Brioşe-Lalele
Brioşe - Lalele
Brioşe cu
pandişpan pufos, cremă de ness, cremă ganache, decorate cu lalele din cremă de
ciocolată în diferite culori. Iubesc lalelele şi-mi doream mult un dui în formă
de lalea, dar pe internet transportul costă cât duiul, aşa că am renunţat şi
m-am descurcat cu ce am avut, construindu-le din bucăţi, de aceea sunt mai
micuţe.
Ingrediente:
5 ouă,
4
linguri zahăr,
un vârf
linguriţă sare,
150 ml
ulei,
3
linguri apă fierbinte,
un plic
praf de copt,
5
linguri făină,
Pentru
sirop:
300 ml
apă,
2
linguri zahăr,
O
linguriţă esenţă de rom,
Pentru crema
ganache:
80 ml frişcă
lichidă,
40 g ciocolată
amăruie,
40 g
ciocolată cu lapte,
Pentru
crema de ness:
300 ml
lapte,
1
lingură amidon,
4
linguri zahăr,
2
pătrăţele de ciocolată amăruie,
1
lingură ness,
50 g
unt,
Pentru
decor:
80 g
ciocolată albă,
O
lingură lapte,
80 ml
frişcă lichidă;
Coloranţi
alimentari roşu şi verde,
Puţină
zeamă de la dulceaţa de mure
Mod
de preparare:
Pentru
brioşe: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se
adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, apa fierbinte, făina şi praful de copt.
Se obţine o compoziţie moale, pufoasa care se toarnă în diferite tăvi pentru
brioşe. Eu am avut mai multe forme de flori. Ţineţi cont să nu umpleţi forma
până sus, pentru că ele se umflă la copt.
Se coc
la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 15 minute (în funcţie de cuptor)
sau până se fac uşor aurii, dar aveţi grijă să nu le uscaţi. Se obţin 18
brioşe. Se lasă la răcit.
Pentru
sirop: acesta se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute, după
ce se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom.
Pentru
crema de ness: se pune pe foc mic o crăticioară cu laptele, zahărul, amidonul
şi nessul. Se amestecă bine cu un tel şi se fierbe până se îngroaşă. Se dă de
pe foc, se adaugă ciocolata neagră şi untul şi se amestecă bine. Se lasă la
răcit.
Pentru
crema ganache: se încălzeşte pe foc mic, într-un ibric, frişca lichidă atât cât
să frigă la deget, se toarnă în castronul în care am mărunţit ciocolată şi se
amestecă bine. Se lasă la răcit, apoi se bate cu mixerul ca la frişcă, până
devine consistentă, dar nu tare.
Asamblare
şi decor: fiecare brioşă se taie în două foi, se însiropează, se umple cu cremă
de ness şi puţină cremă ganache, se îmbracă tot în cremă ganache.
Pentru
lalele: se topeşte ciocolata albă împreună cu puţin lapte într-un ibric pus pe
foc mic sau pe baie de abur, se lasă la răcit. Se adaugă frişca lichidă,
amestecând cu o linguriţă sau o spatulă (nu cu mixerul) până capătă
consistenţă. Se împarte în mai multe ceşcuţe pentru a amesteca cu diferite
culori. Lalele roz sunt cu colorant alimentar, iar cele mov sunt cu zeama de la
dulceaţa de mure. Este mai bine să le coloraţi cu zeama de la diferite
dulceţuri, doar că ţineţi cont că se subţiază crema şi e mai dificil de ornat.
Sfaturi
şi trucuri:
1. Lalele
roz sunt cu colorant alimentar, iar cele mov sunt cu zeama de la dulceaţa de
mure. Este mai bine să le coloraţi cu zeama de la diferite dulceţuri, doar că
ţineţi cont că se subţiază crema şi e mai dificil de ornat.
2.
Ciocolata albă face crema pentru ornat mai stabilă decât dacă am orna doar cu
frişcă colorată. Ţineţi cont însă că frişca se adaugă lichidă peste ciocolata
albă topită şi răcită, pentru că pe măsură ce amestecăm, crema se întăreşte.
3. Spre
deosebire de crema la care folosim făină şi se îngroaşă mai repede, în varianta
cu amidon, am observat că se încheagă un pic mai greu, dar după ce se răceşte,
crema se mai întăreşte, căpătând consistenţa unei budinci. Dacă aţi fost tentat
să puneţi mai mult amidon, iar crema, după ce s-a răcit, vi se pare prea
groasă, o puteţi subţia cu puţin lapte rece!
Timp de
coacere: aprox 45min (15min fiecare tavă)
Timp de
pregătire: 1h 30min
Porţii: 18
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!