Supa reinventata dupa o reteta veche
Supa reinventata dupa o reteta veche
Am acceptat
provocarea de a gati o supa dupa o reteta romaneasca veche, cea propusa de domnul Cosmin
Dragomir. Am incercat sa respect reteta propusa, dar sa aduc si ceva nou.
Intre rasol
de vaca sau tacam de gaina, am ales tacam de pui (din comert, pentru ca nu am de
unde face rost de gaina de tara). In supa strecurata am pus taiteii de casa,
care sunt foarte gustosi, iar lichidul strecurat l-am fiert in continuare
impreuna cu carnea si legumele, din ele am facut un pilaf.
Provocarea GastroArt: reinventarea acestei retete romanesti vechi:
"Rasolul de vacă sau de găină, se spală bine,
se acopere cu apă; după ce dă în colcot, i se ia spuma; se adaogă sare și
zarzavaturi: pătrunjel, țelină, păstârnac, morcov, cartof și o ceapă întreagă
(sau două cepe copate în cuptor cu coaje cu tot). Când a fiert, se strecoară.
Ca să faci numai supă, umpli cu apă rece; dacă rasolul se mănâncă, se umple cu
apă fierbinte. În supa strecurată se pun: tăiței, fiedea, orez, găluști, etc.
De pildă: razi pe răzătoare un cartof mare, curățat și spălat; d’asupra spargi un
ou întreg și mesteci bine cu furculița; amestecul, când e bine făcut, îl
firimițești în supa clocotită; mesteci într-una un sfert de ceas."(CULINA
– RODICA, Carte de Bucate, București, 1913)
Ingrediente:
Un tacam
de pui,
grasime de pasare,
grasime de pasare,
sare, dupa gust,
2 cepe,
1
morcov,
2
ardei grasi,
Verdeata
proaspata: patrunjel;
Taitei
de casa (1 ou si putina faina);
1 cana
cu orez (pentru pilaf)
Mod de preparare:
Mai intai
am facut taiteii dintr-un ou amestecat cu putina faina, atata cata sa-l lege
bine si sa-i dea consistenta. Am intins foaia cat mai subtire, am taiat fasii,
apoi am lasat la uscat pe o tava cu faina.
Separat,
se pune o oala mai mica cu apa la fiert impreuna cu grasimea de pasare.
Cand supa
aceasta de pui a fost aproape fiarta, am scos tacamul si legumele (insa am
pastrat putin morcov si in supa mare) si le-am pus in alta oala, mai mica, cu
apa care fierbea. Le-am lasat si aici sa fiarba pentru a aroma acest lichid,
apoi am scos carnea de pe os, cu grija, fiind fierbinte, am adaugat orezul spalat bine si sare si am dat la cuptor, pana a scazut lichidul, iar orezul s-a patruns
bine.
Cand supa
din oala mai mare a fost aproape gata, am pus taiteii si am mai lasat pana s-au
fiert.
Astfel,
supa din oala mai mare am lasat-o cu taitei si am pus patrunjel proaspat dupa
ce am luat focul, iar supa din oala mai mica am transformat-o in pilaf, facand astfel
2 feluri de mancare.
Timp
total: aprox 1h 30min
Pofta Buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!