Tort de ciocolată 64
Tort de ciocolată
Pentru aniversarea tatei, am pregătit un tort cu blat de nucă,
cremă de vanilie, cremă de ciocolată şi cremă de căpşuni, îmbrăcat în ciocolată,
ornat cu trandafiri din ganache albă.
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
5 ouă,
un vârf
linguriţă sare,
4
linguri zahăr,
2
linguri făină,
7
linguri nucă măcinată,
un plic
praf de copt,
pentru sirop avem
nevoie de:
apă 400
ml;
2
linguri zahăr;
O
lingură whisky sau altă tărie;
pentru crema de
vanilie:
2
gălbenuşuri,
3
linguri zahăr,
2 linguri
amidon,
Un plic
zahăr vanilat Bourbon,
Un praf
de sare,
50 g
unt,
În plus:
50 g ciocolată amăruie,
Pentru
crema de căpşuni:
100 ml
frişcă lichidă,
2
linguri gem de căpşuni,
pentru glazura de
ciocolată:
200 g
ciocolată cu lapte,
50 g
ciocolată amăruie,
pentru trandafirii
albi:
200 ml
frişcă lichidă,
200 g
ciocolată albă,
Pentru ornat:
Puţină
ciocolată amăruie pentru litere,
bezele
Mod
de preparare:
Pentru
literele folosite la decor: se topeşte Puţină ciocolată amăruie pe baie de
abur, se umplu şabloanele pentru litere (eu le-am avut cumpărat mai demult din
Lidl şi le-am păstrat pentru a-mi face mai departe litere albe sau colorate) şi
se dă la congelator.
Blatul:
Se bat
spumă albuşurile cu zahărul şi un praf de sare. Se adaugă gălbenuşurile, unul
câte unul, apoi praful de copt, nuca şi făina, amestecând bine. Se transferă
într-o formă rotundă pregătită cu foaie de copt sau unsă cu unt şi tapetată cu
făină, apoi se coace la foc mic, aprox 35 de minute. Se lasă la răcit.
Siropul:
Se prepară
siropul din apă cu zahar, iar după ce se ia focul, se adaugă whisky sau altă
tărie. Se lasă la răcit.
Pentru creme: se amestecă bine cu telul gălbenuşurile
cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon, amidonul şi un praf de sare, turnând peste
ele în fir subţire laptele cald şi bătând cu telul pentru a le aera. Se pune
crăticioara pe foc mic şi se fierbe crema până se îngroaşă, amestecând mereu.
Se dă de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă
peste ea frişca lichidă şi se bate cu mixerul unul-două minute, pentru a o face
mai cremoasă, mai fină.
Pentru a obţine crema de ciocolată, se toarnă jumătate
din crema de vanilie în alt castron în care se adaugă ciocolata amăruie topită
pe baie de abur (sau la chocolate fondue) şi se omogenizează.
Pentru crema de căpşuni, se bate cu mixerul frişca
lichidă cu gemul de căpşuni până devine omogenă şi consistentă (este uşor
moale).
Asamblare:
Se taie
tortul în trei foi şi se însiropează. Se întinde peste prima foaie de tort,
crema de vanilie. Urmează cea de-a doua foaie din care se decupează în mijloc
un cerc, se aşază şi această foaie peste tort, iar acest spaţiu se umple cu
crema de căpşuni. Se întinde acum cu grijă crema de ciocolată şi se aşază şi
cea de-a treia foaie.
Glazura de
ciocolată:
Se
topeşte pe baie de abur ciocolata amăruie împreună cu ciocolata cu lapte, se
lasă un pic să se răcească şi se toarnă pe mijlocul tortului, nivelând cu o
spatulă, cu mişcări scurte stânga-dreapta, astfel încât glazura să cadă pe
laterale şi să îmbrace uniform tortul. Pare multă ciocolată, însă glazura va fi
groasă şi foarte gustoasă şi, mai ales crocantă, când vrei s-o spargi cu
linguriţa. Se dă la frigider aprox o oră sau până se întăreşte glazura.
Decor:
Se
încălzeşte frişca lichidă atât cât să frigă la deget, folosind un ibric mai
mare (astfel paletele mixerului vor încăpea tocmai bine şi nu va mai trebui să
transferăm compoziţia în alt vas, în plus ibricul se răceşte mai repede în
frigider). Se adaugă în ibric ciocolata albă ruptă bucăţele şi se amestecă până
se topeşte ciocolata. Se dă la frigider, aprox 15 minute, să se răcească bine,
apoi se bate cu mixerul, până devine cremoasă. Din această cremă se ornează
tortul cu trandafiri, iar pe laterale cu buline.
Se adaugă şi literele de
ciocolată create la început şi bezele sfărâmate, eu am adăugat
şi o inimioară din ciocolată cu lapte.
Se dă tortul la frigider până la servire.
Porţii:
15
Timp de
coacere: 35min
Timp de
pregătire: 3h 36min
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!