Tort cu nuca si ciocolata (Cristina 2018)
Tort Cristina
Ieri am serbat-o pe una dintre surorile mele (Sf. M. Mc.
Hristina), pentru care am pregătit un
tort cu blat de nucă, cremă de ciocolată şi note delicate de cafea, decorat cu nucă. Le urez La mulţi ani tuturor sărbătoritelor!
Ingrediente:
pentru blat avem
nevoie de:
5 ouă;
un vârf
de linguriţă sare;
3
linguri zahăr;
2
linguri făină;
7
linguri nucă;
un plic praf
de copt Dr. Oetker;
pentru sirop avem
nevoie de:
300 ml
apă;
2
linguri zahăr;
1
linguriţă esenţă de rom;
pentru crema de ciocolată:
3 gălbenuşuri;
400 ml
lapte;
4
linguri zahăr;
3
linguri amidon;
Un praf
de sare;
Un plic
zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker;
100 g
unt;
50 g ciocolată
(şi amăruie şi cu lapte);
1
linguriţă cafea măcinată;
pentru ornat avem
nevoie de:
200 ml frişcă
lichidă;
Fire de ciocolată Dr. Oetker;
Nucă
măcinată, după gust
Mod
de preparare:
Pentru
blat: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare, se adaugă treptat
zahărul, gălbenuşurile, apoi făina, nuca şi praful de copt. Se toarnă într-o
tavă rotundă pregătită cu foaie de copt şi se coace la foc mic aprox 30-35 de
minute (sau până trece testul scobitorii).
Se lasă la răcit.
Pentru
sirop: se fierbe pe foc mic apa cu zahărul, între 5-10 minute, se dă de pe foc,
se adaugă esenţă de rom şi se lasă la răcit.
Pentru crema de ciocolată: într-o crăticioară, se amestecă
cu un tel gălbenuşurile cu 2 linguri de zahăr, zahărul vanilat Bourbon, un praf
de sare şi amidonul. Se toarnă încet laptele cald, bătând cu tel pentru a o
face mai aerată, apoi se pune crăticioara pe foc mic. Se fierbe până se îngroaşă.
Se dă de pe foc, se adauga ciocolata (eu am pus şi cu lapte şi amăruie),
cafeaua şi se amestecă bine, se lasă la răcit. Apoi se amestecă untul cu
celelalte 2 linguri de zahăr şi se încorporează treptat în cremă.
Pentru
decor: se taie blatul în 2 foi şi se însiropează. Se bate frişca lichidă, dar
mai moale. Se umple tortul cu cremă, păstrând o treime pentru ornat. Se îmbracă
tortul în frişcă, se ornează cu crema rămasă, iar lateralele se acoperă cu nucă
măcinată.
Se dă la
rece până la servire.
Porţii:
12
Timp
total: aprox 3 ore
Poftă
Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!