Tort Iorgo (2017)
Tort Iorgo
Pentru aniversarea de 4 anisori a nepotelului meu, Iorgo, am
pregatit un tort in forma de masinuta, cu pandispan cu sirop de portocale,
creme de vanilie si ciocolata, decorat cu crema ganache, frisca si flori de
napolitana.
Ingrediente:
pentru blatul
mare avem nevoie de:
7 oua;
un varf
lingurita sare;
5
linguri de zahar;
180 ml
ulei;
un
praf de copt;
7
linguri de faina;
pentru blatul mic
avem nevoie de:
4 oua
+ 2 albusuri;
un varf
lingurita sare;
4
linguri de zahar;
150 ml
ulei;
un
praf de copt;
4
linguri de faina;
pentru crema de
vanilie:
2
galbenusuri;
400 ml
lapte;
4
linguri zahar;
3
linguri (cu varf) faina;
Un
plic zahar vanilat Bourbon;
100 g
unt;
200 ml
frisca lichida (eu am avut Megle);
pentru crema de
ciocolata:
1
galbenus;
200 ml
lapte;
2
linguri zahar;
1
lingura (cu varf) faina;
50 g
unt;
Cateva
patratele ciocolata neagra;
pentru sirop avem
nevoie de:
apa 300
ml;
4
linguri zahar;
1 lingura
coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan);
pentru crema ganache:
2
tablete ciocolata cu lapte (eu am avut Poiana, deci 180 g);
200 ml
frisca lichida;
pentru ornat avem
nevoie de:
150 ml
frisca lichida;
Flori de
napolitana Dr.Oetker;
Biscuiti
Oreo.
Mod
de preparare:
Pimul pandispan:
Se
separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana devin
spumoase, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se
adauga treptat galbenusurile si uleiul, amestecand tot cu mixerul. Apoi se
adauga praful de copt si faina, amestecand acum cu o spatula (sau lingura de
lemn) se jos in sus astfel incat sa ramana aerata. Rezulta o compozitie moale,
spumoasa, care se toarna intr-o tava dreptunghiulara, pe foaie de copt, si se
da la cuptorul preincalzit, la foc mediu, cam 35 de minute sau pana devine
aurie. Vom obtine un pandispan alb, pufos. Se lasa la racit.
Se
prepara la fel si al doilea pandispan, doar ca, pentru acesta, compozitia se toarna
intr-o tava patrata, mai mica si se coace la foc mediu, aprox 30 de minute sau
pana devine auriu.
Cat
timp se coc pandispanurile, se pot pregati siropul si cremele.
Siropul:
Se prepara
siropul din apa, zahar si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan.
Dupa
ce s-au racit blaturile si siropul, blatul mare se taie pe lungime, in doua foi
inegale (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul), iar blatul mic se taie
in grosime, in 2 parti. Se mai cioplesc si se rotunjesc marginile. Marginile si
bucatile mici indepartate se pot folosi pentru a inalta tortul (se aseza una
langa alta intre cele doi foi mari de pandispan, peste crema).
Se
insiropeaza cu ajutorul unei pensule.
Crema de vanilie:
Se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o
craticioara, se amesteca cu un tel galbenusurile cu zaharul, zaharul Bourbon si
faina, turnand incet laptele cald. Se omogenizeaza si apoi se pune inapoi
craticioara pe foc. Cand incepe sa se ingroase, se mai amesteca un pic, apoi se
da pe foc, se adauga untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.
Se bate frisca lichida cu mixerul pana devine
consistenta, se adauga peste crema de vanilie si se mai bate un pic cu mixerul.
Crema de ciocolata:
Se prepara asemanator cu cea de vanilie, doar ca dupa
ce se da de pe foc, cand se adauga untul, se adauga si cateva patratele de
ciocolata neagra si se amesteca bine. In crema de ciocolata nu se mai adauga si
frisca, dar daca vreti neaparat, puteti sa puneti. Se lasa la racit.
Crema ganache:
Se incalzeste frisca lichida pana la 40-45 de grade,
daca nu aveti termometru, atunci cat sa friga la deget. Nu trebuie sa fiarba. Se
marunteste ciocolata cu un cutit si se toarna in vas, se amesteca energic, sa
se topeasca ciocolata. Acum va avea aspect lichid. Se da la frigider, sa se
raceasca bine. Apoi se bate cu mixerul asa cum faceti cu frisca in mod obisnuit.
Trebuie sa devina cremoasa. Este delicioasa si buna pentru ornat.
Decorul:
Pentru
asamblarea masinutei: peste baza de la pandispanul mare se adauga crema de
vanilie, se pune capacul. Pentru a lipi cele doua pandispanuri, se unge cu un
pic de crema de ciocolata ca apoi sa venim cu jumatatile de la blatul mic,
lipite intre ele cu crema de ciocolata. Ghidati-va dupa poze.
Se
bate cu mixerul restul de frisca si se orneaza tortul cu frisca, crema ganache.
Am folosit cativa biscuiti Oreo pentru roti si oglinzile retrovizoare. Pentru faruri
am folosit flori de napoltana.
Se da
la rece inainte de servire cel putin o ora.
Timp
total de pregatire a fost undeva la 6 ore. Am lucrat mult la tort, dar bucuria
celor dragi a meritat din plin! :)
Portii:
25, in functie de cum il taiati
Pofta Buna!
Distincții:
Rețetă premiată de revista Practic în Bucătărie
și publicată în nr. 3 din februarie 2019
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Apreciez dacă îmi scrieți părerea dumneavoastră!