Cozonaci de Paste cu bezea, cacao si nuca
Cozonaci cu bezea, cacao si nuca
Am pregatit doi cozonaci cu bezea, cacao, nuca, coaja
de lamaie si de portocala, stafide si rahat.
Ingrediente:
pentru 2 cozonaci mici:
25
g drojdie,
2
oua si 2 galbenusuri,
Faina
cat cuprinde,
200
ml lapte caldut,
200
ml apa calduta,
1 varf
de lingurita cu sare,
4
linguri zahar,
ulei
pentru framantat,
pentru umplut:
3
albusuri,
4
linguri zahar,
1
lingura zahar vanilat,
1
lingura cacao,
5
linguri nuca macinata,
Coaja
de lamaie si de portocala, stafide, rahat de trandafiri (sau orice aroma),
In
plus: 1 galbenus pentru uns.
Mod
de preparare:
Intr-un
castronel se farama drojdia si se amesteca bine cu o lingurita de zahar (care
va activa drojdia), putin lapte caldut si putina faina. Pasta obtinuta se lasa
la crescut aprox 15 minute.
Intr-un vas mare, se bat ouale cu zaharul apoi se adauga restul de
lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se
incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina pana capata consistenta. Se ung
mainile cu ulei si se mai adauga in timp ce framantam, daca este nevoie. Trebuie
sa obtinem un aluat pufos si consistent, care se lasa acopera cu folie
alimentara si se la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul) intr-un
loc calduros.
Se
pregateste crema din: albusurile batute spuma, amestecate apoi cu zaharul,
zaharul vanilat, cacao si nuca rumenita la cuptor si macinata inainte.
Se
unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti.
Se
intinde primul aluat pe masa, cu mainile, se adauga umplutura dupa gust si tot
felul de mirodenii (coaja de citrice, stafide inmuiate in putina esenta de rom
sau vin, bucatele de rahat) si se ruleaza ca pe o rulada, se rasuceste.
Celalalt
aluat l-am impartit in doua aluaturi mai mici, pe care le-am intins, am pus umplutura pe o bucata si mirodenii pe cealalta, am rulat si am
impletit cele doua bucati de aluat.
Partea
fara mirodenii e pentru mine, am pus mirodenii doar pentru ai mei, asa ca am
pus semne, sa le recunosc, hi-hi! :)
Dupa
ce se asaza cozonacii in tavile pregatite cu foaie de copt, se mai lasa la
crescut cam un sfert de ceas, apoi se ung cu un galbenus de ou batut bine. Se dau
la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt
gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se
pot felia.
Timp
preparare: aprox 2h 40min
Portii:
20
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!