Tort Cristina (16 mai 2017)


Tort Cristina

Pentru că azi sora mea împlineşte 30 de ani, am pregătit cu mult drag un tort cu blat de nucă (preferatul familiei), cremă de cafea şi l-am ornat cu frişcă, fistic şi trandafiri şi un şirag de mărgele pe care le-am modelat din pastă de zahăr.

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
5 ouă;
un vârf linguriţă sare;
4 linguri zahăr;
2 linguri nucă;
4 linguri făină;
un praf de copt;

pentru sirop avem nevoie de:
apă 400 ml;
2 linguriţe esenţă rom;
3 linguri zahăr;

pentru crema de cafea:
o cutie mascarpone (250 g);
3 linguri zahăr pudră vanilat;
150 ml frişcă lichidă bătută;
O linguriţă cafea măcinată;
O linguriţă ness

pentru decor:
pastă de zahăr albă şi roşie pentru şiragul de mărgele şi trandafiri;
frişcă lichidă 150 ml;
puţin fistic;
bombonele colorate din zahăr Dr.Oetker

Mod de preparare:
Şiragul de mărgele şi trandafirii le-am modelat cu o zi inainte din pasta de zahăr albă şi roşie.
Blatul:
Se spumează albuşurile cu mixerul cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă rând pe rând gălbenuşurile, apoi praful de copt, făina şi nuca. Se toarnă compoziţia într-o cratiţă rotundă pregătită cu foaie de copt şi se dă la cuptor cam 25 de minute sau până se rumeneşte. Am folosit o formă de copt cu diametrul de 20 cm, deci e relativ mică iar aluatul se coace destul de repede.

Siropul:
Se prepară la foc mic siropul din apă şi zahăr, lăsând să fiarbă cam 5 minute, după care se dă de pe foc şi se adaugă esenţa de rom.

Crema de cafea:
Se bate cu mixerul frişca lichidă până devine cremoasă.
Într-un castron mare, se bate cu mixerul, la viteză mică, crema mascarpone cu zahărul pudră vanilat (zahăr dat la râşniţă şi păstrat într-un borcanel împreună cu o păstaie de vanilie), încorporând treptat şi o parte din frişcă, nessul şi cafeaua.Decorul:
După ce s-au răcit blatul şi siropul, se taie blatul în două părţi (cu baza mai groasă decât capacul) şi se însiropează.Se foloseşte o parte din crema de cafea la umplerea tortului, păstrând  2-3 linguri şi pentru decor.

Se îmbracă tortul în frişcă, apoi se ornează după plac cu trandafirii şi şiragul de mărgele din pastă de zahăr, floricele din crema de cafea, frişcă, bombonele colorate de zahăr, puţin fistic mărunţit cu cuţitul şi puţină ciocolată cu umplutură de căpşuni răzuită.
  
În funcţie de cum porţionaţi tortul, obţineti cam 15 porţii.
Timp total: aprox 3h
Poftă Bună!
  

Comentarii