Sarmale in foi de vita (2016)

Sarmale în foi de viță
Ingrediente:
500 g carne de porc tocată;
1 pahar cu orez;
3250 ml apă;
1 morcov;
2 cepe albe;
1 ou;
37 frunze de viță de vie;
3 linguri bulion;
1 legătură mărar;
1 legătură pătrunjel;
roșii cherry, după gust;
Condimente: sare şi piper, după gust.

Mod de preparare:

Într-o tigaie cu puțin (aprox 30 ml) ulei înfierbântat, se călește ceapa tocată mărunt, până de vine sticloasă, adică aprox 5 minute, apoi se adaugă orezul și se stinge cu o ceașcă cu apă și se mai lasă să fiarbă cam 3 minute. Se lasă la răcit.
Într-un vas încăpător se amestecă bine carnea tocată cu ceapa și orezul călite mai sus, morcovul ras, oul, condimentele (sare și piper, după gust), verdeaţa tocată mărunt, o lingură de bulion şi orezul spălat bine. Se adaugă şi o ceaşcă de apă, care va omogeniza amestecul şi-l va face moale, pufos şi va fierbe mai repede (altfel, sarmalele vor ieşi uscate şi uşor tari). Se amestecă bine.
Se opăresc frunzele de viţă de vie într-o oală cu 1 l apă. Apoi pe fiecare frunză se pune puţină carne şi se rulează sărmăluţa.



Într-o cratiţă adâncă unsa cu puţin (50 ml) ulei, se aşază pe marginile vasului câteva frunze de viţă, apoi şi sărmăluţele de jur-împrejur, iar la urmă se lasă un loc liber în mijloc pentru a fi umplut cu câteva roșioare tăiate și 2 linguri de bulion desfăcut în puțină (50 ml) apă. Se acoperă cu apă, astfel încât să mai rămână un spaţiu liber de 3 degete deasupra sarmalelor.
Se fierb la foc potrivit pentru aprox 1h şi 30 minute.
Se obțin 32 de sarmale.
Se servesc cu smântână.

Timp total: aprox 2 ore
Portii: 12



Poftă Bună!

Comentarii