Cozonaci secuiesti (Kurtos Kalaks)
Cozonaci secuiesti(Kurtos Kalaks)
Aceasta e varianta mea de cozonaci secuiesti cu nuca si zahar. Pentru suporti, eu am pastrat din timp :) cartoanele de la
prosoapele de hartie si acum doar le-am invelit in hartie de copt.
Ingrediente:
pentru 10 cozonaci:
25 g drojdie;
100 ml apa
calduta (pentru maia);
3 oua;
3 linguri zahar;
Optional: zahar
vanilat;
200 ml lapte
caldut;
1 varf lingurita
cu sare;
5 linguri ulei;
50 g unt topit;
Pentru decorat: putin
lapte, coaja de lamaie, coaja de portocala, nuca, zahar, zahar vanilat, miere
si orice mai doriti.
Mod de preparare:
Se pregateste
maiaua: se farama drojdia intr-un castronel si se amesteca cu putina apa
calduta (cam 100 ml), 1 lingurita de zahar (care va activa drojdia) si putina
faina. Maiaua obitinuta se lasa la crescut cam 10 minute.
Intr-un vas mai
mare se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se toarna peste ele laptele
caldut, se adauga sare si putina faina si se amesteca. Apoi se face un caus in
mijloc, se toarna maiaua si se amesteca. Se adauga treptat untul topit si putin
ulei, faina cat cuprinde si se framanta bine pana se desprinde de pe maini.
Se unge aluatul cu
putin ulei si se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa la crescut cam o
ora sau pana isi dubleaza volumul.
Se presara faina
pe masa de lucru si se imparte aluatul in mai multe aluaturi mai mici, ca sa
lucram cat mai usor. Se intinde primul aluat in foaie potrivit de subtire. Se
taie in fasii, care apoi se infasoara pe suportul de carton invelit in hartie
de copt si uns cu unt sau margarina, dar fasiile nu se suprapun, ci se lasa o
mica distanta intre ele, pentru ca vor mai creste la cuptor.
Se presara si se
preseaza bine cu degetele coaja de lamaie sau portocala pe ei, ori puteti sa le
adaugati de la inceput in aluat.
Se procedeaza la
fel si cu celelalte bucati de aluat.
Se tavalesc kurtosii
un pic pe masa, ca sa adere bine coca si sa se lipeasca fasiile, apoi se mai
lasa la crescut un sfert de ora, dupa care se ung cu putin lapte si se asaza
intr-o tava cu foaie de copt, astfel incat cozonacii sa nu atinga tava. Se dau
la cuptorul incins cam 8-10 minute, la foc mediu.
Apoi se scot, iar
se stropesc cu lapte, se presara peste ei nuca macinata, zahar vanilat (aprox
un pliculet pentru 3 cozonaci) sau orice mai doriti si se dau inapoi la cuptor
inca 8-10 minute sau pana se rumenesc. Se coc destul de repede.
Daca optati
pentru miere, ungeti-i dupa ce ii scoateti din cuptor, apoi ii puteti tavali
prin nuca. Eu pana la urma am presarat peste ei numai zahar si nuca, pentru ca
nuca s-a rumenit si a prins un gust foarte bun la cuptor, iar zaharul le-a dat
acel luciu.
Dupa ce se scot
din cuptor, se lasa un pic la racit, apoi se acopera cu un prosop de bucatarie
sau se invelesc in celofan daca vreti sa ii faceti cadou.
Sfat 1: Tineti
cont de urmatorul aspect: este bine sa folositi o tava ingusta, astfel incat
cozonacii sa nu atinga tava, ci sa aiba aer si pe dedesubt, pentru ca asa se
vor coace mai repede si uniform. Ies mult mai pufosi. Eu am testat si am copt
cativa intr-o tava, insa s-au turtit, s-au uscat si s-au copt mai greu. Faceti
teste si veti vedea.
Sfat 2: Nu-i
rumeniti prea tare, ca sa nu se usuce.
Timp total: aprox
2h 40min
Portii: 10
Pofta Buna!
Eu ador acesti cozonaci, super reteta ta .
RăspundețiȘtergereDraga Anca,
RăspundețiȘtergeremultumesc mult pentru apreciere,
m-a bucurat mult vizita ta!
O zi frumoasa,
Anca :)