Tort Bradut de Craciun
Am pregătit
cu mult drag pentru ai mei un tort Brăduţ de Crăciun din foi de pandişpan, între
care alternează cremele mele preferate: cea cu alune de pădure şi crema de
ciocolată cu alune, înveselite cu aroma feliilor de portocală. L-am ornat cu frişcă colorată
în verde cu puţin colorant alimentar. Nu este un verde intens pentru a nu depăşi
dozajul de colorant. Şi cum orice brad trebuie împodobit, l-am decorat cu ornamente
de sărbătoare: perluţe pe post de instalaţie, fulgi de zahăr ca ornamente, iar
zăpada este din cocos. Nu am uitat de cadouri, pe-acestea le-am făcut din alune
de pădure şi nuci trase în ciocolată albă, apoi date prin zahăr colorat, pe
care le-am aşezat la bază.
Ingrediente:
pentru foile
de pandişpan avem nevoie de:
10 ouă mărime
M,
un vârf
linguriţă sare,
8 linguri
zahăr,
250 ml
ulei,
10
linguri făină,
un plic
praf de copt Dr. Oetker,
pentru
creme cu alune de pădure:
250 cremă
mascarpone,
1 lingură
zahăr pudră,
Un plic
zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker,
300 ml
frişcă lichidă Montare d’oro,
50 g
ciocolată neagră pentru crema de ciocolată,
În plus:
o portocală,
2
linguri alune de pădure rumenite şi măcinate,
pentru decor
avem nevoie de:
200 ml frişcă
lichidă Montare d’oro,
colorant
alimentar verde,
Zahăr colorat,
Perluţe de
zahăr Dr. Oetker,
Fulgi de
zahăr Dr. Oetker,
O lingură
fulgi de cocos,
50 g
ciocolată albă,
Câteva alune
de pădure,
Câteva nuci
Mod de preparare:
Foile de pandișpan:
Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul, apoi
gălbenuşurile unul câte unul. Se toarnă în fir subţire uleiul, amestecând. Apoi
se adaugă praful de copt şi făina, omogenizând. Se toarnă compoziţia în crăticioare
de mărimi diferite. Eu am copt în 3 crăticioare şi pentru că aveam nevoie şi de
foi mai mici şi nu aveam forme de copt atât de mici, am ales să torn din copoziţie
şi într-o tavă pătrată, toate pregătite cu foaie de copt. Se coc pe rând, la
foc potrivit, aprox 10-15 min sau până trec testul scobitorii. Nu trebuie să
fie rumene deasupra pentru că se vor usca. Se lasă la răcit.
Decoraţiunile:
Se rumenesc alunele de pădure într-o crăticioară, cu puţină sare. Se lasă la răcit,
de decojesc.
Se topeşte
ciocolata albă pe baie de abur, se lasă un pic la răcit, cât să devină mai
vâscoasă.
Doar o
mână de alune se râşneşte pentru creme, restul se dau prin ciocolată albă. Se dau
şi nucile prin ciocolată. Apoi aceste ornamente care vor servi drept daruri le
dăm prin zahăr colorat. Din ciocolata albă rămasă se formează o stea pe o
hârtie de copt. Se dau la frigider până la utilizare.
Se bate
cu mixerul crema mascarpone împreună cu frişca lichidă, zahărul, zahărul
vanilat Bourbon şi alunele de pădure (aprox 2 linguri). Mai departe, din cremă
se păstrează două treimi albe, iar o treime se amestecă într-un castronel cu puţină
ciocolată neagră topită şi răcorită.
Montare şi decor:
Eu am folosit cele 3 foi coapte în crăticioare şi am mai decupat 3
foi mai mici din blatul mai mare.
Se distribuie
uniform cremele între foile de pandişpan, având grijă să alternăm pe cea albă
cu cea în care am pus ciocolată. Se decupează din portocală felii subţiri,
printre pieliţe, astfel încât să scoatem doar pulpa. Se aşază feliile pe
fiecare nivel. Crema albă a fost suficientă cât să îmbrac într-un strat subţire
şi tortul.
Pentru aspectul
de brad propriu-zis: se bate frişca lichidă împreună cu o linguriţă de colorant
alimentar verde (respectaţi doza recomandată pe produs!) până devine
consistentă şi cremoasă. Se decorează brăduţul, apoi se împodobeşte după gust şi
imaginaţie.
Se dă la
rece până la servire.
Sfaturi:
Am ales
să nu-l însiropez, pentru a-l face mai stabil.
Porţii: 20
Timp de
coacere: 15 min fiecare foaie, iar în funcţie de cum vă încap în cuptor, aprox
45 min în total
Timp de
pregătire: aprox 2h 30min
Poftă Bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!