Tort cu nuca si ciocolata (Cristina 2018)


Tort Cristina

Ieri am serbat-o pe una dintre surorile mele (Sf. M. Mc. Hristina),  pentru care am pregătit un tort cu blat de nucă, cremă de ciocolată şi note delicate de cafea, decorat cu nucă. Le urez La mulţi ani tuturor sărbătoritelor!

Ingrediente:
pentru blat avem nevoie de:
5 ouă;
un vârf de linguriţă sare;
3 linguri zahăr;
2 linguri făină;
7 linguri nucă;
un plic praf de copt Dr. Oetker;

pentru sirop avem nevoie de:
300 ml apă;
2 linguri zahăr;
1 linguriţă esenţă de rom;

pentru crema de ciocolată:
3 gălbenuşuri;
400 ml lapte;
4 linguri zahăr;
3 linguri amidon;
Un praf de sare;
Un plic zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker;
100 g unt;
50 g ciocolată (şi amăruie şi cu lapte);
1 linguriţă cafea măcinată;

pentru ornat avem nevoie de:
200 ml frişcă lichidă;
Fire de ciocolată Dr. Oetker;
Nucă măcinată, după gust

Mod de preparare:
Pentru blat: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul, gălbenuşurile, apoi făina, nuca şi praful de copt. Se toarnă într-o tavă rotundă pregătită cu foaie de copt şi se coace la foc mic aprox 30-35 de minute (sau până trece testul scobitorii).  Se lasă la răcit.

Pentru sirop: se fierbe pe foc mic apa cu zahărul, între 5-10 minute, se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom şi se lasă la răcit.  


Pentru crema de ciocolată: într-o crăticioară, se amestecă cu un tel gălbenuşurile cu 2 linguri de zahăr, zahărul vanilat Bourbon, un praf de sare şi amidonul. Se toarnă încet laptele cald, bătând cu tel pentru a o face mai aerată, apoi se pune crăticioara pe foc mic. Se fierbe până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adauga ciocolata (eu am pus şi cu lapte şi amăruie), cafeaua şi se amestecă bine, se lasă la răcit. Apoi se amestecă untul cu celelalte 2 linguri de zahăr şi se încorporează treptat în cremă.

Pentru decor: se taie blatul în 2 foi şi se însiropează. Se bate frişca lichidă, dar mai moale. Se umple tortul cu cremă, păstrând o treime pentru ornat. Se îmbracă tortul în frişcă, se ornează cu crema rămasă, iar lateralele se acoperă cu nucă măcinată.

Se dă la rece până la servire.

Porţii: 12
Timp total: aprox 3 ore




Poftă Bună!

Comentarii