Tort cu caise, cremă ganache și frișcă
Tort cu caise, cremă
ganache și frișcă
Pentru
onomastica surorii mele, am pregătit un tort așa cum și l-a dorit ea: cu multe
caise. Am copt două foi de pandișpan cu lămâie și caise, pe care le-am
însiropat cu un sirop de caise cu vin, le-am umplut cu gem de caise, cremă
ganache, iar la final am îmbrăcat tortul în frișcă și mascarpone și l-am
decorat cu caise și zmeură.
Timp de coacere: 18 min
Porții: 15
Ingrediente:
Pentru blaturi:
6 ouă L,
5 ml
îndulcitor,
Un praf
de sare,
Un vârf
de cuțit pudră de vanilie Bourbon,
1
linguriță coajă de lămâie,
100 ml
ulei,
8 g praf
de copt,
150 g
făină,
2 caise,
Pentru sirop:
3 caise,
3
linguri vin alb,
400 ml
apă,
5 ml
îndulcitor,
Pentru crema ganache:
100 ml
frișcă lichidă,
50 g
cuvertură de ciocolată neagră,
Pentru decor:
3
linguri gem de caise,
200 ml
frișcă lichidă,
250 g
brânză mascarpone,
40 g
ciocolată albă,
Un vârf
de cuțit colorant alimentar gel roșu,
Un vârf
de cuțit colorant alimentar gel galben,
3 caise,
Frunze
de mentă proaspătă,
Opțional:
1 linguriță apă fierbinte
Mod de preparare:
Blaturi:
Bați cu
mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul. Când obții o spumă consistentă,
adaugi treptat gălbenușurile, vanilia, uleiul, coaja de lămâie și praful de
copt, amestecând după fiecare. Adaugi făina lingură cu lingură și omogenizezi
cu o spatulă. La final, torni compoziția în două forme de copt pregătite cu
hârtie și apoi adaugi caisele spălate și feliate și le presezi ușor cu
degetele.
Coci blaturile
pentru 18 minute, la foc mediu, la cuptorul preîncălzit.
Sirop:
Pui
într-un ibric caisele spălate și feliate, apa, vinul și îndulcitorul. Fierbi
amestecul pe foc mic, pentru 5 minute. Dai deoparte și lași la răcit.
Crema ganache:
Pui
într-un bol pe baie de abur cuvertura de ciocolată neagră împreună cu frișca
lichidă. Amesteci din când în când. În momentul când s-a topit ciocolata,
îndepărtezi de pe sursa de abur și amesteci bine să se omogenizeze. Lași
deoparte 5 minute, apoi dai la frigider aprox 20 de minute, până se încheagă
ușor și s-a răcit. Amesteci cu mixerul, până capătă consistență cremoasă.
Montare și decor:
Însiropezi blaturile (poți să le ajustezi puțin ca să obții o suprafață uniformă). Așezi blatul de bază pe un platou. Îl ungi cu gem de caise.
Adaugi crema ganache și
nivelezi frumos cu o spatulă. Adaugi al doilea blat.
Amesteci cu mixerul frișca lichidă, până capătă consistență moale, adaugi mascarponele și omogenizezi.
Topești ciocolata albă pe baie de abur, o împarți în 2 boluri (sau ceșcuțe) pentru a o colora în portocaliu și roșu. Dacă ciocolata se face vârtoasă când adaugi coloranții, o poți drege cu o linguriță de apă fierbinte, dar să nu o subțiezi prea tare. Pui glazură pe tort, pe alocuri.
Decorezi cu caise și zmeură, dar și frunzulițe de mentă.
Poftă Bună!
Rețeta video:
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!