Cozonaci de Paste


Cozonaci de Paste

Ingrediente:
pentru 2 cozonaci:
1 kg faina;
50 g drojdie;
5 oua;
5 linguri zahar;
1 lingura zahar vanilat;
300 ml lapte caldut;
1 varf lingurita cu sare;
200 ml ulei;
100 ml apa calduta pentru maia;

pentru crema de nuca:
5 linguri zahar,
8 linguri nuca,
3 linguri cacao;
Coaja de portocala la borcan, coaja de lamaie, stafide, rahat de trandafiri;

1 galbenus pentru uns.

Mod de preparare:
Se pregateste maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa calduta (cam 100 ml), 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia) si putina faina. Se obtine o pasta care se lasa la crescut cam 15-20 de minute. Apoi se adauga restul de zahar, uleiul, faina pusa in ploaie, ouale , un varf de lingurita cu sare si laptele caldut.
Se framanta bine pana se desprinde faina de pe maini. Se lasa la crescut cam 1 o ora (pana isi dubleaza volumul).


Se presara faina pe masa de lucru si se imparte coca in 4 aluaturi mai mici.
Se intind mai intai primele doua aluaturi, se umplu cu zaharul, nuca si cacaoa, amestecate bine intr-un castron, apoi se presara stafide (inmuiate inainte in esenta de rom), rahatul maruntit si coaja de portocala si de lamaie. Se ruleaza foile de aluat, se impletesc intre ele si se aseza in tava, pe foaie de copt. Se procedeaza la fel si pentru al doilea cozonac.

Se mai lasa la crescut un sfert de ora, dupa care se ung cu 1 galbenus de ou batut bine si se dau la cuptorul incins pana se rumenesc (cam 40 de minute).








Pofta Buna!




Comentarii