Placinta taraneasca
Plăcintă ţărănească
Plăcintă
cu aluat fraged, brânză, cârnăciori, şuncă ţărănească,
frunze de ceapă verde, decorată cu trandafiraşi şi susan.
Ingrediente:
1 plic
drojdie uscată,
450 g făină,
1
linguriţă sare,
O jumătate
linguriţă zahăr,
200 g
margarină,
200 ml
borş,
Pesmet
Pentru umplutură:
1 cârnat
cabanos,
4 felii şuncă
ţărănească,
1 ou + 1 albuş,
2 linguri smântână,
300 g brânză de vacă,
Frunzele de la 2 legături de
ceapă verde
Pentru uns:
1 gălbenuş,
Seminţe de susan
Mod
de preparare:
Pentru
aluat: se dă margarina rece pe răzuitoare, se amestecă împreună cu puţină făină,
drojdia, zahărul, borşul şi sarea. Se amestecă, completând cu făină şi se frământă
bine, eu am nevoie de 450 g făină cu tot cu frământat. Aluatul trebuie să fie bun
de întins, dar pufos, nu tare. Se dă la rece o jumătate de oră.
Între timp
se pregăteşte umplutura: se amestecă brânza rasă cu smântâna şi ouăle. Se taie
mărunt şunca ţărănească, iar cârnatul feliuţe. Frunzele de ceapă verde se spală
şi se toacă mărunt.
Se
împarte aluatul în două bucăţi: una va fi baza, cealaltă capacul.
Se
întinde primul aluat în foaie subţire pe masa presărată cu făină. Se transferă într-o
tavă unsă cu margarină şi tapetată cu făină.
Se presară pesmet, care va absorbi
umezeala şi pentru ca aluatul să nu rămână crud la copt.
Se toarnă amestecul de
brânză, se presară şunca şi cârnatul şi ceapa verde.
Cealaltă
jumătate de aluat se întinde în foaie şi se decupează fâşii subţiri, care se
iau două câte două şi se răsucesc. Se decorează astfel plăcinta. Din aluatul rămas
se pot face şi trandafiraşi.
Se unge
plăcinta cu gălbenuşul şi se presară susan.
Se coace,
la foc mediu pentru aprox 30 de minute sau până se rumeneşte.
Timp de
pregătire: aprox 1h
Timp de
coacere: 30min
Porţii: 8
Poftă Bună!
Distincții culinare:
Premiul I, la Concursul „Rețetele lunii dragostei”, Reteteculinare.ro, martie 2018.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!