Rețete de post

Placinta taraneasca


Plăcintă ţărănească

Plăcintă cu aluat fraged, brânză, cârnăciori, şuncă ţărănească, frunze de ceapă verde, decorată cu trandafiraşi şi susan.

Ingrediente:
1 plic drojdie uscată,
450 g făină,
1 linguriţă sare,
O jumătate linguriţă zahăr,
200 g margarină,
200 ml borş,
Pesmet

Pentru umplutură:
1 cârnat cabanos,
4 felii şuncă ţărănească,
1 ou + 1 albuş,
2 linguri smântână,
300 g brânză de vacă,
Frunzele de la 2 legături de ceapă verde

Pentru uns:
1 gălbenuş,
Seminţe de susan

Mod de preparare:
Pentru aluat: se dă margarina rece pe răzuitoare, se amestecă împreună cu puţină făină, drojdia, zahărul, borşul şi sarea. Se amestecă, completând cu făină şi se frământă bine, eu am nevoie de 450 g făină cu tot cu frământat. Aluatul trebuie să fie bun de întins, dar pufos, nu tare. Se dă la rece o jumătate de oră.
Între timp se pregăteşte umplutura: se amestecă brânza rasă cu smântâna şi ouăle. Se taie mărunt şunca ţărănească, iar cârnatul feliuţe. Frunzele de ceapă verde se spală şi se toacă mărunt.
Se împarte aluatul în două bucăţi: una va fi baza, cealaltă capacul.


Se întinde primul aluat în foaie subţire pe masa presărată cu făină. Se transferă într-o tavă unsă cu margarină şi tapetată cu făină. 
Se presară pesmet, care va absorbi umezeala şi pentru ca aluatul să nu rămână crud la copt. 
Se toarnă amestecul de brânză, se presară şunca şi cârnatul şi ceapa verde.


Cealaltă jumătate de aluat se întinde în foaie şi se decupează fâşii subţiri, care se iau două câte două şi se răsucesc. Se decorează astfel plăcinta. Din aluatul rămas se pot face şi trandafiraşi.
Se unge plăcinta cu gălbenuşul şi se presară susan.
Se coace, la foc mediu pentru aprox 30 de minute sau până se rumeneşte.

Timp de pregătire: aprox 1h
Timp de coacere: 30min
Porţii: 8




Poftă Bună!



Distincții culinare:
Premiul I, la Concursul „Rețetele lunii dragostei”, Reteteculinare.ro, martie 2018.

Comentarii