Cozonaci de Paste cu bezea, cacao si nuca

Cozonaci cu bezea, cacao si nuca
Am pregatit doi cozonaci cu bezea, cacao, nuca, coaja de lamaie si de portocala, stafide si rahat.

Ingrediente:
pentru 2 cozonaci mici:
25 g drojdie,
2 oua si 2 galbenusuri,
Faina cat cuprinde,
200 ml lapte caldut,
200 ml apa calduta,
1 varf de lingurita cu sare,
4 linguri zahar,
ulei pentru framantat,

pentru umplut:
3 albusuri,
4 linguri zahar,
1 lingura zahar vanilat,
1 lingura cacao,
5 linguri nuca macinata,
Coaja de lamaie si de portocala, stafide, rahat de trandafiri (sau orice aroma),

In plus: 1 galbenus pentru uns.

Mod de preparare:
Intr-un castronel se farama drojdia si se amesteca bine cu o lingurita de zahar (care va activa drojdia), putin lapte caldut si putina faina. Pasta obtinuta se lasa la crescut aprox 15 minute.

Intr-un vas mare, se bat ouale cu zaharul apoi se adauga restul de lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se mai adauga in timp ce framantam, daca este nevoie. Trebuie sa obtinem un aluat pufos si consistent, care se lasa acopera cu folie alimentara si se la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul) intr-un loc calduros.


Se pregateste crema din: albusurile batute spuma, amestecate apoi cu zaharul, zaharul vanilat, cacao si nuca rumenita la cuptor si macinata inainte.
Se unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti.
Se intinde primul aluat pe masa, cu mainile, se adauga umplutura dupa gust si tot felul de mirodenii (coaja de citrice, stafide inmuiate in putina esenta de rom sau vin, bucatele de rahat) si se ruleaza ca pe o rulada, se rasuceste.
Celalalt aluat l-am impartit in doua aluaturi mai mici, pe care le-am intins, am pus umplutura pe o bucata si mirodenii pe cealalta, am rulat si am impletit cele doua bucati de aluat.
Partea fara mirodenii e pentru mine, am pus mirodenii doar pentru ai mei, asa ca am pus semne, sa le recunosc, hi-hi! :)


Dupa ce se asaza cozonacii in tavile pregatite cu foaie de copt, se mai lasa la crescut cam un sfert de ceas, apoi se ung cu un galbenus de ou batut bine. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se pot felia.

Timp preparare: aprox 2h 40min
Portii: 20


Pofta Buna!



Comentarii