Gnocchi cu sos de roşii şi ciuperci


Gnocchi cu sos de roşii şi ciuperci

Gnocchi cu sos de roşii şi ciuperci. Pentru o notă personală, eu am pus la final şi puţin pătrunjel tocat mărunt, care i-a dat o aromă foarte plăcută.

Ingrediente:
pentru aluat:
1 kg cartofi,
Aprox 200 g făină,
3 gălbenuşuri,
1 linguriţă sare,
În plus: făină pentru tăvălit gnocchi

pentru sos:
300 g ciuperci proaspete,
800 g roşii la cutie,
Sare şi piper după gust,
4 căţei de usturoi,
1 ceapă albă,
opţional: oregano, busuioc, câteva fire de pătrunjel

Mod de preparare:
Pentru aluat: se curăţă şi se spală cartofii, se taie cuburi mari şi se pun la fiert cu un praf de sare. Când sunt fierţi, se dau de pe foc, se scurg de apă, se lasă cam 10 minute la răcit (trebuie să fie călduţi, nu fierbinţi, pentru a-i frământa cu mâna) şi se pasează bine.  

Se amestecă bine cu gălbenuşurile şi o linguriţă cu sare şi se răstoarnă pe o planşetă presărată cu făină. Se frământă uşor amestecând cu făină cât cuprinde. Se obţine un aluat lipicios care se împarte în mai multe bucăţi pentru a lucra mai uşor. 
Se ia fiecare bucată de aluat şi se întinde cu mâinile ca pe un rulou lung, presărând tot timpul făină. Se taie cu o furculiţă gogoşele din acest aluat, cam de grosimea unui deget. Se presează uşor pentru a imprima forma furculiţei şi se ridică cu ajutorul furculiţei pe dedesubt. Se mută pe o tavă cu făină.


Între timp, se pune la fiert într-o oală mare, apă cu o linguriţă cu sare. Când apa clocoteşte, se pun gnocchi la fiert atât cât intră în cratiţă, pentru că trebuie făcute pe rând. Se fierb pentru unul-două minute şi, când acestea se ridică la suprafaţă, înseamnă că sunt pătrunse. Se fac foarte repede. Se culeg cu o spumieră şi se mută pe o farfurie sau tavă. Apoi se fierb următoarele gnocchi şi tot aşa până le fierbem pe toate.


Pentru sos: mai întâi se curăţă ciupercile de picioruşe (pe care eu nu le folosesc) se spală şi se taie felii. Se gătesc într-o tigaie teflonată, fără grăsime, se mai amestecă în ele din când în când şi se lasă să fiarbă în sucul propriu (îşi lasă mult suc) până se pătrund bine. Se scot ciupercile temporar pe o farfurie, se adaugă în tigaie ceapa curăţată şi tocată mărunt şi usturoiul curăţat şi tocat şi se călesc doar acestea împreună până când se fac aurii, apoi se adaugă înapoi ciupercile. Tot acum se adaugă roşiile în sos la cutie, mirodenii după gust şi gnocchi şi se mai lasă să fiarbă cam 10-15 minute. Se dau de pe foc. Pentru o notă personală, eu am pus la final şi puţin pătrunjel tocat mărunt, care i-a dat o aromă foarte plăcută.

Sfat: vă recomand să fierbeţi gnocchi într-o oală încăpătoare, eu am avut o cratiţă mai mică şi a trebuit să îi fierb în mai multe serii.
Sfat: veţi avea nevoie de o tigaie mai mare pentru a pregăti sosul. Eu, din lipsă de spaţiu, l-am pregătit în două tigăi, având grijă să calculez şi să împart ingredientele.
Sfat: gogoşelele din cartofi sunt foarte multe, de aceea sunt ideale pentru o masă în familie sau când aveţi mai mulţi invitaţi.

Timp de pregătire: 10 min
Timp de gătire: aprox 1h 30min
Porţii: 10


Poftă Bună!

Comentarii