Boema de casăBoema de casă
Prăjitura Boema ne place mult pentru pandişpanul însiropat, glazura de ciocolată, crema ganache şi floarea de frişcă. Mie mi se pare deosebită şi potrivită pentru o sărbătoare în familie.

Ingrediente:
Pentru blat:
5 ouă,
4 linguri de zahăr,
200 g unt,
10 linguri lapte,
1 vârf de linguriţă sare,
4 linguri (rase) cacao,
7 linguri cu vârf (190 g) făină,
1 plic praf de copt,

Pentru sirop:
400 ml apă,
3 linguri zahăr,
1 lingură coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan,

Pentru glazură:
100 g ciocolată cu lapte,
50 g ciocolată neagră,
3 linguri lapte,

Pentru crema ganache:
150 ml frişcă lichidă,
50 g ciocolată cu lapte,
50 g ciocolată neagră,

Pentru decor:
170 ml frişcă lichidă,
puţină ciocolată neagră

Mod de preparare:
Pentru blat: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul. Separat, se amestecă, tot cu mixerul, gălbenuşurile cu untul, laptele, praful de copt şi cacaoa. Se încorporează cu grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina, omogenizând. Compoziţia cremoasă obţinută se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.

Pentru sirop: se pun la fiert apa, coaja de portocală şi zahărul, se lasă să fiarbă cam 5 minute, se dă de pe foc, şi se lasă la răcit.

Se taie prăjitura în pătrate, se mută pe o tavă mare şi se însiropează.

Pentru glazură: se pun într-un ibric ciocolatele rupte bucăţele împreună cu laptele şi se încălzeşte pe foc mic, amestecând continuu, să nu se lipească. Când începe să se topească ciocolata, se ţine ibricul un pic distanţat de flacără, pentru a nu se arde. Când glazura este legată, se lasă 5 minute la răcorit, apoi se toarnă peste prăjitură. Se dă la frigider, să se întărească un pic, pentru o jumătate de oră.

Pentru crema ganache: se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă (având grijă să nu fiarbă, ci doar cât să frigă la deget), se dă de pe foc, se adaugă ciocolata mărunţită şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Se dă la frigider măcar o jumătate de oră, apoi se bate cu mixerul până devine cremoasă.

Frişca lichidă se bate cu mixerul până devine consistentă, dar mătăsoasă.


Pentru decor: se ornează fiecare prăjitură cu o floricică din crema ganache şi cu o floare mai înaltă din frişcă. Se dă la rece până la servire.

Timp de coacere: 30 min
Timp de pregătire: 1h 10min
Porţii: 16 (tava mea are 25x25 cm)
  

Poftă Bună!

Comentarii