Prăjitură Brumărel
Am
pregătit o prajitură cu foi de pişcot, cremă de brânză cu ciocolată şi ness,
decorată cu struguri albi şi alune
de pădure rumenite şi măcinate. Şi pentru că octombrie se numeşte în tradiţia populară “brumărel”, i-am spus Brumărel.
Ingrediente:
pentru foi:
5 ouă,
un vârf
linguriţă sare;
4
linguri de zahăr;
150 ml
ulei;
5
linguri de făină;
un
plic praf de copt;
1
linguriţă cu vârf de cacao doar pentru foaia de cacao.
pentru sirop:
200 ml
apă;
2 linguri
zahăr;
Pentru crema de branza cu ciocolata si ness:
1 cutie
cremă mascarpone,
50 ml frişcă,
1
tabletă de ciocolată cu lapte,
2
linguri lapte,
1 pliculeţ ness
pentru decor:
150 ml
frişcă lichidă;
Câteva
alune de pădure;
Mod
de preparare:
Pentru foi: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă rând pe rând gălbenuşurile, se toarnă încet şi uleiul, amestecând. Apoi se adaugă praful
de copt şi făina, amestecând de acum cu o
spatulă astfel încât compoziţia să rămână pufoasă şi aerată.
Din compoziţie se toarnă într-un castronel cât să-l umplem şi se amestecă bine cu o linguriţă de cacao.
Se
toarnă jumătate din compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se nivelează cu o spatulă. Aceasta va fi prima foaie albă. Se coace la foc mic până trece testul scobitorii (aprox 10 minute). Nu o lăsaţi să se facă aurie, pentru că se va usca. Trebuie să rămână albă. Când este gata, se scoate într-o altă tavă, se înveleşte cu un prosop de bucătărie.
Se
coace şi a doua foaie albă, apoi
cea neagră. Se lasă la răcit.
Pentru sirop: se prepară un sirop din apă cu zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute şi se lasă la răcit.
Foile
se vor însiropa doar superficial, aşa că nu vom avea nevoie de tot siropul.
Crema de brânză cu ciocolată şi ness:
Se pun
pe foc mic, într-un ibric, ciocolata ruptă bucăţele cu laptele şi se amestecă până se topeşte, având grijă să dăm de pe foc din când în când,
ca să nu se ardă. Se lasă un pic la răcit.
Se
bate frişca lichidă cu mixerul până devine consistentă.
Se
amestecă mai întâi brânza mascarpone cu mixerul un pic,
se adaugă frişca şi se amestecă, apoi se toarnă încet ciocolata şi se amestecă bine. Se încorporează şi nessul.
Frişca lichida se bate cu mixerul.
Într-o tavă sau pe un platou mare se aşaza prima foaie albă, care se însiropează delicat cu o pensulă, pentru a nu o înmuia prea
tare. Se întinde o treime din cremă.
Se adaugă foaia de cacao, se însiropează şi aceasta, se întinde încă o treime din cremă.
Se adaugă cealaltă foaie albă, care se însiropează şi ea. Se întinde crema rămasă, se ornează cu frişcă, se presară alune de pădure rumenite şi măcinate înainte.
Se decorează cu struguri.
Se adaugă foaia de cacao, se însiropează şi aceasta, se întinde încă o treime din cremă.
Se adaugă cealaltă foaie albă, care se însiropează şi ea. Se întinde crema rămasă, se ornează cu frişcă, se presară alune de pădure rumenite şi măcinate înainte.
Se dă prăjitura la frigider până la servire.
Timp:
2h 15min
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!