Cozonaci de Paste
Cozonaci de Paste
Ingrediente:
pentru 2 cozonaci:
1 kg faina;
50 g drojdie;
5 oua;
5 linguri zahar;
1 lingura zahar vanilat;
1 lingura zahar vanilat;
300 ml lapte
caldut;
1 varf lingurita
cu sare;
200 ml ulei;
100 ml apa
calduta pentru maia;
pentru crema de nuca:
5 linguri zahar,
8 linguri nuca,
3 linguri cacao;
Coaja de portocala
la borcan, coaja de lamaie, stafide, rahat de trandafiri;
1 galbenus pentru
uns.
Mod de preparare:
Se pregateste
maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa
calduta (cam 100 ml), 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia) si putina
faina. Se obtine o pasta care se lasa la crescut cam 15-20 de minute. Apoi se
adauga restul de zahar, uleiul, faina pusa in ploaie, ouale , un varf de
lingurita cu sare si laptele caldut.
Se framanta bine
pana se desprinde faina de pe maini. Se lasa la crescut cam 1 o ora (pana isi
dubleaza volumul).
Se presara faina
pe masa de lucru si se imparte coca in 4 aluaturi mai mici.
Se intind mai
intai primele doua aluaturi, se umplu cu zaharul, nuca si cacaoa, amestecate
bine intr-un castron, apoi se presara stafide (inmuiate inainte in esenta de rom), rahatul maruntit si coaja de
portocala si de lamaie. Se ruleaza foile de aluat, se impletesc intre ele si se
aseza in tava, pe foaie de copt. Se procedeaza la fel si pentru al doilea
cozonac.
Se mai lasa la
crescut un sfert de ora, dupa care se ung cu 1 galbenus de ou batut bine si se dau
la cuptorul incins pana se rumenesc (cam 40 de minute).
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!