Saratele cu susan si aluat de casa
Saratele cu susan si aluat de casa
Din ingredientele
de mai jos am pregatit 2 retete: saratele cu susan si pernute cu capsuni si
nuca. Le puteti umple cu ce doriti, fie faceti numai saratele, fie umpleti cu
ceva dulce. Eu am facut 4 tavi cu saratele si 2 tavi cu pernute dulci.
Mai jos va
prezint varianta pentru saratele.
Ingrediente:
25 g drojdie
proaspata;
300 ml apa
calduta;
1 ou;
1 lingura zahar;
2 lingurite sare;
1 lingurita otet;
50g Rama Maestro
72% grasime;
Faina cat
cuprinde;
In plus:
200 g unt sau
margarina pentru impachetat;
Pentru decor:
1 ou pentru uns;
cascaval ras;
seminte de susan
rumenite la cuptor.
Mod de preparare:
Intr-un castron mai
mare, se amesteca faina cu drojdia proaspata, se adauga 50 g unt sau margarina (cu
un procent ridicat de grasime sau chiar untura) bucatele, faramitandu-l cu
degetele. Se adauga si apa calduta, zaharul, sarea si oul. Se framanta pana se
obtine un aluat pufos, dar bun de intins.
Se intinde
aluatul cu mainile in foaie groasa pe masa presarata cu faina. Se pune blocul
de margarina si se impacheteaza. Fiind rece, e mai greu de manevrat, asa ca se
bate cu un facalet, cu grija, ca margarina sa nu iasa pe partea cealalta. Se
intoarce aluatul pe toate partile, pana se aplatizeaza si intra margarina in
el.
Se da la frigider
pentru o ora, dupa care se repeta procedeul: se intinde in foaie potrivita de
groasa, se pliaza si se da iar la frigider, tot asa de 4-5 ori. Eu l-am pregatit
cu o zi inainte.
Se preincalzeste
cuptorul. Se taie aluatul in jumatate, apoi iar in jumatati. Ce nu folosim se
da la frigider, pentru a nu se topi pe masa, pentru ca devine dificil de lucrat
cu el. Se intinde o parte mica de aluat pe masa presarata cu faina, intr-o
foaie potrivit de groasa, se taie in fasii, se ung cu oul batut bine, se
presara susan si cascaval ras si se rasucesc. Se asaza saratelele in tava
pregatita cu foaie de copt si se dau la cuptor (la inceput la foc mediu, apoi se
face foc mic) pana devin aurii. Daca aluatul e intins mai grosut, saratelele
ies mai fragede, iar daca aluatul e subtire, ies mai crocante.
Se pot pastra in
cutii metalice pentru prajituri.
Pot fi luate si
la pachet.
Sfat: La acest
tip de aluat, e important ca untul sau margarina sa fie rece si sa aiba un
procent ridicat de grasime.
Timp pregatire
aluat: aprox 6h;
Timp pregatire
saratele: aprox 1h 20min;
Portii: 15
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!