Tarte de Crăciun
Tarte de Crăciun
Zilele trecute
am pregăti câteva tarte umplute cu amestec de carne aşa cum îl fac pentru
cârnaţi, cu usturoi şi cimbru. Mirosea tare frumos în casă!
Ingrediente:
Pentru umlplutură:
aprox 400
g carne de porc tocată;
1 ou;
Câţiva căţei
de usturoi;
1
morcov;
2 cartofi;
Câteva
fire de mărar şi pătrunjel;
Condimente:
sare, piper, cimbru după gust;
Pentru aluat:
1 cub
mic drojdie proaspătă,
făină
cât cuprinde,
1
linguriţă sare,
150 g unt sau margarină,
300 ml
borş,
1 ou
pentru uns
Mod
de preparare:
Se amestecă,
într-un castron, carnea tocată cu oul, usturoiul, condimentele, cartofii raşi,
morcovul ras şi verdeaţa. Se căleşte amestecul într-o tigaie cu puţin ulei încins
până se rumeneşte.
Cât timp
se răceşte carnea, se pregăteşte aluatul. Eu îl fac ca la plăcintă, pentru că
iese fraged. Puteţi folosi apă, dacă nu aveţi borş, însă aluatul iese mai
uscat. Mie îmi place să folosesc borş, pentru că frăgezeşte mult aluatul. Astfel,
se amestecă untul sau margarina cu puţină făină, se sfărâmă cu degetele, se adaugă în
mijloc drojdia fărâmiţată, borşul, un praf de sare şi făină cât cuprinde,
amestecând şi frământând până se obţine un aluat bun de întins.
Se
întinde aluatul în foaie subţirică pe masa presărată cu făină. Ne trebuie o
foaie mare, pentru că vom decupa 8 cercuri mai mari cu o cupă de îngheţată sau
un pahar mai mare, pentru tarte. Se decupează apoi încă 8 cercuri, cu un pahar
mai mic, pentru capace sau puteţi tăia fâşii de aluat ca să faceţi grilaj sau
orice alt model decorativ.
Într-o
tavă pentru brioşe unsă cu puţină grăsime, se aşază cu grijă cercurile mari de
aluat, se umple cu carne, se pun capacele din aluat ori se decorează cu fâşii
de aluat, apoi se ung cu ou bătut şi se dau la cuptorul preîncălzit, la foc
mediu, aprox 20 de minute sau până se rumenesc.
Porţii: 8
Timp
total: aprox 1h 20min
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!