Tort cu caise, cremă ganache și frișcă

 

Tort cu caise, cremă ganache și frișcă

Pentru onomastica surorii mele, am pregătit un tort așa cum și l-a dorit ea: cu multe caise. Am copt două foi de pandișpan cu lămâie și caise, pe care le-am însiropat cu un sirop de caise cu vin, le-am umplut cu gem de caise, cremă ganache, iar la final am îmbrăcat tortul în frișcă și mascarpone și l-am decorat cu caise și zmeură.


 Timp de pregătire: 3 h

Timp de coacere: 18 min

Porții: 15


Ingrediente:

Pentru blaturi:

6 ouă L,

5 ml îndulcitor,

Un praf de sare,

Un vârf de cuțit pudră de vanilie Bourbon,

1 linguriță coajă de lămâie,

100 ml ulei,

8 g praf de copt,

150 g făină,

2 caise,

 

Pentru sirop:

3 caise,

3 linguri vin alb,

400 ml apă,

5 ml îndulcitor,

 

Pentru crema ganache:

100 ml frișcă lichidă,

50 g cuvertură de ciocolată neagră,

 

Pentru decor:

3 linguri gem de caise,

200 ml frișcă lichidă,

250 g brânză mascarpone,

40 g ciocolată albă,

Un vârf de cuțit colorant alimentar gel roșu,

Un vârf de cuțit colorant alimentar gel galben,

3 caise,

Frunze de mentă proaspătă,

Opțional: 1 linguriță apă fierbinte

 

Mod de preparare:

Blaturi:

Bați cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul. Când obții o spumă consistentă, adaugi treptat gălbenușurile, vanilia, uleiul, coaja de lămâie și praful de copt, amestecând după fiecare. Adaugi făina lingură cu lingură și omogenizezi cu o spatulă. La final, torni compoziția în două forme de copt pregătite cu hârtie și apoi adaugi caisele spălate și feliate și le presezi ușor cu degetele.

Coci blaturile pentru 18 minute, la foc mediu, la cuptorul preîncălzit.

 

Sirop:

Pui într-un ibric caisele spălate și feliate, apa, vinul și îndulcitorul. Fierbi amestecul pe foc mic, pentru 5 minute. Dai deoparte și lași la răcit.

 

Crema ganache:

Pui într-un bol pe baie de abur cuvertura de ciocolată neagră împreună cu frișca lichidă. Amesteci din când în când. În momentul când s-a topit ciocolata, îndepărtezi de pe sursa de abur și amesteci bine să se omogenizeze. Lași deoparte 5 minute, apoi dai la frigider aprox 20 de minute, până se încheagă ușor și s-a răcit. Amesteci cu mixerul, până capătă consistență cremoasă.

 

Montare și decor:

Însiropezi blaturile (poți să le ajustezi puțin ca să obții o suprafață uniformă). Așezi blatul de bază pe un platou. Îl ungi cu gem de caise. 

Adaugi crema ganache și nivelezi frumos cu o spatulă. Adaugi al doilea blat.

Amesteci cu mixerul frișca lichidă, până capătă consistență moale, adaugi mascarponele și omogenizezi. 


Dai deoparte 5 linguri din crema aceasta pentru a o colora în portocaliu.


Îmbraci tortul în crema portocalie la bază, apoi în alb, pe măsură ce urci. Poți să folosești un poș. Nivelezi frumos cu o racletă.


Topești ciocolata albă pe baie de abur, o împarți în 2 boluri (sau ceșcuțe) pentru a o colora în portocaliu și roșu. Dacă ciocolata se face vârtoasă când adaugi coloranții, o poți drege cu o linguriță de apă fierbinte, dar să nu o subțiezi prea tare. Pui glazură pe tort, pe alocuri. 

Decorezi cu caise și zmeură, dar și frunzulițe de mentă. 








Poftă Bună!

Rețeta video:

Comentarii