Boema de casă
Boema de casă
Prăjitura Boema ne place mult pentru pandişpanul însiropat,
glazura de ciocolată, crema ganache şi floarea de frişcă. Mie mi se pare
deosebită şi potrivită pentru o sărbătoare în familie.
Ingrediente:
Pentru
blat:
5 ouă,
4 linguri de zahăr,
200 g unt,
10 linguri lapte,
1 vârf de linguriţă
sare,
4 linguri (rase) cacao,
7 linguri cu vârf
(190 g) făină,
1 plic praf de
copt,
Pentru sirop:
400 ml apă,
3 linguri zahăr,
1 lingură coajă de
portocală ţinută în zahăr la borcan,
Pentru
glazură:
100 g ciocolată cu
lapte,
50 g ciocolată
neagră,
3 linguri lapte,
Pentru crema
ganache:
150 ml frişcă
lichidă,
50 g ciocolată cu
lapte,
50 g ciocolată
neagră,
Pentru decor:
170 ml frişcă
lichidă,
puţină ciocolată neagră
Mod de preparare:
Pentru blat: se bat spumă, cu mixerul,
albuşurile cu un praf de sare şi zahărul. Separat, se amestecă, tot cu mixerul,
gălbenuşurile cu untul, laptele, praful de copt şi cacaoa. Se încorporează cu
grijă albuşurile bătute spumă, apoi făina, omogenizând. Compoziţia cremoasă obţinută
se toarnă într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit
aprox 30 de minute, la foc mic (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la
răcit.
Pentru sirop: se pun la fiert apa, coaja de portocală şi zahărul, se
lasă să fiarbă cam 5 minute, se dă de pe foc, şi se lasă la răcit.
Se taie prăjitura
în pătrate, se mută pe o tavă mare şi se însiropează.
Pentru glazură: se pun într-un ibric ciocolatele rupte bucăţele
împreună cu laptele şi se încălzeşte amestecul pe foc mic, amestecând continuu, să nu se lipească. Când
începe să se topească ciocolata, se ţine ibricul un pic distanţat de flacără,
pentru a nu se arde. Când glazura este legată, se lasă 5 minute la răcorit,
apoi se toarnă peste prăjitură. Se dă la frigider, să se întărească un pic,
pentru o jumătate de oră.
Pentru crema ganache: se încălzeşte pe foc mic frişca
lichidă (având grijă să nu fiarbă, ci doar cât să frigă la deget), se dă de pe
foc, se adaugă ciocolata mărunţită şi se amestecă până se topeşte ciocolata. Se
dă la frigider măcar o jumătate de oră, apoi se bate cu mixerul până devine
cremoasă.
Frişca lichidă se bate cu mixerul până devine
consistentă, dar mătăsoasă.
Pentru decor: se ornează fiecare prăjitură cu o floricică din crema
ganache şi cu o floare mai înaltă din frişcă. Se dă la rece până la servire.
Timp de coacere: 30
min
Timp de pregătire:
1h 10min
Porţii: 16 (tava
mea are 25x25 cm)
Poftă Bună!
Distincții:
Rețetă premiată de revista Practic în
Bucătărie și publicată în nr. 9 din august 2018.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!