Tort aniversar cu alune de padure si ciocolata
Tort aniversar cu alune de padure si ciocolata
Pentru aniversarea mamei am pregatit un tort crema de alune de
padure, crema de ciocolata neagra, imbracat in ciocolata alba si frisca.
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
5 oua
+ 3 albusuri;
un varf
lingurita sare;
1
lingura zeama de lamaie;
6
linguri de zahar;
o
ceasca ulei;
7
linguri de faina;
un
praf de copt;
pentru crema cu alune
de padure:
3
galbenusuri;
350 ml
lapte;
3
linguri zahar;
2
linguri (cu varf) faina;
2
lingurite zahar vanilat Bourbon;
100 g
unt;
Cateva
alune de padure;
In plus: putina ciocolata
neagra si o lingura de lapte pentru crema de ciocolata
pentru sirop avem
nevoie de:
apa 350
ml;
4
linguri zahar;
2
lingurite esenta de rom (sau dupa gust);
pentru ornat avem
nevoie de:
200 ml
frisca lichida;
250 g
ciocolata alba;
3
linguri lapte;
Cacao sau
ness pentru pudrat
Mod
de preparare:
Blatul:
Se
separa cele 8 oua: folosim toate albusurile la pandispan, apoi dintre
galbenusuri folosim doar 5 la pandispan, iar celelalte 3 galbenusuri la crema.
Asadar,
se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma, se adauga
zeama de lamaie, zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se
adauga treptat galbenusurile, uleiul, praful de copt si faina amestecand bine. Se
obtine o compozitie usor moale, care se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie
de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute. Vom obtine un pandispan alb,
pufos.
Siropul:
Pentru
sirop, se fierb la foc mic, apa cu zaharul, eu las sa fiarba cam 5 minute. Dupa
ce se da ibricul de pe foc, se adauga si esenta de rom sau alte esente care va
plac.
Se
lasa la racit blatul si siropul.
Tortul
meu a iesit destul de inalt, asa ca l-am taiat in patru parti si l-am insiropat.
Crema cu alune de
padure: se
incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca
galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si faina. Se toarna incet laptele
cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se fierbe pana
se ingroasa. Dupa ce se da de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine. Se
lasa la racit.
Se sparg cateva alune de padure, se prajesc cu tot cu
pielita intr-o craticioara cu putina sare (fara ulei). Se rumenesc bine, nu va
temeti daca se innegreste coaja, pentru ca oricum le vom decoji. Dupa ce se
racesc alunele, se decojesc si se dau prin rasnita de cafea, ca sa obtinem o
pudra fina. Se adauga alunele macinate la crema si se amesteca cu mixerul ca sa
se uniformizeze pudra de alune.
Pentru crema de
ciocolata neagra:
din crema de alune dam deoparte putina intr-un castronel. Separat, se
incalzeste putin lapte intr-un ibric, adaugam cateva patratele de ciocolata
neagra si amestecam bine pana se topeste ciocolata, care se rastoarna apoi peste
crema din castronel.
Asamblare si decor:
Pentru asamblarea tortului se intinde bine jumatate din
crema de alune peste primul strat de la pandispan, se adauga al doilea strat
de pandispan, acum crema de ciocolata neagra, al treilea strat de pandispan,
cealalta jumatate de crema de alune si capacul tortului.
Se pregateste glazura incalzind putin lapte, apoi se adauga
ciocolata alba rupta in bucatele si se amesteca bine pana se topeste ciocolata,
care se toarna apoi cu grija peste tort, astfel incat sa acoperim bine capacul
si eventual lateralele. Se da la frigider pana se incheaga ciocolata. Apoi se bate frisca lichida pana devine consistenta si
matasoasa si se orneaza mai departe tortul. Se pudreaza cu cacao sau ness.
Se da
la rece inainte de servire.
Portii:
12
Timp
total: aprox 2h 45min
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!