Prajitura Cosmos
Din
seria mea de prajituri Universul Dulce, azi va impartasesc o noua reteta. Prajitura
are doua foi albe, o foaie de cacao si creme cu unt, cacao si cafea. Este o
prajitura pentru iubitorii de ciocolata si nu numai J
Ingrediente:
pentru foi:
6 oua
(toate albusurile + numai 5 galbenusuri);
un
varf lingurita sare;
6
linguri de zahar;
Seminte
de vanilie;
1
cescuta ulei;
6
linguri de faina;
un
plic praf de copt;
1
lingura de cacao doar pentru foaia de cacao.
pentru sirop:
200 ml
apa;
2
linguri zahar;
Pentru crema de unt:
1
pachet de unt 80% grasime (200 g);
Sirop
din 3 linguri de zahar + 30 ml apa;
2
linguri de cacao;
1
galbenus;
seminte
de vanilie;
1
lingurita cafea;
pentru crema cu lapte si cacao:
200 ml
lapte;
3
linguri zahar;
3
linguri faina;
seminte
de vanilie;
100 g
unt;
1
lingura cacao;
1
lingurita cafea;
pentru glazura de ciocolata:
lapte
(in functie de cat de subtire doriti glazura);
100 g
ciocolata neagra;
pentru decor:
200 ml
frisca lichida;
Floricele
sau alte decoratiuni de zahar;
Mod
de preparare:
Se vor
folosi 6 albusuri si 5 galbenusuri, iar 1 galbenus la crema de unt.
Pentru foi: se separa ouale, se bat cu
mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga 6 linguri de
zahar si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga cele 5
galbenusuri, unul cate unul. Se toarna incet si uleiul, amestecand continuu cu
mixerul. Apoi se adauga praful de copt, 6 linguri de faina si se omogenizeaza. Se
obtine o compozitie moale, pufoasa si aerata.
Din
compozitia rezultata, o treime se amesteca impreuna cu o lingura de cacao.
Se coc
in tava intinsa pregatita cu hartie de copt, din compozitia alba, doua foi,
apoi din compozitia neagra, o foaie. Timpul de coacere pentru fiecare foaie
este de aprox 10 min la foc mediu, pentru ca sunt subtiri.
Pentru sirop: se fierb pe foc mic 200 ml apa
cu 2 linguri de zahar pentru aprox 5 minute.
Crema de unt: se prepara un sirop, de data aceasta, din 3
linguri de zahar cu 30 ml apa si se lasa pe foc pana se topeste zaharul.
Separat,
se amesteca un pic galbenusul, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului
siropul cu ibricul. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit. (Daca am pune untul acum, s-ar topi.) Veti
vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Se
amesteca cu mixerul si se adauga untul taiat cubulete, putin cate putin. Se
adauga si semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie, cafeaua si cacaoa,
omogenizand, moment in care se constata textura cremoasa, deci crema s-a
definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Eu consider ca o lingurita de
cafea este suficienta.
Pentru crema cu lapte si cacao, procedam astfel: intr-o craticioara se pun
laptele cu faina, zaharul si semintele de la cealalta pastaie de vanilie
(impreuna cu pastaia) si se fierb la foc mic. Cand incepe sa se ingroase, se
mai amesteca un pic, apoi se da de pe foc. Abia acum se adauga untul, cacaoa,
cafeaua si se amesteca bine.
Pentru glazura de
ciocolata: se
incalzeste laptele (mai mult sau mai putin, in functie de cum o doriti de
subtire, eu am pus aprox 50 ml) impreuna cu ciocolata rupta in bucatele in
vasul de chocolate fondue si se amesteca bine pana se obtine o glazura omogena.
Avantajul acestor vase este ca incalzirea se face lent, e constanta si
ciocolata nu se arde. Insa daca nu aveti chocolate fondue, incalziti laptele
intr-un ibric, dar nu il fierbeti. Il dati de pe foc si puneti ciocolata
inauntru, amestecand bine pana se obtine o glazura omogena. Lasati-o cateva
minute la racit.
Pentru a asambla: la baza se pune o foaie alba,
se insiropeaza (nu prea tare, ci doar o atingere delicata. S-ar putea sa nu
aveti nevoie de tot siropul). Se intinde crema de unt, dar nu toata, ci se pastreaza
o lingura pentru cateva flori de decor. Se asaza la mijloc foaia de cacao, se
adauga a doua crema, iar deasupra vine cealalta foaie alba.
Se toarna glazura de ciocolata peste prajitura si se da
macar o jumatate de ora la frigider.
Intre timp, frisca lichida se bate cu mixerul pana se obtine
o frisca densa, cremoasa, apoi se poate orna prajitura cu frisca si decoratiuni
de zahar sau orice decoratiuni va plac.
Se da
prajitura la frigider.
Timp
de coacere: 30 min (10 min de fiecare foaie)
Timp de
pregatire: 1h 45 min
Portii:
16
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!