Rețete Pascale

Prajitura Ciresica



Prăjitură Cireșica

Prăjitură cu pandişpan cu cafea, sirop şi dulceaţă de cireşe, cremă de vanilie, glazură de ciocolată şi cremă ganache.

 

Timp de pregătire: aprox 2 h 30 min

Timp de coacere: 30 min

Porţii: 24

Dimensiune tavă de copt: 23 x 25 cm


Ingrediente:
Pentru pandişpan:
5 ouă;
un vârf de linguriţă sare;
5 linguri zahăr;
1 ceşcuţă ulei (135 ml);
1 lingură zeamă de lămâie;
1 lingură cafea măcinată (8 g);
5 linguri de făină (140 g);
un plic praf de copt;

Pentru crema de vanilie:
2 gălbenuşuri;
200 ml lapte;
3 linguri zahăr;
2 linguri făină;
1 linguriţă esenţă de vanilie;
50 g unt;
100 ml frişcă bătută

Pentru crema ganache:
200 ml frişcă lichidă;
o tabletă ciocolată cu lapte Kandia (80 g);

Pentru glazura de ciocolată:
O lingură lapte;
o tabletă ciocolată cu lapte Kandia (80 g);

În plus:
dulceaţă de cireşe;
2 linguri sirop de cireşe;
2 pahare apă minerală

Mod de preparare:

Pandişpanul:

Baţi spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare, zahărul şi zeama de lamâie, adaugi treptat gălbenuşurile, uleiul, cafeaua, făina şi praful de copt, omogenizând. Torni compoziţia într-o tavă cu foaie de copt, dai la cuptorul preîncălzit aprox 30 de minute, la foc potrivit. Laşi la răcit.


Crema de vanilie:

Într-o crăticioară, amesteci cu un tel gălbenuşurile cu zahărul şi făina, turnând laptele cald în fir subţire. Pui crăticioara pe foc mic şi fierbi până se îngroaşă. Dai de pe foc, pui untul şi esenţa de vanilie, amesteci bine şi laşi la răcit. Pentru a ieşi mai fină, poţi adăuga (doar după ce s-a răcit bine) şi frişca bătută în prealabil.

 

Siropul:

Poţi pregăti siropul obişnuit sau poţi prepara un sirop de cireşe: pregăteşti 2 pahare cu apă minerală şi dizolvi în fiecare puţin sirop de cireşe.


Montare: 

Tai pandişpanul în două foi, însiropezi folosind câte un pahar cu sirop la fiecare foaie. Adaugi crema de vanilie peste baza pandişpanului, pui din loc în loc cireşe din dulceaţă şi adaugi capacul, apoi pregăteşti glazura.

 

Glazura de ciocolată:

Încălzeşti laptele, adaugi ciocolata ruptă în bucăţele, o pui înapoi pe foc mic, însă cu mare grijă ca să nu o arzi: pentru maxim 30 de secunde, amesteci rapid, apoi dai de pe foc. Sau o poţi topi pe baie de abur. O laşi doar un pic să se răcească, apoi o torni peste pandişpan, nivelând cu o spatulă. O laşi un pic să se răcească la temperatura camerei, apoi o dai la frigider să se închege.

 Crema ganache:

Încălzeşi frişca lichidă într-o crăticioară, atât cât să te frigă la deget, nu o fierbe, o dai de pe foc, adaugi ciocolata ruptă în bucăţele şi amesteci bine să se topească ciocolata. Vei obţine o compoziţie lichidă pe care o laşi la răcit mai întâi vreo 10 minute pe masă, la temperatura camerei, apoi o dai la frigider încă 10 minute să se răcească bine. Apoi o baţi cu mixerul aşa cum faci cu frişca, în mod obişnuit, până devine cremoasă şi consistentă. Are o aromă intensă şi este grozavă la decorat.



Decor:

La final, tai prăjitura în pătrate, ornezi cu crema ganache şi decorezi pe fiecare cu o cireaşa din dulceaţă.





Poftă Bună!


Distincții culinare:
Rețetă premiată la Concursul „Gătești și câștigi” și publicată în revista Libertatea pentru femei Rețete nr. 8/2017

Bucătarul Lunii Iulie, Concursul de Rețete, Reteteculinare.ro, iulie 2017.

Comentarii