Tort Împărătesc
Tort Împărătesc
Pentru onomastica mea, am pregătit un tort cu foi de ecler, cremă
de vanilie, decorat cu cremă de ciocolată şi căpşuni.
Ingrediente:
Pentru foile de
ecler:
500 ml
apă,
200 ml
ulei,
Un praf
de sare,
300 g
făină,
8 ouă
mici,
Un plic praf
de copt;
Pentru crema de
vanilie:
300 ml
lapte,
3
gălbenuşuri,
2
linguri amidon,
3
linguri zahăr,
1 plic
zahăr vanilat Bourbon,
100 g
unt,
100 ml
frişcă lichidă,
Pentru crema de
ciocolată:
400 ml
frişcă lichidă,
50 g
ciocolată neagră,
150 g
ciocolată cu lapte,
Pentru
decor:
Aprox
500 g căpşuni
Mod
de preparare:
Pentru foile de
ecler: se pun la
fiert apa, uleiul şi un praf de sare. Când începe să fiarbă, se adaugă făina în
ploaie, amestecând bine. Se dă de pe foc şi se lasă la răcit. Se încorporează
ouăle, unul câte unul, amestecând bine.
Într-o
tavă pregătită cu foaie de copt se toarnă jumătate din aluatul opărit, nivelând
cu o spatulă. Se dă la cuptorul preîncălzit 10 minute, la foc mediu, se scoate
tava din cuptor, se înţeapă aluatul din loc în loc, ca sa iasă aerul şi să nu
rămână crud înăuntru. Veţi observa că aluatul a crescut în toate părţile şi s-a
umflat neuniform. El se va desumfla când îl veţi înţepa, dar se va umfla la loc
după ce îl veţi da înapoi la cuptor pentru încă 25 minute la foc mic sau până
se rumeneşte. Se scoate pe un fund de lemn şi se toarnă în tavă restul de aluat
pentru a coace şi cealaltă foaie, procedând ca mai sus.
Se lasă
la răcit. Se curăţă, dacă este nevoie. Foile se vor desumfla după ce se vor
răci, astfel că nu va fi o problemă ornatul.
Pentru crema de
vanilie: într-o
crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul, zahărul
vanilat Bourbon şi amidonul, turnând laptele cald în fir subţire şi apoi se
pune pe foc mic. Se fierbe până se îngroaşă, se dă de pe foc, se adaugă untul
şi se omogenizează. Se lasă la răcit, veţi vedea că s-a îngroşat. Se adaugă
frişca lichidă şi se bate cu mixerul până devine mai fină.
Pentru crema de ciocolată: se încălzeşte frişca lichidă atât
cât să frigă la deget. Eu am folosit un ibric de un litru pentru că e mai mare
şi adânc şi încap bine paletele mixerului, în plus se răceşte mai repede în
frigider. Se dă frişca de pe foc, se adaugă în ea ciocolata amăruie şi cea cu
lapte, ambele rupte bucăţele. Se amestecă bine, se dă la frigider să se răcească, apoi
se bate cu mixerul până devine consistentă şi cremoasă.
Pentru asamblare şi
decor: peste prima foaie de ecler se întinde crema de vanilie,
se adaugă a doua foaie de ecler, se ornează cu Crema de ciocolată şi căpşunile
spălate şi uscate pe şervete, apoi tăiate felii.
Porţii:
16
Timp de
coacere: aprox 1h
Timp de
pregătire: aprox 1h
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!