Prăjitură cu cremă caramel
Prăjitură cu cremă caramel
Prăjitură cu
pandişpan pufos, care nu necesită însiropare, cremă caramel şi glazură de
ciocolată.
Ingrediente:
Pentru blat:
5 ouă,
100 g unt,
10 linguri lapte,
8 linguri (pline)
făină,
5 linguri zahăr,
Un praf de sare,
Pentru crema
caramel:
2 gălbenuşuri,
300 ml lapte,
2 linguri amidon,
3 linguri zahăr
brun Demerara,
100 g unt,
100 ml frişcă
lichidă,
Pentru glazură:
100 ciocolată cu
lapte,
50 g ciocolată
amăruie,
100 ml frişcă
lichidă
50 g ciocolată
albă,
2 linguriţe lapte
Pentru decor:
Un avocado,
Câteva alune de
pădure rumenite
Mod de preparare:
Pentru blat, se bat
ouăle întregi cu mixerul până îşi dublează volumul şi devin pufoase. Se adaugă
treptat untul la temperatura camerei, sare, zahăr, laptele şi făina. Se obţine
o compoziţie uşor moale, care se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de
copt. Se coace cam 20-25 de minute, la foc mic (până devine aurie spre
maronie). Se lasă la răcit.
Pentru crema caramel:
într-o crăticioară, se amestecă gălbenuşurile cu amidonul cu un tel, se toarnă
peste ele încet laptele cald, apoi se pun la fiert pe foc mic, până se îngroaşă.
Se dă de pe foc.
Separat, se
caramelizează, într-o altă crăticioară, zahărul brun până se topeşte şi se
toarnă aşa cum e peste cremă. Se adaugă şi untul şi se amestecă bine. Se lasă
la răcit, apoi se adaugă frişca lichidă peste cremă şi se mai bate cu mixerul
un minut, pentru a-i da o consistenţă cremoasă.
Se taie pandişpanul
în două foi, se umple cu crema caramel.
Pentru glazura
neagră: ciocolata cu lapte şi cea amăruie se mărunţesc şi se pun într-un ibric
cu frişca lichidă, se pun pe foc mic şi se amestecă tot timpul, dând de pe foc
atunci când frişca s-a înfierbântat, să nu se ardă. Se dă deoparte, se amestecă
bine până se topeşte. Se lasă un pic să se răcească şi se toarnă peste
prăjitură, nivelând cu o spatulă.
Pentru glazura
albă: ciocolata albă se topeşte într-un ibric cu puţin lapte, amestecând mereu.
Se dă de pe foc. Se lasă un pic să se răcească şi se toarnă peste glazura
neagră, picurând încet, apoi creând un model cu ajutorul unei scobitori.
Ciocolata albă este
sufiecientă pentru acest model, dar şi pentru decorat fructe, dacă doriţi.
Prăjitura se poate servi cu felii de avocado pe care am presărat alune de
pădure rumenite şi măcinate, stropite cu ciocolată albă topită.
Se dă la frigider până
la servire.
Porţii: 16
Timp de coacere:
25min
Timp de pregătire:
1h 30min
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!