Tort cu nucă, ness şi ciocolată albă
Tort cu nucă, ness şi ciocolată albă
Pentru aniversarea mamei am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă
de ciocolată şi ness, îmbrăcat în frişcă şi cremă ganache albă.
Timp de pregătire: aprox 3h
Timp de coacere: 30 min
Porţii: 15
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
5 ouă;
un vârf
linguriţă sare;
4 linguri
zahăr;
2
linguri făină;
7
linguri nucă măcinată;
un plic
praf de copt;
pentru crema de
ciocolată cu ness:
2 gălbenuşuri;
300 ml
lapte;
2
linguri zahăr;
2
linguri (cu vârf) făină;
50 g
unt;
un plic
ness;
50 g
ciocolată cu lapte;
3
linguri frişcă lichidă
pentru siropul de
fructe avem nevoie de:
300 ml
apă;
200 ml
vin alb sec;
2
linguri zahăr;
1 măr şi
o pară;
pentru ornat avem
nevoie de:
200 ml frişcă
lichidă;
Cremă
ganache albă din: 100 g ciocolată albă şi 150 ml frişcă lichidă;
Mieji de
nucă rumenită;
Zahăr
colorat;
50 g
ciocolată albă pentru decoraţiuni (inimioare şi litere)
Mod
de preparare:
Decoraţiuni:
Miejii de nucă se rumenesc 10 minute la cuptor, se lasă
la răcit.
Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur şi se lasă
câteva minute să se răcească, dar nu să se întărească şi se toarnă într-un poş.
Se formează pe o hârtie de copt inimioare, litere şi orice decoraţiuni mai
doriţi. Se dau la frigider până la utilizare.
Miejii de nucă se dau prin ciocolată albă şi zahăr
colorat.
Blatul:
Se bat
spumă albuşurile cu zahărul şi un praf de sare. Se adaugă treptat
gălbenuşurile, praful de copt, nuca şi făina amestecând bine. Se obţine o
compozitie uşor moale, care se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt,
şi se dă la cuptor, la foc mediu, aprox 30 de minute. Se lasă la răcit.
Siropul:
Pentru
sirop, se pun la fiert apa cu vinul şi zahărul, iar când încep să se formeze
bule, se scufundă fructele spălate şi tăiate felii. Se ţin fructele până se
înmoaie, după care se scot şi se dau deoparte pe o farfurie. Se fierbe siropul
în continuare cam 10 minute (până scade un pic). Se dă de pe foc şi se lasă la
răcit.
Crema de ciocolată cu ness:
Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul şi făina, se toarnă încet
laptele cald, se omogenizează şi se pune înapoi crăticioara pe foc. Se fierbe
până se îngroaşă. Dupa ce se dă de pe foc, se adaugă untul, ciocolata cu lapte
şi nessul şi se amesteca bine. Se lasă la răcit. Apoi se adaugă 3 linguri de
frişcă lichidă şi se mai amestecă un minut cu mixerul.
Asamblare şi decor:
Se taie tortul în două foi, se însiropează, se umple cu
cremă.
Se bate frişca lichidă până devine cremoasă şi
consistentă, se ornează tortul astfel încât să arate ca un coşuleţ.
Pentru crema ganache albă: se pune frişca lichidă într-o
crăticioară pe foc mic, se încălzeşte atât cât să ne frigă la deget, având
grijă să nu fiarbă. Se dă de pe foc, se adaugă ciocolata albă ruptă în
bucăţele, se amestecă bine şi se lasă la răcit cam 10 minute pe masă, apoi 10
minute la frigider. Se bate acum cu mixerul aşa cum facem în mod obişnuit cu
frişca. Cu această cremă se fac trandafirii de pe tort.
Se decorează cu miejii de nucă glazuraţi şi decoraţiunile
de ciocolată.
Se dă la
rece până la servire.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!