Tort Vasile

Tort Vasile

Pentru onomastica tatalui meu am pregătit un tort cu nucă, cremă de unt şi cremă de ciocolată, struguri, fistic şi alune de pădure glazurate.

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
5 ouă + 1 albuş,
un vârf linguriţă sare,
4 linguri zahăr,
2 linguri făină,
7 linguri nucă măcinată,
un plic praf de copt,

pentru sirop avem nevoie de:
500 ml apă,
3 linguri zahăr,
Esenţă de rom după gust,

pentru crema de unt:
200 g unt,
3 linguri zahăr,
1 lingură cacao neagră,
1 plic zahăr vanilat Bourbon,
1 linguriţă cafea măcinată,

pentru crema de ciocolată:
300 ml frişcă lichidă,
150 g ciocolată albă,
Pentru decorat:
alune de pădure, fistic, struguri,
Zahăr colorat (albastru)

Mod de preparare:
Blatul:
Se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul. Se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca. Se toarnă într-o cratiţă rotundă, pregătită cu foaie de copt şi se coace aprox 35 de minute, la foc mic. Se lasă la răcit.

Siropul:
Se prepară siropul cu apa şi zahărul, se lasă să fiarbă cam 5 minute. Se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom după gust, şi se lasă la răcit.

Se taie blatul de tort în trei foi şi se însiropează. 

Crema de unt:
Se amestecă bine cu mixerul untul cu zahărul, cacaoa, zahărul vanilat Bourbon şi cafeaua.


Alunele glazurate:
Alunele de pădure se rumenesc într-o crăticioară, fără ulei, doar cu puţină sare. Se lasă la răcit şi se decojesc.
Se topeşte ciocolata albă într-un ibric, pe baie de abur, se lasă un pic la răcit. Se dau alunele prin ciocolată, se lasă la uscat pe o bucată de foaie de aluminiu. Se presară pe ele zahăr colorat.

Crema de ciocolată albă:
Se bate frişca lichidă, dar mai moale. Se adaugă peste ea ciocolata topită mai devreme şi se amestecă uşor cu o spatulă, (nu cu mixerul pentru că se va întări prea tare).


Asamblare şi Decor:
Se întinde crema de unt peste prima foaie de tort, se adaugă foaia de mijloc, apoi o treime din cremă de ciocolată albă, struguri albi curăţaţi se pieliţe şi seminţe şi apoi capacul tortului. Se îmbracă în crema rămasă. 



Se decorează cu alunele glazurate, struguri şi fistic mărunţit. 


Se presară zahăr colorat.
Se dă la rece până la servire.

Porţii: 15
Timp total: aprox 3h 30min




 


Poftă Bună!


Comentarii