Rețete Pascale

Tort cu nucă, ness şi ciocolată albă



Tort cu nucă, ness şi ciocolată albă

Pentru aniversarea mamei am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă de ciocolată şi ness, îmbrăcat în frişcă şi cremă ganache albă.

Timp de pregătire: aprox 3h 
Timp de coacere: 30 min
Porţii: 15

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
5 ouă;
un vârf linguriţă sare;
4 linguri zahăr;
2 linguri făină;
7 linguri nucă măcinată;
un plic praf de copt;

pentru crema de ciocolată cu ness:
2 gălbenuşuri;
300 ml lapte;
2 linguri zahăr;
2 linguri (cu vârf) făină;
50 g unt;
un plic ness;
50 g ciocolată cu lapte;
3 linguri frişcă lichidă

pentru siropul de fructe avem nevoie de:
300 ml apă;
200 ml vin alb sec;
2 linguri zahăr;
1 măr şi o pară;

pentru ornat avem nevoie de:
200 ml frişcă lichidă;
Cremă ganache albă din: 100 g ciocolată albă şi 150 ml frişcă lichidă;
Mieji de nucă rumenită;
Zahăr colorat;
50 g ciocolată albă pentru decoraţiuni (inimioare şi litere)

Mod de preparare:
Decoraţiuni:
Miejii de nucă se rumenesc 10 minute la cuptor, se lasă la răcit.
Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur şi se lasă câteva minute să se răcească, dar nu să se întărească şi se toarnă într-un poş. Se formează pe o hârtie de copt inimioare, litere şi orice decoraţiuni mai doriţi. Se dau la frigider până la utilizare.
Miejii de nucă se dau prin ciocolată albă şi zahăr colorat.


Blatul:
Se bat spumă albuşurile cu zahărul şi un praf de sare. Se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, nuca şi făina amestecând bine. Se obţine o compozitie uşor moale, care se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, şi se dă la cuptor, la foc mediu, aprox 30 de minute. Se lasă la răcit.

Siropul:
Pentru sirop, se pun la fiert apa cu vinul şi zahărul, iar când încep să se formeze bule, se scufundă fructele spălate şi tăiate felii. Se ţin fructele până se înmoaie, după care se scot şi se dau deoparte pe o farfurie. Se fierbe siropul în continuare cam 10 minute (până scade un pic). Se dă de pe foc şi se lasă la răcit.



Crema de ciocolată cu ness:
Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul şi făina, se toarnă încet laptele cald, se omogenizează şi se pune înapoi crăticioara pe foc. Se fierbe până se îngroaşă. Dupa ce se dă de pe foc, se adaugă untul, ciocolata cu lapte şi nessul şi se amesteca bine. Se lasă la răcit. Apoi se adaugă 3 linguri de frişcă lichidă şi se mai amestecă un minut cu mixerul.

Asamblare şi decor:
Se taie tortul în două foi, se însiropează, se umple cu cremă.
Se bate frişca lichidă până devine cremoasă şi consistentă, se ornează tortul astfel încât să arate ca un coşuleţ.

Pentru crema ganache albă: se pune frişca lichidă într-o crăticioară pe foc mic, se încălzeşte atât cât să ne frigă la deget, având grijă să nu fiarbă. Se dă de pe foc, se adaugă ciocolata albă ruptă în bucăţele, se amestecă bine şi se lasă la răcit cam 10 minute pe masă, apoi 10 minute la frigider. Se bate acum cu mixerul aşa cum facem în mod obişnuit cu frişca. Cu această cremă se fac trandafirii de pe tort.



Se decorează cu miejii de nucă glazuraţi şi decoraţiunile de ciocolată.
Se dă la rece până la servire.






Poftă Bună!  

Comentarii