Rețete de post

Tort de ciocolată 64


Tort de ciocolată

Pentru aniversarea tatei, am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă de vanilie, cremă de ciocolată şi cremă de căpşuni, îmbrăcat în ciocolată, ornat cu trandafiri din ganache albă.

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
5 ouă,
un vârf linguriţă sare,
4 linguri zahăr,
2 linguri făină,
7 linguri nucă măcinată,
un plic praf de copt,

pentru sirop avem nevoie de:
apă 400 ml;
2 linguri zahăr;
O lingură whisky sau altă tărie;

pentru crema de vanilie:
2 gălbenuşuri,
3 linguri zahăr,
2 linguri amidon,
Un plic zahăr vanilat Bourbon,
Un praf de sare,
50 g unt,
În plus: 50 g ciocolată amăruie,

Pentru crema de căpşuni:
100 ml frişcă lichidă,
2 linguri gem de căpşuni,

pentru glazura de ciocolată:
200 g ciocolată cu lapte,
50 g ciocolată amăruie,

pentru trandafirii albi:
200 ml frişcă lichidă,
200 g ciocolată albă,

Pentru ornat:
Puţină ciocolată amăruie pentru litere,
bezele

Mod de preparare:
Pentru literele folosite la decor: se topeşte Puţină ciocolată amăruie pe baie de abur, se umplu şabloanele pentru litere (eu le-am avut cumpărat mai demult din Lidl şi le-am păstrat pentru a-mi face mai departe litere albe sau colorate) şi se dă la congelator.

Blatul:
Se bat spumă albuşurile cu zahărul şi un praf de sare. Se adaugă gălbenuşurile, unul câte unul, apoi praful de copt, nuca şi făina, amestecând bine. Se transferă într-o formă rotundă pregătită cu foaie de copt sau unsă cu unt şi tapetată cu făină, apoi se coace la foc mic, aprox 35 de minute. Se lasă la răcit.

Siropul:
Se prepară siropul din apă cu zahar, iar după ce se ia focul, se adaugă whisky sau altă tărie. Se lasă la răcit.

Pentru creme: se amestecă bine cu telul gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon, amidonul şi un praf de sare, turnând peste ele în fir subţire laptele cald şi bătând cu telul pentru a le aera. Se pune crăticioara pe foc mic şi se fierbe crema până se îngroaşă, amestecând mereu. Se dă de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă peste ea frişca lichidă şi se bate cu mixerul unul-două minute, pentru a o face mai cremoasă, mai fină.
Pentru a obţine crema de ciocolată, se toarnă jumătate din crema de vanilie în alt castron în care se adaugă ciocolata amăruie topită pe baie de abur (sau la chocolate fondue) şi se omogenizează.
Pentru crema de căpşuni, se bate cu mixerul frişca lichidă cu gemul de căpşuni până devine omogenă şi consistentă (este uşor moale).


Asamblare:
Se taie tortul în trei foi şi se însiropează. Se întinde peste prima foaie de tort, crema de vanilie. Urmează cea de-a doua foaie din care se decupează în mijloc un cerc, se aşază şi această foaie peste tort, iar acest spaţiu se umple cu crema de căpşuni. Se întinde acum cu grijă crema de ciocolată şi se aşază şi cea de-a treia foaie.


Glazura de ciocolată:
Se topeşte pe baie de abur ciocolata amăruie împreună cu ciocolata cu lapte, se lasă un pic să se răcească şi se toarnă pe mijlocul tortului, nivelând cu o spatulă, cu mişcări scurte stânga-dreapta, astfel încât glazura să cadă pe laterale şi să îmbrace uniform tortul. Pare multă ciocolată, însă glazura va fi groasă şi foarte gustoasă şi, mai ales crocantă, când vrei s-o spargi cu linguriţa. Se dă la frigider aprox o oră sau până se întăreşte glazura.


Decor:
Se încălzeşte frişca lichidă atât cât să frigă la deget, folosind un ibric mai mare (astfel paletele mixerului vor încăpea tocmai bine şi nu va mai trebui să transferăm compoziţia în alt vas, în plus ibricul se răceşte mai repede în frigider). Se adaugă în ibric ciocolata albă ruptă bucăţele şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Se dă la frigider, aprox 15 minute, să se răcească bine, apoi se bate cu mixerul, până devine cremoasă. Din această cremă se ornează tortul cu trandafiri, iar pe laterale cu buline. 


Se adaugă şi literele de ciocolată create la început şi bezele sfărâmate, eu am adăugat şi o inimioară din ciocolată cu lapte. 


Se dă tortul la frigider până la servire.

Porţii: 15
Timp de coacere: 35min
Timp de pregătire: 3h 36min








Poftă Bună!
  

Comentarii