Plăcintă cu mere, nuci şi aluat cu vin
Plăcintă cu mere, nuci şi aluat cu vin
Pentru că vom merge să culegem via şi merele, am pregătit o plăcintă mai mare cu mere, nuci şi
aluat fraged cu vin, decorată cu trandafiraşi şi frunzuliţe, pentru toţi cei
care vor participa, la mine la ţară. Am cântărit merele gata rase, eu am avut
două punguţe, puse din altă serie de mere, culese de acum două săptămâni, de aprox 1.2 kg în total, deci nepregătite vor însemna mai multe
mere. De asemenea, la această cantitate de mere, am considerat suficiente 5
linguri de zahăr.
Timp de pregătire: aprox 1h.
Timp de coacere: aprox 40min.
Plăcinta obţinută este destul de mare, are 2 kg şi este suficientă pentru 20 de persoane.
Ingrediente:
Pentru
umplutură:
1.2 kg
mere rase,
5
linguri zahăr,
O
jumătate de linguriţă scorţişoară,
Pentru
aluat:
250 g
margarină,
Aprox
900 g făină,
1 plic
drojdie uscată,
1
linguriţă zahăr,
250 apă
minerală,
250 vin
alb,
2
linguriţe sare,
În plus:
5 linguri nucă măcinată
Pentru decorat: sucul de la mere şi 3
linguriţe zahăr vanilat
Mod de preparare:
Pentru
umplutură: eu am avut merele deja pregătite, aşadar le-am scos din congelator
şi le-am lăsat la temperatura camerei să se dezgheţe. Mai departe, se călesc
merele rase împreună cu 5 linguri de zahăr, iar când sunt fierte şi moi, se dau
de pe foc, se adaugă scorţişoara şi se amestecă. Se lasă la răcit. Apoi se pun
merele într-o strecurătoare desupra unui vas adânc, iar sucul care se strânge
nu se aruncă, pentru că va fi folositor la final.
Pentru
aluat: se dă margarina rece pe răzătoare, se adaugă puţină făină şi zahărul şi
se amestecă pentru a obţine o compoziţie fărâmicioasă. Se face un spaţiu în
mijloc, se adaugă drojdia, vinul, apa, sarea şi se omogenizează. Se adaugă
făină cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat bun de
întins, dar moale şi pufos. Se dă la frigider o jumătate de oră.
Pentru a
lucra mai uşor, se împarte aluatul în două bucăţi inegale: bucata mică pentru bază
şi bucata mare pentru deasupra.
Se
întinde primul aluat în foaie subţirică pe masa presărată cu făină şi se
transferă într-o tavă cu foaie de copt. Se presară nucă măcinată, se repartizează
umplutura de mere, apoi se presară iar nucă măcinată. Aluatul în exces se
împătureşte peste plăcintă.
Celălalt
aluat se întinde în foaie mai grosuţă şi se decupează din el ornamente, pentru a decora plăcinta. Aceste ornamente sunt mai migăloase, dar mie
îmi plac mult. Se unge plăcinta cu sucul lăsat de mere anterior (sau apă) şi se
presară zahăr vanilat.
Se coace,
la foc mic spre mediu până se rumeneşte.
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!