Sarmale de Craciun (2016)


Sarmale de Craciun
Ingrediente:
Aprox 700 g carne tocata;
1 pahar cu orez;
1 pahar cu apa;
2 cepe mici;
1 varza alba murata;
3 linguri bulion;
Condimente: sare, piper, cimbru, boia de ardei dulce;
Optional: sunca

Mod de preparare:
Sfat! Este bine ca varza murata sa se lase intr-un castron cu apa rece cu o seara inainte.

Se spala bine orezul. Se toaca marunt ceapa.
Se amesteca bine carnea tocata cu orezul, ceapa, apa (pentru a le face moi, pufoase), condimentele si 1 lingura de bulion.
Pe fiecare frunza de varza punem un pic de carne si rulam sarmaluta.


Pe fundul unei cratiti adanci se pune un strat de sunca taiata feliute. Puteti unge cratita cu untura sau ulei, daca nu aveti sunca. Apoi se pune un strat de varza tocata. Se asaza sarmalutele de jur-imprejur, iar la ultimul rand lasam un loc in mijloc in care vom pune alte 2 linguri de bulion. Acoperim cu apa, astfel incat sa ne mai ramana un spatiu liber de 3 degete deasupra sarmalelor.
Sarmalele vor fierbe pe aragaz, la foc mic, cam 2 ore, apoi le mai dam la cuptor la foc potrivit, tot 2 ore.


Se servesc cu mamaliga calda.

Timp total: aprox 4h 30min
Portii: eu am obtinut 52 de sarmalute, deci aprox 13 portii

Pofta Buna!


Comentarii