Pasca impletita
Pască împletită
Anul acesta am pregătit
pască împletită cu brânză dulce, într-un mod diferit de ce am mai pregătit altă
dată. A ieşit peste aşteptările mele, am rezistat cu greu să nu ciugulesc din
ea până a doua zi, iar felul cum s-a bucurat naşa mea de ea când i-am dăruit-o m-a bucurat şi mai
tare.
Ingrediente:
25 g drojdie
proaspătă,
2 ouă,
3 linguri zahăr,
200 ml lapte călduţ,
180 ml apă călduţă,
1 linguriţă rasă cu
sare,
600 g făină,
aprox 100 ml ulei
pentru frământat,
pentru crema de brânză:
500 g brânză dulce,
4 linguri zahăr
1 plic zahăr
vanilat,
2 ouă + 1 albuş,
Stafide,
1 gălbenuş, puţin
lapte şi puţin zahăr pentru uns.
Dimensiuni tavă de
copt rotundă: 25 cm diametru
Mod de preparare:
Se fărâmițează drojdia şi
se dizolvă în puţin lapte călduţ, se amestecă apoi cu ouăle, zahărul, restul de
lapte, apa şi sare. Se amestecă adăugând făina până când aluatul devine
consistent. Eu l-am mutat apoi într-un vas înalt de plastic pentru că frământ
mai uşor în el. Se frământă, adăugând mereu puţin câte puţin uleiul.
Se acoperă cu folie
şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul.
Pentru crema de brânză:
se amesteca brânza dulce cu zahărul, zahărul vanilat, gălbenuşurile, apoi se încorporează treptat albuşurile bătute spumă.
Se împarte aluatul
în trei părţi: 2 mai mari şi una mai mică. Se presară făină pe masa de lucru
sau se lucrează pe o planşetă din silicon.
Din primul aluat
(mai micuţ) se întinde o foaie, care va fi baza păştii şi care se aşază într-o
formă rotundă pentru copt (cu foaie de copt sau unsă cu grăsime şi tapetată cu
făină). Se ridică cu degetele aluatul pe marginile tăvii şi se presează puţin,
ca să nu se verse umplutura.
Din al doilea aluat
(şi cel mai mare) se întinde o foaie care se împarte în 6 fâşii, care se ung cu
doar puţină umpltură, apoi se formează 2 împletituri. Se aşază împletiturile
sub forma unui cerc, peste baza păştii.
În mijloc se umple
cu crema de brânză.
Din al treilea
aluat (mai micuţ) se întinde o foaie care se împarte în 4 fâşii: acestea se
răsucesc două câte două şi se formează crucea.
Eu am mai lăsat la
crescut în tavă pentru că am avut cozonacii la cuptor, dar se poate unge imediat
cu gălbenuş amestecat cu puţin lapte, se presară zahăr şi se coace la cuptorul
preîncălzit, la foc mic, aprox 40 de minute.
Timp de pregătire:
1h 20min
Timp de coacere: 40min
Porţii: 12
Poftă Bună!
Distincții:
Rețetă premiată de revista Practic în
Bucătărie și publicată în nr. 6 din mai 2018.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!