Casuta din turta dulce
Casuta
din turta dulce
Deoarece
Craciunul inseamna bucuria de a darui, am pregatit 3 casute de turta dulce: una
pentru ai mei, una pentru nepotei si una pentru nasa mea. Au fost asa incantati
si fiecare s-a bucurat altfel de cadou: nepoteii mei au terminat-o pana a doua
zi, nasa mea a zis ca nu se indura sa o manance si ca o pastreaza asa, ca i-a
placut tare mult. Si noi am decis sa o pastram.
Ingrediente:
Pentru
jumatate din casuta:
100 g
margarina Rama Maestro 72%;
25 g
(2 linguri) zahar,
2 oua (105 g),
100 g
(3 linguri) miere,
5 g (1
lingurita) cacao,
2
lingurite amestec de condimente: scortisoara, cuisoare,
aprox
300 g faina,
1 plic
praf de copt,
Dropsuri
cu lamaie sau ciocolata alba pentru geamuri
Pentru
glazura – pentru toata casuta:
1
albus
200 g
zahar pudra,
Apa,
Optional:
5 g (1 lingurita) cacao,
Pentru
decor:
Fulgi
de cocos, bombonele colorate
Mod de preparare:
Se
freaca margarina cu zaharul, se adauga ouale, mierea, cacaoa, condimentele,
praful de copt. Se amesteca si se adauga in ploaie si faina cernuta, atat cat
cere aluatul. La mine au fost suficiente aprox 300 g. Se framanta pana se obtine
un aluat pufos, moale, suficient de consistent pentru a-l intinde. Acest tip de
aluat este fraged dar si fragil, de aceea se manevreaza cu grija.
Pentru
casuta mea, eu am pregatit urmatoarele: partea din fata cu usa si 2 geamuri,
partea din spate cu 2 geamuri, doi pereti, acoperisul din doua piese si o foaie
mai mare pentru podea.
Dimensiunile
le gasiti in poze.
Asadar,
se intinde aluatul in foaie grosuta pe masa presarata cu faina. Se decupeaza cu
un cutit ascutit dat prin faina. Daca aveti experienta, luati bucatile de aluat
cu hotarare si curaj. Daca nu, strecurati pe sub aluat o hartie de copt si apoi
o transferati in tava pregatita tot cu hartie de copt. Lucrati cu grija pentru
ca acest tip de aluat se rupe foarte usor.
Pentru
ferestre, se sparg (cu ciocanelul, caci e nevoie de ceva forta :) bomboanele cu
lamaie si se pun asa bucatele in locul unde sunt geamurile. Usa pe care ati
decupat-o mai devreme, o puneti in tava pentru a o coace si a o lipi mai
tarziu.
Se coace
la foc mic, aprox 10 minute, fiecare tava. Se scot cu grija pe o tava.
Geamurile sunt calde inca, ele se vor usca la contactul cu aerul rece, dar si
dupa ce se racesc. Se lasa
la racit in tava cam 10 minute, apoi se pot scoate, dar cu atentie ca sa nu se
crape geamurile.
Din
aluatul ramas puteti pregati braduti si alte forme.
Se
pregateste glazura. Pentru ca mie nu-mi place sa mananc bezeaua cruda, am
pregatit sirop de zahar pentru a gati albusul. Astfel, intr-o farfurie se amesteca
zaharul pudra, optional si cacaoa, impreuna cu apa (eu am pus 6 lingurite cu apa)
astfel incat sa se obtina o pasta. Se toarna intr-un ibric si se fierbe pana se
topeste zaharul. Se obtine un sirop mai dens. Se da de pe foc. Separat, se bate
albusul cu mixerul la viteza mica, apoi se toarna siropul in fir subtire si se
mixeaza pana bezeaua sta bat.
Cu
aceasta glazura se umple un pos si se ung marginile peretilor casei ca sa se
lipeasca.
La
aceasta operatiune veti avea nevoie de ajutor in bucatarie (eu am rugat-o pe sora
mea sa ma ajute). Se sprijina peretii de niste pahare inalte. Se lasa doar un
pic la uscat, se indeparteaza cu grija paharele si se adauga si acoperisul. Dar
trebuie sa tineti cont ca trebuie sa lucrati destul de repede pentru ca glazura
se usuca si se incheaga intr-un timp scurt. Cu toate ca glazura se usuca repede
in castron, (se oserva ca se ingroasa) totusi casuta cu totul se usuca aproape
intr-o zi, asa ca manevrati-o cu grija daca vreti sa o mutati in alta parte.
Se
decoreaza cu fulgi de cocos si bombonele.
Important!
Daca nu doriti sa folosit bomboane pentru geamuri, lasati ferestrele simple si
decorati la final cu ciocolata alba.
Important!
Aveti grija ca in bucatarie sa fie aerul uscat, sa nu pregatiti alta mancare
simultan, deoarece aburul, umezeala sau caldura vor afecta aluatul (se inmoaie
si se lipeste).
Nota! Ingredientele
date mai sus pentru turta dulce ajung pentru fata, spatele si peretii casei.
Se
repeta ingredientele pentru a pregati acoperisul si podeaua.
Eu am
repetat de cateva ori pentru ca am vrut sa fac 3 casute: una pentru noi, una
pentru nasa mea si una pentru nepoteii mei. A fost mult de munca, dar a fost si
distractiv.
In
schimb, glazura este suficienta pentru doua casute: lipit si decorat sau o
casuta daca o decorati mai complex.
Timp de
pregatire: 10 min
Timp de
coacere: 20 min
Timp
de decorare: 1 h
Timp
de uscare pentru toata casuta: mai multe ore
Prima casuta...
A doua casuta...
A treia casuta...
Pofta
Buna si Craciun Fericit!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!