Rețete de post

Prăjitură cu cremă caramel


Prăjitură cu cremă caramel

Prăjitură cu pandişpan pufos, care nu necesită însiropare, cremă caramel şi glazură de ciocolată.

Ingrediente:
Pentru blat:
5 ouă,
100 g unt,
10 linguri lapte,
8 linguri (pline) făină,
5 linguri zahăr,
Un praf de sare,

Pentru crema caramel:
2 gălbenuşuri,
300 ml lapte,
2 linguri amidon,
3 linguri zahăr brun Demerara,
100 g unt,
100 ml frişcă lichidă,

Pentru glazură:
100 ciocolată cu lapte,
50 g ciocolată amăruie,
100 ml frişcă lichidă
50 g ciocolată albă,
2 linguriţe lapte
Pentru decor:
Un avocado,
Câteva alune de pădure rumenite

Mod de preparare:
Pentru blat, se bat ouăle întregi cu mixerul până îşi dublează volumul şi devin pufoase. Se adaugă treptat untul la temperatura camerei, sare, zahăr, laptele şi făina. Se obţine o compoziţie uşor moale, care se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de copt. Se coace cam 20-25 de minute, la foc mic (până devine aurie spre maronie). Se lasă la răcit.

Pentru crema caramel: într-o crăticioară, se amestecă gălbenuşurile cu amidonul cu un tel, se toarnă peste ele încet laptele cald, apoi se pun la fiert pe foc mic, până se îngroaşă. Se dă de pe foc.


Separat, se caramelizează, într-o altă crăticioară, zahărul brun până se topeşte şi se toarnă aşa cum e peste cremă. Se adaugă şi untul şi se amestecă bine. Se lasă la răcit, apoi se adaugă frişca lichidă peste cremă şi se mai bate cu mixerul un minut, pentru a-i da o consistenţă cremoasă.



Se taie pandişpanul în două foi, se umple cu crema caramel.

Pentru glazura neagră: ciocolata cu lapte şi cea amăruie se mărunţesc şi se pun într-un ibric cu frişca lichidă, se pun pe foc mic şi se amestecă tot timpul, dând de pe foc atunci când frişca s-a înfierbântat, să nu se ardă. Se dă deoparte, se amestecă bine până se topeşte. Se lasă un pic să se răcească şi se toarnă peste prăjitură, nivelând cu o spatulă.
Pentru glazura albă: ciocolata albă se topeşte într-un ibric cu puţin lapte, amestecând mereu. Se dă de pe foc. Se lasă un pic să se răcească şi se toarnă peste glazura neagră, picurând încet, apoi creând un model cu ajutorul unei scobitori.
Ciocolata albă este sufiecientă pentru acest model, dar şi pentru decorat fructe, dacă doriţi. Prăjitura se poate servi cu felii de avocado pe care am presărat alune de pădure rumenite şi măcinate, stropite cu ciocolată albă topită.
Se dă la frigider până la servire.

Porţii: 16
Timp de coacere: 25min
Timp de pregătire: 1h 30min


  

Poftă Bună!

Comentarii