Tort Iorgo (2017)


Tort Iorgo

Pentru aniversarea de 4 anisori a nepotelului meu, Iorgo, am pregatit un tort in forma de masinuta, cu pandispan cu sirop de portocale, creme de vanilie si ciocolata, decorat cu crema ganache, frisca si flori de napolitana.

Ingrediente:
pentru blatul mare avem nevoie de:
7 oua;
un varf lingurita sare;
5 linguri de zahar;
180 ml ulei;
un praf de copt;
7 linguri de faina;

pentru blatul mic avem nevoie de:
4 oua + 2 albusuri;
un varf lingurita sare;
4 linguri de zahar;
150 ml ulei;
un praf de copt;
4 linguri de faina;

pentru crema de vanilie:
2 galbenusuri;
400 ml lapte;
4 linguri zahar;
3 linguri (cu varf) faina;
Un plic zahar vanilat Bourbon;
100 g unt;
200 ml frisca lichida (eu am avut Megle);

pentru crema de ciocolata:
1 galbenus;
200 ml lapte;
2 linguri zahar;
1 lingura (cu varf) faina;
50 g unt;
Cateva patratele ciocolata neagra;

pentru sirop avem nevoie de:
apa 300 ml;
4 linguri zahar;
1 lingura coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan);

pentru crema ganache:
2 tablete ciocolata cu lapte (eu am avut Poiana, deci 180 g);
200 ml frisca lichida;

pentru ornat avem nevoie de:
150 ml frisca lichida;
Flori de napolitana Dr.Oetker;
Biscuiti Oreo.

Mod de preparare:
Pimul pandispan:
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana devin spumoase, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile si uleiul, amestecand tot cu mixerul. Apoi se adauga praful de copt si faina, amestecand acum cu o spatula (sau lingura de lemn) se jos in sus astfel incat sa ramana aerata. Rezulta o compozitie moale, spumoasa, care se toarna intr-o tava dreptunghiulara, pe foaie de copt, si se da la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 35 de minute sau pana devine aurie. Vom obtine un pandispan alb, pufos. Se lasa la racit.

Se prepara la fel si al doilea pandispan, doar ca, pentru acesta, compozitia se toarna intr-o tava patrata, mai mica si se coace la foc mediu, aprox 30 de minute sau pana devine auriu.

Cat timp se coc pandispanurile, se pot pregati siropul si cremele.

Siropul:
Se prepara siropul din apa, zahar si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan.

Dupa ce s-au racit blaturile si siropul, blatul mare se taie pe lungime, in doua foi inegale (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul), iar blatul mic se taie in grosime, in 2 parti. Se mai cioplesc si se rotunjesc marginile. Marginile si bucatile mici indepartate se pot folosi pentru a inalta tortul (se aseza una langa alta intre cele doi foi mari de pandispan, peste crema).
Se insiropeaza cu ajutorul unei pensule.


Crema de vanilie:
Se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul, zaharul Bourbon si faina, turnand incet laptele cald. Se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Cand incepe sa se ingroase, se mai amesteca un pic, apoi se da pe foc, se adauga untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.
Se bate frisca lichida cu mixerul pana devine consistenta, se adauga peste crema de vanilie si se mai bate un pic cu mixerul. 


Crema de ciocolata:
Se prepara asemanator cu cea de vanilie, doar ca dupa ce se da de pe foc, cand se adauga untul, se adauga si cateva patratele de ciocolata neagra si se amesteca bine. In crema de ciocolata nu se mai adauga si frisca, dar daca vreti neaparat, puteti sa puneti. Se lasa la racit.


Crema ganache:
Se incalzeste frisca lichida pana la 40-45 de grade, daca nu aveti termometru, atunci cat sa friga la deget. Nu trebuie sa fiarba. Se marunteste ciocolata cu un cutit si se toarna in vas, se amesteca energic, sa se topeasca ciocolata. Acum va avea aspect lichid. Se da la frigider, sa se raceasca bine. Apoi se bate cu mixerul asa cum faceti cu frisca in mod obisnuit. Trebuie sa devina cremoasa. Este delicioasa si buna pentru ornat.


Decorul:
Pentru asamblarea masinutei: peste baza de la pandispanul mare se adauga crema de vanilie, se pune capacul. Pentru a lipi cele doua pandispanuri, se unge cu un pic de crema de ciocolata ca apoi sa venim cu jumatatile de la blatul mic, lipite intre ele cu crema de ciocolata. Ghidati-va dupa poze.
Se bate cu mixerul restul de frisca si se orneaza tortul cu frisca, crema ganache. Am folosit cativa biscuiti Oreo pentru roti si oglinzile retrovizoare. Pentru faruri am folosit flori de napoltana.


Se da la rece inainte de servire cel putin o ora.

Timp total de pregatire a fost undeva la 6 ore. Am lucrat mult la tort, dar bucuria celor dragi a meritat din plin! :)
Portii: 25, in functie de cum il taiati





Pofta Buna!

Distincții:

Rețetă premiată de revista Practic în Bucătărie și publicată în nr. 3 din februarie 2019

Comentarii