Cozonac cu cacao, nuci şi alune de pădure (2017)

Cozonac cu cacao, nuci şi alune de pădure

Cozonac împletit cu cacao, mieji de nucă rumeniţi, alune de pădure, coajă de citrice şi rahat.

Ingrediente pentru 1 cozonac mare:
5 ouă;
Un plic drojdie uscată;
200 ml apă caldă;
200 ml lapte cald;
1 vârf de linguriţă cu sare;
5 linguri zahăr;
Făină cât cuprinde;
ulei;

pentru umplut:
5 linguri zahăr,
4 linguri cacao;
Rahat;
Mieji de nucă rumeniţi;
Alune de pădure rumenite şi măcinate;
coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan;
Coajă de lămâie;
In plus: 1 ou pentru uns.

Mod de preparare:
Se amestecă drojdia uscată cu făina, se lasă 15 minute, apoi se încorporează restul ingredientelor: laptele şi apa, zahărul, ouăle, 3 linguri cu ulei, sare şi făină cât cuprinde. Se ung mâinile cu ulei şi se frământă aluatul până face băşici.
Se lasă la crescut până îşi dublează volumul (cam o oră).

Se unge masa cu ulei şi se întinde aluatul cu mâinile într-o foaie grosuţă, apoi se împarte în 3 părţi. 


Se presară zahăr, cacao, coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan, coajă de lămâie, rahat mărunţit, mieji de nucă rumeniţi la cuptor şi alune de pădure rumenite şi măcinate.
Se rulează fiecare aluat, apoi se împletesc între ele. Se aşază cozonacul într-o tavă cu foaie de copt şi se mai lasă la crescut cam 15 minute, după care se unge cu oul bătut bine.
Se coace la cuptorul preîncălzit, la foc mic, 50 de minute (sau până se rumeneşte bine). Când este gata, se scoate şi se acoperă cu un prosop de bucătărie, iar după ce se răceşte, se poate felia.

Timp de pregătire: aprox 2h
Timp de coacere: 50min
Porţii: 12 felii



Poftă Bună!


Distincții:
Premiul III la Concursul „Rețete gustoase de sărbători”, Gustos.ro, ianuarie 2018.

Comentarii