Supa reinventata dupa o reteta veche



Supa reinventata dupa o reteta veche

Am acceptat provocarea de a gati o supa dupa o reteta romaneasca veche, cea propusa de domnul Cosmin Dragomir. Am incercat sa respect reteta propusa, dar sa aduc si ceva nou.
Intre rasol de vaca sau tacam de gaina, am ales tacam de pui (din comert, pentru ca nu am de unde face rost de gaina de tara). In supa strecurata am pus taiteii de casa, care sunt foarte gustosi, iar lichidul strecurat l-am fiert in continuare impreuna cu carnea si legumele, din ele am facut un pilaf.

Provocarea GastroArt: reinventarea acestei retete romanesti vechi: 
"Rasolul de vacă sau de găină, se spală bine, se acopere cu apă; după ce dă în colcot, i se ia spuma; se adaogă sare și zarzavaturi: pătrunjel, țelină, păstârnac, morcov, cartof și o ceapă întreagă (sau două cepe copate în cuptor cu coaje cu tot). Când a fiert, se strecoară. Ca să faci numai supă, umpli cu apă rece; dacă rasolul se mănâncă, se umple cu apă fierbinte. În supa strecurată se pun: tăiței, fiedea, orez, găluști, etc. De pildă: razi pe răzătoare un cartof mare, curățat și spălat; d’asupra spargi un ou întreg și mesteci bine cu furculița; amestecul, când e bine făcut, îl firimițești în supa clocotită; mesteci într-una un sfert de ceas."(CULINA – RODICA, Carte de Bucate, București, 1913)

Ingrediente:
Un tacam de pui,
grasime de pasare,
sare, dupa gust,
2 cepe,
1 morcov,
2 ardei grasi,
Verdeata proaspata: patrunjel;
Taitei de casa (1 ou si putina faina);
1 cana cu orez (pentru pilaf)

Mod de preparare:
Mai intai am facut taiteii dintr-un ou amestecat cu putina faina, atata cata sa-l lege bine si sa-i dea consistenta. Am intins foaia cat mai subtire, am taiat fasii, apoi am lasat la uscat pe o tava cu faina.


Am pus la fiert, intr-o oala de 3 litri, apa cu tacamul de pui, urmarind indicatiile: cand a dat in clocot, am luat spuma, am pus sare, apoi cam dupa 10 minute si legumele pe care le-am avut eu: 2 cepe, 1 morcov si 2 ardei. Cepele le-am pus intregi (dar curatate si spalate), ardeii i-am taiat in jumatati, morcovul l-am taiat in bucatele mai maricele.
Separat, se pune o oala mai mica cu apa la fiert impreuna cu grasimea de pasare.

Cand supa aceasta de pui a fost aproape fiarta, am scos tacamul si legumele (insa am pastrat putin morcov si in supa mare) si le-am pus in alta oala, mai mica, cu apa care fierbea. Le-am lasat si aici sa fiarba pentru a aroma acest lichid, apoi am scos carnea de pe os, cu grija, fiind fierbinte, am adaugat orezul spalat bine si sare si am dat la cuptor, pana a scazut lichidul, iar orezul s-a patruns bine.

Cand supa din oala mai mare a fost aproape gata, am pus taiteii si am mai lasat pana s-au fiert.



Astfel, supa din oala mai mare am lasat-o cu taitei si am pus patrunjel proaspat dupa ce am luat focul, iar supa din oala mai mica am transformat-o in pilaf, facand astfel 2 feluri de mancare.

Timp total: aprox 1h 30min
Portii: 4





Pofta Buna!


Comentarii