Tort Noapte la Paris


Tort Noapte la Paris

Un tort romantic, cu temă pariziană (pentru că îmi place Parisul şi mi-aş dori să-l vizitez într-o bună zi). L-am pregătit din două foi de pişcot, un blat de nucă, cremă de ness. Oraşul noaptea este din frişcă albastră, semiluna este din cremă de ness, clădirile-din rulouri de napolitană, iar stelele sunt de zahăr.

Ingrediente:
Pentru blaturi:
4 ouă + 4 gălbenuşuri,
un praf de sare,
o lingură zeamă de lămâie,
4 linguri zahăr,
150 ml ulei,
3 linguri nucă rumenită şi măcinată,
3+4 linguri făină,
2 linguriţe praf de copt Dr. Oetker,

Pentru sirop:
300 ml apă,
2 linguri zahăr,

Pentru crema de ness:
4 gălbenuşuri,
400 ml lapte,
1 plic zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
2 linguri amidon,
3 linguri zahăr,
2 linguriţe ness,
100 gr unt,
4 linguri frişcă lichidă

Pentru decor:
300 ml frişcă lichidă,
Coloranţi alimentari albastru Dr. Oetker – pentru oraş,
3 linguri din cremă de ness + linguri frişcă lichidă – pentru semilună,
rulouri din napolitană cu cacao şi cu alune de la Dr.Gerard – pentru clădiri,
colorant alimentar roşu, flori din zahăr şi flori de napolitană Dr. Oetker – pentru stele

Mod de preparare:
Pentru blat: se bat spumă albuşurile împreună cu un praf de sare, zeama de lămâie şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile.
Compoziţia obţinută se separă în două vase: într-unul se adaugă o linguriţă praf de copt, 3 linguri nucă rumenită şi măcinată şi 3 linguri făină. Se toarnă într-o tavă rotundă cu foaie de copt şi se dă la cuptorul preîncalzit, la foc mediu, aprox 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.
În compoziţia rămasă se adaugă uleiul, o linguriţă praf de copt şi 4 linguri făină şi se amestecă. Din aluatul pufos obţinut, se coc pe rând două foi, într-o formă rotundă cu foaie de copt, la foc mediu. Fiecare foaie se coace aprox 8 minute (să devină uşor aurie, nu rumenă).

Se prepară un sirop din apă cu zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute, se dă de pe foc şi se lasă la răcit. Nu se adaugă alte esenţe pentru a nu eclipsa aroma de cafea a tortului.


Pentru cremă: se pune la încălzit laptele, cand este aproape să fiarbă se dă de pe foc. Se amestecă bine gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon, amidonul şi nesul şi se pune peste acest amestec mai întâi un pic de lapte (ca să nu coacem ouăle), se amestecă bine, după aceea se pune restul de lapte şi se fierbe la foc mic până se îngroaşă. Când s-a îngroşat se dă deoparte şi se adaugă untul, amestecând. Când s-a răcit se adaugă frişca lichidă şi se bate cu mixerul până devine cremoasă.

Pentru decor: se bate frişca lichidă cu mixerul, doar cât să devină uşoară şi moale. Se separă în trei castronele şi în fiecare se adaugă puţin colorant albastru, crescând concentraţia gradual, astfel încât să obţinem 3 nuanţe de albastru. Pe măsură ce se amestecă frişca şi colorantul, frişca se mai întăreşte, de aceea se bate mai moale la început. Ţineţi cont să nu depăşiţi 2 linguriţe de colorant per 100 g produs, aşa cum este indicat pe ambalaj! Eu am folosit în total aprox 1 linguriţă per 300 g frişcă.

Se însiropează uşor blaturile, apoi se asamblează tortul astfel: foaie de pişcot, cremă de ness, blat de nucă, cremă de ness – având grijă să păstrăm deoparte cam 3 linguri de cremă pentru semilună – încheind cu foaia a doua de pişcot.


Se îmbracă tortul în frişca colorată anterior în trei nuanţe de albastru: jos mai deschis – sus tot mai închis. Se ornează o semilună din crema de ness păstrată deoparte şi amestecată cu 2 linguri de frişcă lichidă. Pentru clădiri am folosit rulouri din napolitană cu cacao şi cu alune de la Dr.Gerard.
Pentru stele am folosit puţină frişcă amestecată cu câte o picătură de colorant alimentar roşu şi albastru, flori din zahăr şi flori de napolitană Dr. Oetker.

Timp total de coacere: aprox 46min
Timp de pregătire: aprox 2h
Porţii: 12


  
   

Poftă Bună!


Comentarii