Tort Steliana (2017)
Tort Steliana
Pentru onomastica surorii mele, am pregătit un tort cu nucă, cremă
cu alune de pădure, ciocolată, frişcă şi alune de pădure glazurate.
Timp de pregătire: aprox 3h
Timp de coacere: 30 min
Porţii: 15
Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
5
ouă,
un
vârf linguriţă sare,
4
linguri zahăr,
2
linguri făină,
7
linguri nucă măcinată,
un
plic praf de copt,
pentru crema cu alune de pădure:
3
gălbenuşuri,
300
ml lapte,
3
linguri zahăr,
2
linguri făină,
100
g unt,
Un
plic zahăr vanilat Bourbon,
1
lingură alune de pădure rumenite şi măcinate,
pentru sirop avem nevoie de:
400 ml
apă,
3
linguri zahăr,
Esenţă
de rom după gust,
pentru glazura de ciocolată:
100
g ciocolată asortată (albă, cu lapte şi amăruie din fiecare după gust),
2
linguri frişcă,
pentru ornat avem nevoie de:
200
ml frişcă lichidă;
Zahăr
colorat (galben);
Câteva
alune de pădure,
Puţină
glazură de ciocolată
Mod
de preparare:
Blatul:
Se
bat cu mixerul albuşurile împreună cu un praf de sare şi, când începe să se
formeze spuma, se adaugă zahărul, amestecând bine. Se adaugă gălbenuşurile unul
câte unul, apoi praful de copt, făina şi nuca, amestecând de acum cu o spatulă
de jos în sus, astfel încât să rămână aerată. Se toarnă într-o cratiţă rotundă,
pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, aprox 35 de minute,
la foc mic. Se lasă la răcit.
Siropul:
Se
prepară siropul cu apa şi zahărul, se lasă sa fiarbă 5-10 minute, se dă de pe
foc şi se adaugă esenţă de rom după gust. Se lasă la răcit.
Crema cu alune de pădure:
Într-o crăticioară, se amestecă
bine cu telul gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făina,
turnând laptele cald în fir subţire. Se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. Se
dă de pe foc, se adaugă untul şi alunele rumenite şi măcinate şi se amestecă
bine. Se lasă la răcit.
Pentru alunele glazurate de pe tort:
Se
rumenesc câteva alune de pădure, într-o crăticioară, cu puţină sare, fără ulei.
Se lasă la răcit, se curăţă de pieliţe.
Glazura de
ciocolată:
Se topeşte ciocolata asortată
(albă, cu lapte şi amăruie, din fiecare după gust) într-o crăticioară, pe baie de
abur. Se lasă un pic la răcit cât să o suporţi la deget. Se dau alunele prin
ciocolată topită şi se dau la frigider până când vor fi folosite la decor.
Se
bate frişca lichidă până devine consistentă.
Apoi
se amestecă ciocolata rămasă cu frişcă bătută, mai multă sau mai puţină, în
funcţie de consistenţa dorită. Eu am pus 2 linguri de frişcă.
Asamblare şi Decor:
Se
taie blatul şi se însiropează. Se umple cu crema de alune de pădure. Se îmbracă
tortul în glazura de ciocolată, se ornează cu flori din frişcă şi alunele
glazurate, se presară zahăr colorat.
Se
dă la rece până la servire.
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!