h 30min

Porţii: 10






Poftă Bună!

Distincții culinare:
Rețetă premiată la Concursul „Gătești și câștigi” și publicată în revista Libertatea pentru femei Rețete nr. 11/2017

Comentarii