Tort cu vanilie si rulouri de napolitana (Cristina 2017)


Tort cu vanilie si rulouri de napolitana

Pentru onomastica surorii mele am pregatit un tort cu blat de cacao, crema de vanilie si ciocolata, decorat cu frisca si rulouri de napolitana umplute cu crema.

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
6 galbenusuri;
250 g unt sau margarina;
5 linguri de zahar;
6 linguri (cu varf) faina;
10 linguri lapte;
2 linguri (cu varf) cacao;
un plic praf de copt;
un varf lingurita sare;

pentru crema de vanilie:
3 galbenusuri;
350 ml lapte;
3 linguri zahar;
2 linguri (cu varf) faina;
Jumatate de pastaie de vanilie;
100 g unt;
Ciocolata neagra dupa gust;

pentru sirop avem nevoie de:
apa 400 ml;
3 linguri zahar;
25 g whisky sau alta tarie;

pentru ornat avem nevoie de:
200 ml frisca lichida;
Ornamente de zahar;
O cutie de rulouri de napolitana umplute cu crema

Mod de preparare:
Blatul:
Se amesteca untul (sau margarina)  cu zaharul, un praf de sare, se adauga, rand pe rand, galbenusurile, laptele, faina, cacaoa si praful de copt. Se toarna intr-o tava rotunda pregatita cu foaie de copt si se coace la foc mediu aprox 30-35 de minute.

Siropul:
Se face un sirop din apa cu zahar si se lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga whisky sau alte esente.  


Cremele:
Pentru crema de vanilie: intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, semintele de vanilie si faina. Se toarna incet laptele cald, amestecand si batand tot timpul cu un tel pentru a o face mai aerata, apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Se da de pe foc, se adauga untul si se amesteca bine.
Pentru crema de ciocolata: se toarna intr-un castronel un pic din crema de vanilie si se amesteca bine cu putina ciocolata neagra.

Dupa ce s-au racit blatul, crema si siropul, se taie blatul in 2 foi si se insiropeaza.

Decorul:
Se umple tortul cu crema de vanilie, pastrand insa 2 linguri de crema si pentru ornat.  Se intinde peste aceasta, cu grija, si crema de ciocolata si se adauga capacul tortului.

 Frisca lichida se bate cu mixerul pana devine cremoasa si consistenta. 


Se imbraca tortul in frisca. Se orneaza cu flori de frisca si, in mijloc, cu crema de vanilie ramasa. Se decoreaza cu ornamente de zahar, iar marginile se imbraca in rulouri de napolitana umplute cu crema.

Se da la rece pana la servire.

Portii: 15
Timp total: aprox 3 ore








Pofta Buna!



Rețetă premiată la Concursul „Rețete” din revista „Click! pentru femei” și publicată în nr. 37 din septembrie 2017.

Comentarii