Sarmale în varză dulce, cu orez, ciuperci şi fructe uscate


Sarmale în varză dulce, cu orez, ciuperci şi fructe uscate

O reţetă de post dragă mie, pentru că o am de la bunica mea (din partea mamei). Este o reţetă de post.


Timp de pregatire: 40min
Timp de coacere: aprox 1h 40min
Porţii: 8

Ingrediente:
1 varză albă,
2 linguri ulei,
1 ceapă,
1 morcov,
Sare-după gust,
100 g ciuperci,
1 ceaşcă (200 g) cu orez,
2 linguri stafide,
1 mână (50 g) de mieji de nucă,
aprox 3350 ml apă,
1 castronel (400 g) roşii în sos,
2 linguri pastă de tomate,
1 gogoşar

Mod de preparare:
Se căleşte ceapa tocată mărunt în puţin (1 lingură) ulei încins, se adaugă morcovul ras, sarea, ciupercile spălate, curăţate de pieliţă şi tăiate marunt, care îşi vor lăsa sucul, apoi şi orezul spălat bine, se acoperă cu 200 ml apă şi se lasă să fiarbă cam 5 minute. Se dă de pe foc, se adaugă stafidele şi miejii de nucă rumeniţi înainte în cuptor şi tăiaţi grosier. Se lasă amestecul la răcit.

Se pune la fiert într-o oală, aprox 2 l de apă cu puţină sare. Se curăţă cotorul verzei, iar când apa clocoteşte, se scufundă varza cu partea scobită în jos. Se întoarce varza şi se lasă până încep să se desprindă frunzele. Dupa aceea, se scoate frunză cu frunză pe o tavă şi se lasă la răcit.


Se pune din umplutura de mai sus câte un pic pe fiecare frunză, care se împătureşte. Varza rămasă se toacă mărunt.


Într-o cratiţă adâncă unsă cu puţin (1 lingură) ulei, se aşază pe fund un rând de varză tocată, apoi se aşază sărmaluţele de jur împrejur, lăsând un spaţiu în mijloc, care se umple cu varză tocată, gogoşarul spălat şi tăiat feliuţe, apoi iar varză tocată, apoi roşiile. 
Se pune deasupra pasta de tomate desfăcută într-o ceaşcă (150 ml) cu apă. 
Se acoperă cu apă (aprox 1 l) şi se dă cratiţa la cuptor, la foc mic, aprox o oră şi 40 de minute.







Poftă Bună!

Distincții:
Rețetă premiată la Concursul „Click! Îți dă o rețetă gustoasă pe zi” și publicată în ziarul Click! din 26 ianuarie 2019.

Comentarii