Rețete de post

Saratele cu susan si aluat de casa


Saratele cu susan si aluat de casa

Din ingredientele de mai jos am pregatit 2 retete: saratele cu susan si pernute cu capsuni si nuca. Le puteti umple cu ce doriti, fie faceti numai saratele, fie umpleti cu ceva dulce. Eu am facut 4 tavi cu saratele si 2 tavi cu pernute dulci.

Mai jos va prezint varianta pentru saratele.

Ingrediente:
25 g drojdie proaspata;
300 ml apa calduta;
1 ou;
1 lingura zahar;
2 lingurite sare;
1 lingurita otet;
50g Rama Maestro 72% grasime;
Faina cat cuprinde;

In plus:
200 g unt sau margarina pentru impachetat;

Pentru decor:
1 ou pentru uns;
cascaval ras;
seminte de susan rumenite la cuptor.

Mod de preparare:
Intr-un castron mai mare, se amesteca faina cu drojdia proaspata, se adauga 50 g unt sau margarina (cu un procent ridicat de grasime sau chiar untura) bucatele, faramitandu-l cu degetele. Se adauga si apa calduta, zaharul, sarea si oul. Se framanta pana se obtine un aluat pufos, dar bun de intins.

Se intinde aluatul cu mainile in foaie groasa pe masa presarata cu faina. Se pune blocul de margarina si se impacheteaza. Fiind rece, e mai greu de manevrat, asa ca se bate cu un facalet, cu grija, ca margarina sa nu iasa pe partea cealalta. Se intoarce aluatul pe toate partile, pana se aplatizeaza si intra margarina in el.
Se da la frigider pentru o ora, dupa care se repeta procedeul: se intinde in foaie potrivita de groasa, se pliaza si se da iar la frigider, tot asa de 4-5 ori. Eu l-am pregatit cu o zi inainte.


Se preincalzeste cuptorul. Se taie aluatul in jumatate, apoi iar in jumatati. Ce nu folosim se da la frigider, pentru a nu se topi pe masa, pentru ca devine dificil de lucrat cu el. Se intinde o parte mica de aluat pe masa presarata cu faina, intr-o foaie potrivit de groasa, se taie in fasii, se ung cu oul batut bine, se presara susan si cascaval ras si se rasucesc. Se asaza saratelele in tava pregatita cu foaie de copt si se dau la cuptor (la inceput la foc mediu, apoi se face foc mic) pana devin aurii. Daca aluatul e intins mai grosut, saratelele ies mai fragede, iar daca aluatul e subtire, ies mai crocante.


Se pot pastra in cutii metalice pentru prajituri.
Pot fi luate si la pachet.

Sfat: La acest tip de aluat, e important ca untul sau margarina sa fie rece si sa aiba un procent ridicat de grasime.

Timp pregatire aluat: aprox 6h;
Timp pregatire saratele: aprox 1h 20min;

Portii: 15


Pofta Buna!


Comentarii