Cozonac cu cacao, stafide si rahat


Cozonac cu cacao, stafide si rahat

Ingrediente:
pentru 1 cozonac:
5 oua;
500 g faina;
150 ml lapte caldut;
25 g drojdie;
1 varf de lingurita cu sare;
200 g zahar;
100 ml ulei;

pentru crema:
5 linguri pline cu zahar,
3 linguri cacao;
1 lingura zahar vanilat;
Stafide inmuiate in vin rosu;
Rahat de trandafiri;
Coaja de portocale si de lamaie;

In plus: 1 galbenus pentru uns.

Mod de preparare:
Mai intai pregatim maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putin lapte caldut si 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia), se adauga putina faina si se obtine o pasta care se lasa la crescut cam 15-20 de minute.

Se adauga restul ingredientelor: zaharul, uleiul, faina pusa in ploaie, ouale (unul cate unul), un varf de lingurita cu sare si restul de lapte.
Se framanta bine pana se desprinde faina de pe maini. Apoi se lasa la crescut cam o ora (pana isi dubleaza volumul).

Se unge masa de lucru cu ulei si se iintinde coca cu mainile, se presara zaharul, zaharul vanilat si cacaoa, apoi si coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan) si coaja de lamaie, rahat maruntit, stafidele inmuiate mai inainte in vin rosu.

Se asaza cozonacul in tava, pe foaie de copt si se mai lasa la crescut cam 15 minute. Apoi se unge cu 1 galbenus de ou batut bine.
Se da la cuptorul incins cam 40 de minute pana se rumeneste. Cand este gata, se scoate din cuptor, se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se raceste, se poate felia.

Timp preparare: aprox 2h 35min
Portii: 10 felii



Pofta Buna!


Comentarii